2012. február 14., kedd

Kolyivo - desszert főtt búzából


A szerbek szokták készíteni a család védőszentjének ünnepére, vagy templomi búcsúra. A néhány évszázados együttélés eredménye, hogy bekerült a mi konyhánkba is, mi már kicsit átalakítottuk a saját ízlésünkhöz, dúsítjuk és bármikor, mikor kedvünk tartja, készítsük. Az előkészület kicsit "Hamupipőkés", át kell válogatni a búzaszemeket, jól átmosni és megfőzni, mikor majdnem készre főtt, levenni és fedőstől "melegágyba" helyezni, vagyis egy vastagabb ruhával, legjobb pléddel letakarni, hagyni állni 1 óra hosszat. Ezután leszűröm és egy nagyobb ruhán szétterítem, majd feltekerem, így hagyom kihűlni, ez idő alatt a ruha beissza a felesleges vizet. Kis lyukú húsdarálón ledarálom kétszer, hozzáadom ízlés szerint a porcukrot, mazsolát, vagdalt diót, őrölt szegfűszeggel ízesítem, összegyúrom és formázom. A tetejére tejszínhabot teszek.

22 megjegyzés:

  1. Még sosem ettem, nem is láttam ilyet. Nagyon érdekes lehet az íze, bár nem tudom elképzelni, milyen lehet:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves trollanyu, nagyon finom, mi szeretjük, már a búza ízére nem emlékeztet és a második darálás után egy gyúrható masszát kapsz, ami formázható kézzel.A tejszínhab elmaradhat, azt már én a család ízlése miatt adtam hozzá, már ízesítettem őrölt fahéjjal, vaníliával, adtam hozzá darabolt aszalt fügét, minden változata finom volt.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki,.....és biztosan nagyon finom is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi szeretjük, egy próbát megér Edit, köszönöm a látogatást:)

      Törlés
  4. Én se ettem még ilyet.......nagyon gusztusos, igazán kínálja magát! Kellemes, szép hetet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Erika, szép, gondmentes hetet neked is:)

      Törlés
  5. De nagyon jól néz ki ... illik a havas világba is.
    Szívesen megkóstolnám! :)

    VálaszTörlés
  6. Üdvözlet kedves Rózsa!
    Én se ismerem, de kérdeznék még annyit, mennyi idő alatt fől meg a búza? Vagyis összességébe hány órát kell rászánni?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Órára nem tudom megmondani, az a búzától is függ, nem kell és nem is lehet teljesen megfőzni, mert hamar ragad az edény aljához, azért mikor már puhul, a "melegágyba" helyezed, 1 órát áll és aztán teríted szét a ruhán, eléggé időigényes és a második darálás már lassabban megy, mivel akkor már ragad. Ennek ellenére, érdemes kipróbálni, akár "egészséges" édességnek is nevezhetném.

      Törlés
  7. Nahát ! Most látok ilyent előszőr! Fincsi lehet !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, mi szeretjük, a finneknek is van hasonló, húsvéti, rozsmaláta, de már ők is ízesítik vanília öntettel, én kóstoltam, az is finom.

      Törlés
  8. "Nők nélkül élni nem lehet, és nem is érdemes!"
    Boldog Nőnapot!

    VálaszTörlés

  9. holnap kipróbálom. a buza már megvan

    VálaszTörlés
  10. elkészült az édesség. fél kilo buzából 25 dkg diobol 20 dkg mazsolábol, másfél mokkáskanál fahéjbol,pici rum aromából.
    kicsit a gesztenyepürére emlékeztet. még ismerkedünk vele, de biztosan nem utoljára készitettem.
    köszönöm a receptet. juci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látom a mennyiségből, hogy dús, biztosan finom, aki először eszi, kicsit furcsa az íze, de látom nem utoljára készült nálad.
      Örülök, ha valami jót és újat tudtam hozni.

      Törlés
  11. bocs a cukor kimaradt 25 dkg. juci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az eredeti valójában cukor nélkül készült, mi már kialakítottuk a saját ízlésünkhöz, látom te is rum aromát adtál hozzá, ahogy a család szereti.

      Törlés