2011. március 19., szombat

Hagymahéjjal festett tojás


Az ünnepi várakozás, egy szép napja lehet számunkra egy hagyományosan elkészített festett tojás. Szükséges hozzá egy nagymama és legalább egy unoka.
Egy szép sétával kezdjük a természetben, be kell gyűjteni különböző leveleket, természetesen kis méretűeket, melyeket később a tojásra helyezünk. Az unoka könnyebben le tud hajolni, hogy letépje a levelet, bízzuk rá, ő is örülni fog, hogy válogathat a természet kínálataiban és hasznosnak fogja érezni magát, hogy segíthetett.
Az elkészített hagymahéjat leáztatjuk. Közben megmossuk a tojásokat. Régi, már használaton kívül levő, tiszta, vékony harisnyából négyzeteket vágunk, melyekbe bele fog férni egy tojás. Az így elkészített tojásra helyezzük a kiválasztott levelet, harisnya négyzettel szorosan körbefogjuk, és most lesz szükségünk az unoka segítségére, aki cérnával megköti az összefogott harisnyát.

 Ügyeljünk arra, hogy a levél ne mozduljon el.
Ezeket a „bekötött” tojásokat beletesszük az edénybe, amelyben addig a hagymahéj ázott, rá a hagymahéjra. Megfőzzük, forrástól számítva 8-10 percig, vagy ízlés szerint, amilyen árnyalatot szeretnénk.
Főzés után kiszedjük, levágjuk róla a burkot, amit rákötöttünk, itatós papírra rakjuk, hogy megszáradjon. Kicsit megkenjük zsírral és puha ruhával kifényesítsük.
Nagyon mutatós formákat hagynak a levelek, számomra a zöldség levele adja a legszebb mintát. Egy kosárba, szalvétát vagy akár füvet teszünk, arra elrendezzük a természetes anyaggal festett, hagyományos húsvéti tojásokat.
Munka közben az unokának mesélhetünk a régi Húsvétjainkról, locsolóinkról, akár új locsoló verset is taníthatunk vele. Az ünnepi hangulatban, fel fogja kelteni érdeklődését és lehet egyszer majd ő fog így emlékezni a régi húsvétokra, míg unokájával festi a tojást, továbbadja ő is a hagyományt, lehet…

Régi kép jelenik meg előttem, Húsvét hétfő, anyám ünneplőbe öltöztet, nagy az izgalom, lesz-e elég festett tojás? Hányan jönnek locsolkodni? A házat, jácint illata tölti be, anyám korán kelt és mind leszedte a kis kertünkben, erre az alkalomra ültettet virágokat, mert minden lányos háznál így szokás, kell a locsolók kalapjára.
Nem sokat kell várakozni, megjött az első fiú, elmondja a verset, meglocsol, jár neki a festett tojás és a kalapjához tűzöm a jácintot, utána sorakoznak a többiek is, mindenkinek jutott tojás is, virág is.
A szülőházban már rég mások laknak, jácint sem illatozik már, de ha valahol jácint illatát érzek, eszembe jut a szép gyermekkorom Húsvétja, mert nekem szép volt, és a pirosi jácintok illata.

12 megjegyzés:

  1. Hú de tudta ezt csinálni a mamám !

    VálaszTörlés
  2. Pár éve nem csináltuk, de most meg van beszélve az unokámmal, ilyet fogunk készíteni, egyébként minden évben együtt fessük a tojást:))

    VálaszTörlés
  3. A hagymalével festett tojásról már sokszor hallottam, de eddig úgy tudtam, csak a festés utáni karcolással díszítik. Ez a levélrátétes technika viszont roppant egyszerű(nek látszik), és legalább annyira dekoratív lehet.
    Köszönjük az ismertetést.

    VálaszTörlés
  4. A hagymahéjjal történő festés az egyik legrégibb magyar festési módszer, igazából a gyapjút festették vele és ma is teszik a hagyományápolók, szép árnyalatokat ad és tartós, burjánnak nevezik. Igazából nem tudom a tojásfestésben mióta alkalmazzák. Nem nehéz, kivéve a harisnya rákötözése, mert mint tudjuk a tojás igen törékeny nyersen, így tényleg jobb ha ketten csinálják, és mint a képen is látható, nagyon is mutatós.

    VálaszTörlés
  5. ezt en is evek ota csinalom, s legszebb minta a pafranj levelektol lesz.

    VálaszTörlés
  6. Gyüjtjük a hagymahéjat:-)

    VálaszTörlés
  7. Számomra a zöldség zöldje add legszebb mintát, de ez is ízlés dolga. Páfránnyal még nem csináltam, köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm ezt a bejegyzésed,ámbár én is ismerem már... és valamikor a lányommak készítettük együtt.Nagyon klassz dolog volt!!!

    VálaszTörlés
  9. Tudod Barátnőm, emlékezni jó, most itt az alkalom, hogy az unokákkal készítsd el.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon érdekes és ötletes módszer, és milyen szép a végeredmény, ezt ki kell próbálni! Köszönöm, hogy megosztotta!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szívesen Éva, örülök, hogy ötlettel szolgákhattam.

    VálaszTörlés