2011. február 7., hétfő

A nagyszülőség, mint életszakasz


Minden egyes nagymama és minden egyes nagypapa más és más, egyszeri és megismételhetelen az emberi mivoltából fogva.
Vannak jellegzetes nagyszülői magatartások, és napjainkban vannak olyan törekvések, amelyek a különbségek tagadására ösztönzik a családokat.
Tény, hogy manapság a nagymama ritkán ősz hajú, fájós lábú-hátú, csoszogva szuszogva közlekedő nagyanyó, és a nagypapa sem használ még botot ahhoz, hogy egyik szobából a másikba átjusson.
Ma a nagymama farmerben és edzőcipőben jár, festeti a haját, kirándul, utazik, tanul, látogatja a műkörmöst, megfordul az edzőtermben is, és iwiwről szerzi az aktuális híreket a barátnőkről.
A nagypapa autót és vállalkozást vezet, internetezik, fallabdázik, teniszezik, bowlingozik, szervezi a nyaralást, kertészkedik, túrázik, és átússza a Balatont.
Mégsem szabad egy percre sem megfeledkezni arról, hogy a nagypapa és nagymama idősebb emberek. Bár sok tevékenység van, amit közösen tud csinálni az unoka, a felnőtt gyermek és nagyszülő is, a nagyszülők mégsem egykorúak a felnőtt gyerekeikkel, és pláne nem az unokákkal. Ezért egymásnak nem pajtásaik és nem versenytársaik.
Az embernek szüksége van arra a tudásra, amit az idősebb nemzedéktől utánzásos, tapasztalati tanulással szerez meg. Az idősebbek megelőzik a fiatalabbakat, és a fiatalabbaknak szüksége van arra, hogy bízzanak az idősebb emberben és bizonyos dolgokban vezetőnek ismerjék el. A cimboraság és rivalizálás nem illik a nagyszülőkhöz. Mesterkélt magatartás az, amikor valaki nincs tisztába a korával, és tininek gyártott miniszoknyába billeg tűsarkain vagy balerina cipőben az 50-es nagymama.
A nagyszülőknek az unokával kapcsolatban nem kell viselni a mindennapi felelőséget, hiszen arra ott van a szülő. A nagyszülői szerepkőr vállalása magával hozza a megkönnyebbülés érzését is. A nagyszülő zavartalanul élvezheti az unoka által nyújtott örömöket, nem kell „nevelni” az unokát. Ha a helyzet túlterheli a nagyszülőt, akkor van lehetősége, hogy kilépjen a helyzetből, távozzon az unokától. Nem kell beavatkoznia, dönteni, őrködni, kitartani. Ha elfáradtak, visszavonulhatnak. Aztán később visszajöhetnek, ha kipihenték magukat vagy megszűnt a kényes helyzet. Nagyszülőnek lenni tulajdonképpen ünnepi feladat.


(forrás www.lelkititkaink.hu)

2 megjegyzés: