2013. november 26., kedd

36 év


Fiatal koromban nagy szimpátiával néztem az idős házaspárokat mikor karonfogva sétáltak, mély tiszteletet éreztem, hogy az évek múlásával megőrizték az egymás iránti szeretetet, most már tudom, ez nem is annyira romantikus,  valamelyiknek nehéz volt a járása, vagy a szíve gyenge, így egymásba kapaszkodva tudtak szép lassan elérni a célig, továbbra is tisztelve, szeretve, féltve egymást. Nos ezek vagyunk most mi, te vagy az erősebb, én a kitartóbb, lassú léptekkel ballagunk. Sokan állítják a kettecskén szó a legszebb szó a magyar nyelvben, szép a kicsengése, számomra inkább a jelentése, sok minden belefér, az is, hogy idegesít a feledékenységed, mert a sajátommal is nehezen küzdök meg, hogy ott állsz az ágyamnál az intenzív osztályon mikor felébredek, mert ez csak neked fontos, hogy felkelsz reggel korábban begyújtani a kandallóba, mire én ébredek melegben tudom meginni a kávémat, hozol nekem almát mert tudod, hogy szeretem és csak este, mikor készülsz a reggeli munkába menetelre adod ide, akkor találod meg a táskádba, sötétben előttem lépkedsz nehogy felbukjak valamibe, hogy soha egy ebédre sem mondtad, hogy nem sikerült, holott én magam is alig tudtam megenni, órák hosszat tudunk beszélgetni az időjárásról, kinek mije fáj, tudott-e aludni az éjjel, valahogy a témáink is elfogytak, olyan egyhangúak mint a napjaink, szinte percnyi pontossággal tudom mikor mi következik. Mindig tele voltál tervekkel, most csak néha jut eszedbe valami, szomorúan nézem, hogy alszik ki a tenni akarás fénye a szemeidben. Látom, te is úgy érzed mint én, ha semmit sem tettünk  volna az elmúlt 36 év alatt,  akkor sem lenne másképpen. Nem tudom a Teremtő még mennyit szánt nekünk, erős karodba kapaszkodva így kettecskén, egy év múlva ezt ismét el szeretném mondani neked.

32 megjegyzés:

  1. Rózsám Gratulálok nektek .Még sok boldog együt töltött évet kivánok .nagyon szép a videó és amit irtál az is nagyon szép

    VálaszTörlés
  2. Drága Barátnőm! Ez egyszerűen csodálatos és megható volt számomra ahogy összeállítottad a Házzassági évfordulótokat!! Köszönöm,hogy láthattam.És kívánok Nektek még hosszú Boldog éveket!! Millió puszim Nektek! ♥♥

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű és megható az írásod! Ismerősek a megfogalmazott érzések, gondolatok! Gratulálok! Kívánom, hogy még sok esztendőt töltsetek együtt örömben, szeretetben, megértésben és jó egészségben. Szeretettel: Ica

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egy megszokott ünnepi köszöntő, viszont azok akik ennyi évet együtt megéltek megértik, valószínű ez az időszak mindannyiunk életében hasonlóan zajlik.
      Köszönöm a jókívánságokat.

      Törlés
  4. Isten éltessen benneteket!!!! Minden szó igaz,amit írtál....Mi 30 éve vagyunk házasok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindennek megvan a maga ideje és szépsége, ennek az időszaknak is, az évek múlásával kicsit már más mint a többi, de jó így együtt megérni.
      Köszönöm a jókívánságokat.

      Törlés
  5. Nos, mit írhatnék, amit az előttem szólók még nem mondtak el? Ha a betűk képesek lennék csillogni, akkor hatalmas fényesség támadna a gondolataidtól. Kívánok még sok boldog napot, együttlétet, mert amit leírtál: az, az igazi szeretet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna, köszönöm kedves szavaidat, most így visszagondolva, amit én fiatalon láttam az idős házaspárokon, az a szeretet melegsége volt.

      Törlés
  6. Rózsa drága! Könnyeket csaltál szemembe, mint pár nappal ezelőtt a férjem. Gyönyörűen megfogalmaztad kettőtök igaz, tiszta kapcsolatát. Tudom az életben (egy házaságban) nemcsak szép pillanatok vannak, hanem bánat, betegség bőven. De ha mellettünk áll egy megértő, szerető társ , valahogy egy picit könnyebb...Levesz, átvesz teherből mit nap mint nap hordozunk.
    Adja a jó Isten, hogy továbbra is legyetek boldogok együtt, számos évig és ami a legfontosabb egészségesek!!! puszi!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juci, nem is olyan könnyű az életet együtt leélni, sok minden beletartozik, ahogy te is írod, vannak jobb napok és kevésbé jók, tudni kell sokszor megbocsátani, a lényeg viszont az amit írtál, jó, hogy van egy társ mellettünk, akire számíthatunk.
      Köszönöm a jókívánságokat.

