2014. április 3., csütörtök

Nőszirom

Az idén a tavasz is valahogy korábban érkezett, szinte észre sem vettem, minden virágba borult. Az utóbbi két évben, nem sikerült fotót készítenem, talán nem is virágzott, vizes esztendő volt, ezen a részen sokáig állt a víz, az idén pedig meglepett, a megszokott május helyett, már virágzik, sőt már egyik része el is virágzott, hisz egyes fajták csak egy napot élnek.
Csodálatosak, Horgoshoz tartozó Szelevényi puszta a lelőhelyük, védett növény, Vajdaságban ritkaságnak számít mivel a homokvidéken otthonosak. Néhány évvel ezelőtt, ez az egész rész virágzáskor olyan volt mint egy virág szőnyeg, most ez már szerényebb, de így is lelket melengető látvány.

18 megjegyzés:

  1. nagymamám szívéhez nagyon közel álló virág volt ez, 7 testvér között egyetlen lányként az ő édesanyja május 7-én mindig ezzel köszöntötte Őt neve napján... köszönöm a fotókat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra mindig öröm, ha valakiben szép emléket idézek fel, köszönöm a látogatást.

      Törlés
  2. Nagyapám kedvenc virága. Gondozok neki egy tövet a sírján. Nálunk is van a természetben, de vadon eddig csak sárgát láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon megható, nem csodálom, hogy kedvence volt, olyan bájosak, itt a sárga mellett még ez a két szín van, csodálatos látvány.

      Törlés
  3. Milyen szépséges... nálunk még nem nyilik...
    Anyu gyűjtötte egykor a különböző színűeket...Nekem is volt, de hely hiányába már csk egy tő hagyományos kék/ lila iriszem van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Verám, ezek is a korábbi években májusban nyíltak, olyan 16-18 cm magasságúak, vadon, azért védettek mert már kevés van belőlük.
      Örülök, hogy itt vagy, remélem jól vagy és minden rendben.

      Törlés
  4. Csodás helyen, jó időben jártál! Szeretek a liliomokban gyönyörködni, úgy fényképen mint a valóságban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában tényleg véletlenül találtam rájuk, útközben, szerencsére nálam volt a fényképezőgép, sokszínűségük miatt, könnyen észre lehet venni.

      Törlés
  5. Örülök, hogy itt vagy kedves Ágnes.
    Nagyon törékeny kis virágok, a szép ami ott a pusztán szinte állandóan fúj, megtépázta őket, vékony kis szirmuk többsége sérült.

    VálaszTörlés
  6. Nahát, tényleg milyen korán nyíltak ki ezek a gyönyörűségek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idén a tavasz visszatért a régi szokásához :) minden kicsit korábban van, már szinte elszoktunk attól, hogy május előtt kikapcsoljuk a fűtést :)

      Törlés
  7. Igen... köszönöm kérdésed...Jó hogy újra itt vagy..Szép és kellemes hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy jól vagy és annak is, hogy ismét itt vagyok. Szép, tavaszi hétvégét kívánok neked.

      Törlés
  8. Rózsa, ezekröl a gyönyörü virágokról az unokám jut az eszembe, az ö neve: Iris :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép neve van az unokádnak Judit, köszönöm, hogy itt jártál.

    VálaszTörlés
  10. Rózsám, köszi, hogy megmutattad ezeket a csodás virágokat. Én is nagyon szeretem őket. Tényleg csodás, hogy már nyílnak. És az is csodás, hogy olyan helyen járhatsz, ahol ilyen szép virágok nyílnak!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Roza, ezek olyan tiszteletet parancsolóak, úgy járkáltam köztük, vigyázva, hogy le ne tapossam őket, hisz oly kevés van már belőlük.

      Törlés