2011. november 28., hétfő

Adventi koszorú történeteJohann Hinrich Wichern (1808-1881) német protestáns lelkész találta ki Hamburgban az adventi koszorút. Híres szociális menhelyén, a Nyugalom Házában, ahol hajléktalan gyermekek és fiatalok gyülekeztek össze és találtak átmeneti otthonra, készítette el ezeknek a kis hontalanoknak a felvidámítására koszorúját. Először 1839-ben függesztett fel a mennyezetre egy kocsikereket 23 gyertyával, ami a karácsony előtti napokat jelölte. 19 piros gyertya égett hétköznapokon, négy fehér gyertya vasárnapokon. Munkatársai közül mindig másvalaki gyújtotta meg a következő gyertyát. Néhány évvel később a csupasz kocsikereket fenyőgallyakkal vonták be. Ez valószínűleg 1860-ban történt először. Ekkor vezették be a berlin-tegeli árvaházban is a koszorút. Először a két világháború között vette át az adventi koszorú szokását a katolikus egyház, Münchenben. Németországban a XX. Század eleje óta terjedt el családi otthonokban, Ausztriában éa a világ más tájain pedig 1945 után.
Nem szoktam készíteni adventi koszorút, valahogy nincs meg bennem az adottság hozzá, viszont szeretem őket és órák hosszat el tudok gyönyörködni a virágüzletek szebbnél szebb, ötletesnél ötletesebb kínálatában. Ezen a napon templomba szoktunk menni, kis gyülekezetünk ügyes kezű asszonyai készítik, ott szoktam megvásárolni, szerények, nem túl díszesek, viszont az ebből származó bevétel az éhező gyerekek megsegítését szolgálja, így már annak tudatába, hogy egy gyereknek biztosítottam a reggelit vagy uzsonnát, elnyerik méltó csillogásukat. Ez a nap számunkra két csendes, meghitt ünnep is egyben, 34. évvel ezelőtt esküdtünk örök hűséget egymásnak, jóban, rosszban… A 34. év alatt ebben a szóban, szenvedjétek el egymást és szeretet sok minden belefért és a mi korunkban már minden együtt töltött újabb év , kegyelem Istentől. Istentisztelet után, egy vendéglőben kettesben elfogyasztunk egy ebédet, hazatérésünket követően kerül sor a gyertya gyújtásra. Az első gyertyát, legidősebb unokám szokta meggyújtani, mire mind a négyet kell gyújtani, megérkeznek a messzi unokák, körülülik az asztalt, kipirult arccal és csillogó szemekkel nézik a gyertyák lángjának játékát, örülnek egymásnak, mi ketten pedig ennek látványának.


Minden kedves ismerősömnek és látogatómnak, Áldott adventi várakozást kívánok, gyógyulást a betegséggel küzdőknek, kitartást a feladni készülőknek, erőt a gyengéknek, hazatalálást az elvándoroltaknak, szeretetet egymás iránt, mely nem tűnik el a karácsonyi ünnep élményével, hanem velünk marad a szürke hétköznapok megpróbáltatásaiban is.

20 megjegyzés:

 1. Kicsit vagyunk csak lemaradva a magunk 33 évével.
  Szívből gratulálok az évfordulóhoz. :)
  És az íráshoz is. Nagyon tetszett. Hasonlóképp jókat nektek is! :)

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen.
  Őszintén, kicsit meglepett a válaszod, 33 év?:)))

  VálaszTörlés
 3. Gratulálok az évfordulóhoz, további boldog éveket együtt.

  VálaszTörlés
 4. Gratulálok én is!
  Aranyos volt a leírásod!

  VálaszTörlés
 5. Hólabda, köszönöm, örülök, hogy tetszett.

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm hogy megosztottad az adventi koszorú történetét! Az évfordulóhoz szívből gratulálok......legyen még nagyon sok évfordulótok.....szeretetben, békességben, boldogságban!

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szépen köszönöm Erika.

  VálaszTörlés
 8. Kedves Rózsa, még nagyon sok, boldogságban, egészségben együtt töltött évet kívánok Nektek!
  A történetet én is köszönöm:)

  VálaszTörlés
 9. Bizony, bizony. 59-esek vagyunk, 78.ban házasodtunk össze. Mi december 30.án jubilálunk. Jól számoltam igaz? :)

  VálaszTörlés
 10. Nagyon kedves tőled Roza, köszönöm a férjem nevében is:)

  VálaszTörlés
 11. Józsi, ezt akárhogy számolom, annyi:))) nem fogom elfelejteni, meg fogjuk ünnepelni:)

  VálaszTörlés
 12. Draga Rozsa:)

  Csak most jutottam el Hozzad, es jol megrikattal:)de olyan jofele ez, tudod.
  Nagyon szeretem az ilyen kozlo , tanito posztjaidat.

  Az evfordulohoz Szivbol Gratulalok!!!igazan kulonleges lehet a hangulata, hogy ilyen napra esik.

  En is kivanok nagyon szep, meghitt, keszulodos napokat, szeretetben, bekessegben, es kivanom, hogy mindneki hazaerjen!

  puszillak!

  * nem akartam mar posztolni, de ma adtam fol a vigaszdijat, aprosag, de bizom benne, a masik ajandekot is odavonzza, es egyszerre megerkezik.:)

  VálaszTörlés
 13. Bevallom őszintén, már nagyon vártalak, kedves Ágnes, szerettem volna veled megosztani ezt a mi kis ünnepünket.
  Köszönöm a jókívánságokat, mindkettőnk nevében.
  Bízok benne, hogy mindenki hazatalál, meglátjuk az almának van-e varázsereje:)
  Nagyon kedves Tőled a vigaszdíj és én gondolom, azért késik a csomag, mert a Karácsonyt várja, hogy megtalálja kellő helyét a fa alatt.
  Puszillak:)))

  VálaszTörlés
 14. Kedves Rózsa csak gratulálni tudok Nektek és kivánok még nagyon - nagyon sok boldog évfordulót, de azért azt is meg kell jegyeznem, hogy tüneményesek az unokáid a képen:)))

  VálaszTörlés
 15. Anikó drága, örülök, hogy ismét látlak és nagyon szépen köszönöm mindkettőnk és az unokák nevében is.:))))

  VálaszTörlés
 16. Rózsám még sok együt töltött Adventet adjon az Úr nektek és hogy még sok gyertyát gyujtsatok meg együtt a az onokákkal
  GRATULÁLOK

  VálaszTörlés
 17. Rózsám, köszönöm, kedves Tőled, hasonlókat Neked is.

  VálaszTörlés
 18. Köszönöm szépen Rózsám,békés, boldog adventet kívánok!

  VálaszTörlés
 19. Köszönöm Zsókám a látogatást, öröm számomra, hogy itt is találkozunk.

  VálaszTörlés