      Törlés
  7. Drága Barátném!
    Nagyon meghatódtam soraidon!Ritkán olvasok ilyen reális és mégis felemelő beszámolót egy hosszú évek óta jól működő házastársi kapcsolatról!Kívánom Nektek,hogy sok-sok évig éljetek "kettecskén!"

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barátnőm, te már rég ismersz bennünket, többet tudsz rólunk, voltak nekünk is, mint másoknak is nehéz percei az életben, most már így kettecskén talán kicsit egyhangú az életünk, nem mindenki egyformán éli meg ezt a kort sem és sajnos a környezetemben egyre kevesebben együtt.
      Nagyon szépen köszönjük a jókívánságokat.

      Törlés
  8. Ajaj és milyen igazak és jó ....Nagyon szépen írtad meg a történetet... De jó igy olvasva. nekünk pár napja 38 . volt...
    Kívánom hogy jövőre is olvashassuk!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, bizony, akik ennyi évet együtt leéltek megértik, hogy ebben a korban mi az ami szeretetnek számít, már az is figyelmesség ha megkérdezi tőlem, bevetted-e a vízhajtódat?
      Gratulálok nektek az eltelt 38 évvért, még sok együtt töltött, békességben eltöltött évet kívánok és jövőre ismét itt találkozzunk :)

      Törlés
  9. Az élet egy befejezett, kész feladat, amelynek elviselésétől senki sem kíván idő előtt megszabadulni. Végigélik az emberek az életüket, mint az esztendő különböző évszakai tökéletes bizonysággal következnek. Mindenkinek van tavasza, piros nyara, hosszadalmasan ásító ősze, megnyugtató tele. Élet, amely pontosan igazodik a kalendáriumhoz. Vannak fiatal napok, vannak öreg napok, jönnek és mennek ködök, szomorgó esők, májusok, novemberek, jó és rossz kedvek, ájtatosságok és káromkodások, betegségek és ropogó egészségek. Senki sem csodálkozik az életen, amint nem lep meg különösebben a tavasz áhítatos napsugara és nem váratlan az ősznek mogorvasága. Bolond az, akinek nem tetszik, hogy elmúlik a nyár. Okos ember megnyugszik a tél hótakarója alatt, az örökös némaságban, az emberhangtalan magányban.
    Krúdy Gyula
    Köszönöm, hogy vagy nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép idézetet választottál, köszönöm szépen és köszönöm, hogy vagy nekem.

      Törlés
  10. Rózsám , gratulálok nektek ,s még adjon a Jó Isten hosszú életet, erőben ,egészségben és békességben! Puszi Gyöngyi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm kedves Gyöngyi mindkettőnk nevében.

      Törlés
  11. Kedves Rózsa, gratulálok és még sok együtt töltött boldog évet kívánok Nektek:) Nagyon szépen megfogalmaztad, szerencsések vagytok, hogy vagytok egymásnak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezen a hosszú úton, voltak nekünk is nehéz időszakaink, két teljesen különböző természetű embernek kellett összehozni valamit, hogy most tudjunk örülni ennek a napnak.
      Köszönöm a jókívánságokat.

      Törlés
  12. Eloszor is szivbol gratulalok es meg sok sok evet kivanok kettecsken!!!
    Masodszor meg jol elsirtam magam, olyan szepen irtad, annyira meghato, annyira torekeny, annyira igaz.
    Szeressetek egymast mindig igy, ilyen szepen!:)

    puszillak, nagy olelessel!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, örülök, hogy itt vagy, köszönöm a férjem és a magam nevében is a jókívánságokat.
      Együtt megöregedni nagyon szép dolog, de annyira nem romantikus mint valamikor gondoltam, sokat változunk, megtépáz bennünket az élet, valahogy a humor érzékünk is szép lassan eltűnik, attól még lehet egy szép időszaka az életünknek, csak kicsit másabb.

      Törlés
  13. A vers egyik kedvencem, Latinovits hangja barhol felismerheto.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra is, a hanganyag mellyel rendelkeztem kicsit háttérzajos volt, ezért tettem hozzá zenei aláfestést, kicsit lehalkítva, Latinovits Zoltán hangja így teljes mértékben felismerhető maradt.

      Törlés
  14. Gratulálok és nagyon hasonló jókat, szépeket kívánok!

    VálaszTörlés
  15. Kívánok nektek, még sok, boldogságban eltöltött esztendőt! :)

    VálaszTörlés
  16. Drága Rózsám!
    Nagyon sok szeretettel kívánok Nektek örömben, boldogságban, egészségben eltöltött számtalan éveket!
    Azért az idős házaspár kifejezéshez van még pár évetek... Majd az 50. után. Akkor már idős házaspár lesztek...

    Egyúttal áldott, békés Adventet kívánok szeretettel!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük kedves Roza.
      Lehet, hogy nem a legjobb kifejezés az idős házaspárok :) minden esetre a középkorúakon már túl vagyunk :)
      Áldott Adventi várakozást kívánok neked és szeretteidnek.

      Törlés