2011. február 7., hétfő

Idősek az interneten


Jelenleg közel 4,5 millió 50 évesnél idősebb ember él Magyarországon, s közülük mindössze 638 ezer használta már az internetet, rendszeresen pedig mindössze 560 ezren élnek online életet. Ennél is rosszabb a kép, ha csak a 64 év felettieket (nyugdíjasok) nézzük, ugyanis közülük alig 72 ezer rendszeres netező kerül ki, pedig közel kétmillióan vannak.

A kutatás eredménye azt mutatja, hogy az ötven év felettiek mintegy fele egyáltalán nem használja az internetet, melynek okai legtöbbször az érdektelenségben keresendők. Természetesen a finanszírozás is problémát jelent, azonban nem mindig ez a fő ok. Ezért joggal merül fel a kérdés: megengedhető-e az, hogy az internet-korszakában csak a gyerekek, fiatalok, kiemelkedően képzettek, magas jövedelműek, városlakók előtt nyíljon meg a digitális univerzum, és az idősebbek, a távoli falvakban élők, a szegényebbek, az iskolázatlanabbak ki legyenek zárva mindebből? A nyugdíjasok mindössze 3 százaléka vett már részt valamilyen számítógépes képzésen az elmúlt három évben, melynek legfőbb oka a képzőhelyek számában keresendő.



Amennyiben ezek a korosztályok is nethasználóvá válnak, ugyanolyan hasznosnak ítélik majd az internet lehetőségeit, mint a fiatalok. A digitális világ különösen hasznos lehet számunkra a társadalmi részvétel, az önkifejezés, az önérvényesítés szempontjából. Nem is beszélve arról, hogy a pszichikai aktivitás növelésével a pszichoszomatikus betegségek (és így a korai halálokok jelentős része) kialakulásának veszélye is lecsökken.
A világ – ha akarjuk, ha nem – immár az interneten beszélget, szórakozik, dolgozik, és aki nem használja, az végtelenül sok élménytől fosztja meg magát. De mástól is: az informáltság, a közösségek előnyeitől. Az internetkorszakban nem elég csak a gyerekek, fiatalok, magasan képzettek, magas jövedelműek, városlakók előtt megnyitni a digitális végtelent. Nem lehet az idősebbeket, távoli falvakban élőket, szegényebbeket, iskolázatlanabbakat észre sem véve beszélni fejlődésről, üzletről, fejlődő Magyarországról.

Az 50 feletti korosztály tagjai átlagosan 53 évesen ismerkednek meg az internettel, de akad olyan is, aki 87 évesen kezdte elsajátítani az alapokat. Az idősebb korosztály leginkább böngészni, e-mailt olvasni, híreket olvasni, tényeket keresni/ellenőrizni szokott az internethasználat során. 
(internet)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése