A szerbek szokták készíteni a család védőszentjének ünnepére, vagy templomi búcsúra. A néhány évszázados együttélés eredménye, hogy bekerült a mi konyhánkba is, mi már kicsit átalakítottuk a saját ízlésünkhöz, dúsítjuk és bármikor, mikor kedvünk tartja, készítsük. Az előkészület kicsit "Hamupipőkés", át kell válogatni a búzaszemeket, jól átmosni és megfőzni, mikor majdnem készre főtt, levenni és fedőstől "melegágyba" helyezni, vagyis egy vastagabb ruhával, legjobb pléddel letakarni, hagyni állni 1 óra hosszat. Ezután leszűröm és egy nagyobb ruhán szétterítem, majd feltekerem, így hagyom kihűlni, ez idő alatt a ruha beissza a felesleges vizet. Kis lyukú húsdarálón ledarálom kétszer, hozzáadom ízlés szerint a porcukrot, mazsolát, vagdalt diót, őrölt szegfűszeggel ízesítem, összegyúrom és formázom. A tetejére tejszínhabot teszek.
Még sosem ettem, nem is láttam ilyet. Nagyon érdekes lehet az íze, bár nem tudom elképzelni, milyen lehet:)
VálaszTörlésKedves trollanyu, nagyon finom, mi szeretjük, már a búza ízére nem emlékeztet és a második darálás után egy gyúrható masszát kapsz, ami formázható kézzel.A tejszínhab elmaradhat, azt már én a család ízlése miatt adtam hozzá, már ízesítettem őrölt fahéjjal, vaníliával, adtam hozzá darabolt aszalt fügét, minden változata finom volt.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki,.....és biztosan nagyon finom is!
VálaszTörlésMi szeretjük, egy próbát megér Edit, köszönöm a látogatást:)
TörlésÉn se ettem még ilyet.......nagyon gusztusos, igazán kínálja magát! Kellemes, szép hetet kívánok Nektek!
VálaszTörlésKöszönöm Erika, szép, gondmentes hetet neked is:)
TörlésDe nagyon jól néz ki ... illik a havas világba is.
VálaszTörlésSzívesen megkóstolnám! :)
Küldenék, de már elfogyott:)
TörlésÜdvözlet kedves Rózsa!
VálaszTörlésÉn se ismerem, de kérdeznék még annyit, mennyi idő alatt fől meg a búza? Vagyis összességébe hány órát kell rászánni?
Köszönöm!
Órára nem tudom megmondani, az a búzától is függ, nem kell és nem is lehet teljesen megfőzni, mert hamar ragad az edény aljához, azért mikor már puhul, a "melegágyba" helyezed, 1 órát áll és aztán teríted szét a ruhán, eléggé időigényes és a második darálás már lassabban megy, mivel akkor már ragad. Ennek ellenére, érdemes kipróbálni, akár "egészséges" édességnek is nevezhetném.
TörlésKöszönöm!
VálaszTörlésNagyon szívesen kedves Hólabda, bármikor.
TörlésNahát ! Most látok ilyent előszőr! Fincsi lehet !
VálaszTörlésNagyon finom, mi szeretjük, a finneknek is van hasonló, húsvéti, rozsmaláta, de már ők is ízesítik vanília öntettel, én kóstoltam, az is finom.
Törlés"Nők nélkül élni nem lehet, és nem is érdemes!"
VálaszTörlésBoldog Nőnapot!
Nagyon szépen köszönöm, kedves Tőled:)
Törlés
VálaszTörlésholnap kipróbálom. a buza már megvan
Egy próbát megér, mi szeretjük.
Törléselkészült az édesség. fél kilo buzából 25 dkg diobol 20 dkg mazsolábol, másfél mokkáskanál fahéjbol,pici rum aromából.
VálaszTörléskicsit a gesztenyepürére emlékeztet. még ismerkedünk vele, de biztosan nem utoljára készitettem.
köszönöm a receptet. juci
Látom a mennyiségből, hogy dús, biztosan finom, aki először eszi, kicsit furcsa az íze, de látom nem utoljára készült nálad.
TörlésÖrülök, ha valami jót és újat tudtam hozni.
bocs a cukor kimaradt 25 dkg. juci
VálaszTörlésAz eredeti valójában cukor nélkül készült, mi már kialakítottuk a saját ízlésünkhöz, látom te is rum aromát adtál hozzá, ahogy a család szereti.
Törlés