2014. január 11., szombat

Karácsonyi és szilveszteri hagyományok Finnországban

Mindenki már túl van az ünnepeken, már nagyban tapossuk az újat, szebbet, mégis úgy gondoltam leírom azokat a hagyományokat melyek különböznek a miénktől. Nem akarok illúzió romboló lenni, én magam is a Karácsonyt Finnországban hóval, hideggel tudtam elképzelni, viszont szürke és esős volt, mint nálunk ami egyébként semmit sem rontott az ünnepi hangulaton. 
Szenteste a finnek a temetőbe mennek, ezzel kezdődik az ünnep, ilyenkor minden síron sok gyertya ég és van egy hely, ahova a gyertyát elhelyezik azok, kiknek hozzátartozói valahol távoli temetőben nyugszanak. Egy filagóriában padok vannak elhelyezve és itt a szabadban van az Istentisztelet, melyen mi is részt vettük, érdekes mennyire a számunkra idegen nyelvben, fel tudtuk ismerni az imákat és mi magyarul mondtuk el. Hazatérve került sor az ünnepi vacsorára, ami náluk a sonka egészben megsütve különböző körítésekkel.
Finnországban Karácsonykor jár a Joulupukki, ő viszi az ajándékokat, az idén nem tudta befogni a rénszarvasokat a szánjába, így autóval jött a gyerekek nagy örömére.
A továbbiakban jön a szauna, az este többi része, többé kevésbé úgy telik mint nálunk, evéssel, ivással és beszélgetéssel.
A szilveszter, melyet odahaza töltöttünk szűk családi kőrben, talán semmivel sem különbözik a mienktől. 
Meg voltam győződve, hogy az ólom öntés ős magyar hagyomány, nálunk dédanyám rég száműzte a családból egy tragikus esemény miatt, a legfiatalabb lánya koporsót öntött ki és még abban az évben meghalt torokgyíkban, 17 éves volt, én is csak anyámtól tudok erről a hagyományról és nem is állítottuk vissza többé. Itt mindenki kapott egy patkó alakú ólmot, melyet felolvasztottunk és egy edény hideg vízbe öntöttük, miután kivettük a fantáziánkra volt bízva mit vélünk felfedezni a figurába. Ami meglepő volt számomra, éjfél közeledtét petárda durrogása jelezte, nálunk idehaza ez tart karácsonytól a pravoszláv új évig, szinte megszoktuk, viszont a csend országába el sem tudtam képzelni, hogy ilyet fogok hallani. Mi is kimentünk egy sportpályára és eldurrogtattuk a pirotechnikai gyűjteményünket pezsgőbontás és koccintás után és ezzel mögöttünk hagytuk a régit, beléptünk nagy reményekkel az új évbe.

14 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nekem is tetszett, kicsit talán egyszerűbb mint a miénk, de meghitt, szép családi.

      Törlés
  2. Drága Rózsa! Kicsit későn, de nagyon boldog Új Évet kívánok Neked, és kedves családodnak.
    Ismét szép írás ez, szép fotókkal!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szep beszamolo, mint mindig.Tetszik az egesz ugy, ahogy van:)
    Kivancsi lettem volna mit ontottel olombol?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vártam már, hogy valaki megkérdezze :) nem akartam dicsekedni vele :) hű maradtam önmagamhoz, sárkányt öntöttem ki :) továbbra is én leszek a házi sárkány :)

      Törlés
  4. Boldog új évet! Köszönöm az írást a külföldi szokásokról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Lídia, viszont kívánom neked és szeretteidnek.

      Törlés
  5. Nem csalódtam, mert sejtettem, hogy a gyermekeiteknél jártatok. S azt is, hogy újabb érdekességeket tudhatok meg erről a számomra idegen de vonzó országról.Köszönöm !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először voltam vendég Karácsonykor és egy számomra ismeretlen szokásokban, hamar feltaláltuk magunkat, nem túl nehéz, nagyon egyszerűen ünnepelnek.

      Törlés
  6. Családi körben teltek az ünnepek számodra is :)
    Sok szép hasonló ünnepet és boldog 2014-es esztendőt kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Jutka, szép, meghitt családi ünnep volt, még így idegenben is.

      Törlés
  7. Rozsa kedves:) nezz be hozzam legyszives!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jártam nálad és köszönöm a meghívást, törekszek minél előbb eleget tenni neki.

      Törlés