2013. június 9., vasárnap

Tavasz Finnországban

Szinte az egész májust Finnországban töltöttük, egy számunkra hosszú tél után, teli gondokkal, csalódással melyekkel már nehezen tudunk megküzdeni, lányunk meghívása nagy örömöt jelentett. Ott éppen hogy elolvadt a hó, érkezésünkkel a tavasz is szép lassan érkezett, hogy nagy gyorsasággal nyárrá váljon. Csendes, békés családi látogatás volt ez, éltük velük a mindennapi életüket, talán ezért volt olyan szép és felejthetetlen. Lányunk gondoskodása, odafigyelése, kedvünkbe járása és természetesen a gyerekekkel töltött idő, feledtette velünk a gondjainkat. Sok eseményben vettünk részt, az unokák születésnapja, Anyák napja, évzáró az óvodában, mely a természetben zajlott kis programokkal, ahol a szülők és a nagyszülők is részt vehettek.
Hogy milyen kicsi a világ világháló mellett, bizonyíték egy szép találkozás Judittal, őt a blogokon ismertem meg, már 50 éve Finnországban él és nagy utat tett meg a találkozó kedvéért, kellemes beszélgetésben eltöltött idő volt, remélem lesz folytatása. Napjaink nem voltak eseménytelenek, egy kávé elfogyasztása a tóparton vagy a közeli folyó partján számunkra szerény, szép kikapcsolódást jelentett.
Voltak programok is rendezve számunkra, egy csodálatos hétvége egy gyógyfürdőben Ikaalinenben, ahol a táj szépsége már gyógyító hatással van, először vettem részt a vízi aerobikon amit nagyon megkedveltem, különböző vízi masszázs minden izmomat fellazította.
Mökkiben volt az elszállásolás, már többször voltam mökkiben, de mindig tópartom, erdőben először, szép elrendezésben bújtak meg a kis házikók a fák közt, reggel a teraszon ittam a kávét, ahogy a napfény áttört a fák közt, a harmatcseppek mint a gyémántok csillogtak, a csendet csak a madárfütty bontotta meg, olyan volt mint egy álom.
Ezeknek a mökkiknek van egy illata, a fa, szauna és nyirkos moha keveréke, kicsit savanykás, de kellemes, külön-külön a természetben nem észleltem, lehet csak számomra létezik, lehet mikor a kis falunk pora távozik a tüdőnkből a nedves, tiszta levegő hatására, furcsa illatokat észlelünk, minden esetre olyan mesebeli házikók ezek számomra.
Nagy élmény volt a tamperei vidámparkban tett látogatás, a gyerekek nagy örömére, de számunkra is volt több érdekesség, delfinárium ahol kétszer is megnéztem a produkciót, csodálatos volt mire is képesek és mekkora szeretet van gondozóikban, a kilátó mely 120m magas és a lift ezt 2 perc alatt teszi meg, felérve nem tudtam betelni az elém tárult látvánnyal.
Még számtalan élményt tároltunk magunkban nehezebb időkre, a férjem szinte kisimult, jó látni nevetni, jó tudni, hogy ami távol van, nem veszett el, gondol ránk, ha gondjaink vannak segít, jó tudni, hogy nem éltünk hiába, lányunk kinek sokáig fogtuk a kezét, most ő teszi ezt velünk, jó tudni, hogy számítunk neki és a gyerekeknek, jó tudni, hogy nem vagyunk magunkra hagyva gondjainkkal, jó mindezt tudni...

16 megjegyzés:

  1. Jó tudni.... jó híreket hallani, további jó dolgokat ,,,

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy ilyen csodásan telt a májusotok a családdal, unokákkal együtt:) Gyönyörű fotók és remélem a szép emlékek feledtetik a rossz dolgokat. Minden jót kívánok nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm trollanyu, még gondolatban kicsit ott vagyunk, hosszú volt az ott töltött idő és nagyon szép, egy ideig biztosan erőt tudunk belőle meríteni a mindennapjainkhoz.

      Törlés
  3. Egyutt orulok Veled Rozsa:)ugyanigy erezte magat anyum, nevetve , kisimultan ment haza o is innen.JO lenne, ha meg jonne..

    Csodalatos helyen jartatok, ezzel a feltoltodessel ugy kepzelem sokaig el lehet lenni..szivbol kivanom!

    puszillak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, nagyon szépen köszönöm, nagyon megörültem neked. :)
      Tudod, erre mifelénk azt mondják, a sok rossz után csak a jó jöhet, ez így is van, jól esett az a féltő gondoskodás rólunk, apró figyelmesség, a gyerekekkel töltött idő és természetesen a lányunk jelenléte.
      Puszillak :)

      Törlés
  4. Már a képek látványa is feltöltött engem...
    Örülök, hogy jól éreztétek magatokat!
    :)))

    Tudod a soraid vége, azt juttatta az eszembe, milyen kár, hogy én már nem kényeztethetek senkit, nem adhatom vissza azt a sok jót, és szeretetet amit örökül kaptam...
    Szerintem ez így van rendjén, ahogy a lányod is csinálta!
    ;)
    Mert megérdemled, azaz megérdemlitek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mónika, ne legyen lelkiismeret furdalásod, nem mindig van idő ezt megtenni, voltunk már néhányszor Finnországban, azok rövid ideig tartó látogatások voltak, születésnap, akkor ennyi idő nem volt velük élni a mindennapokat, most jó volt látni lányomat és férjemet együtt, tudod a lányom mindig mint a lányok többsége, "apás" volt, ahogy festik a kerti garnitúrát, sokszor hallani azt, hogy apu gyere, apu tudsz-e segíteni, most a szemmel látható változásra a férjem azt mondja a mindennapi szaunázás tette vele, csak mosolygok, tudom, hogy az nem lett volna elég, ez a feltöltődés szerintem kétoldali, a lányomnak is jót tett, kicsit az "övéi" is részt vettek az ottani életében.

      Törlés
  5. Jó volt erről a boldogságos, szép hónapról olvasni, és tudom, lesz még hasonlóban részetek !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, remélem még lesznek hasonló élményeink, nagyon szeretnénk.

      Törlés
  6. Egyébként már hiányoltalak...aztán ép csak írtál a blogodra, rögtön olvastalak, csak sokszor megérintenek dolgok, át kell gondolnom mit is irjak.Most is csak azt tudom mondani megható minden sorod és jó hogy van akire számíthatsz...
    Szép fotókat is hoztál!!!!! Szép napokat kívánok és köszönöm hogy meglátogatsz!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vera, köszönöm a látogatást és dicsérő soraidat, nem mindig alakul úgy az életünk, ahogy elterveztük, ilyenkor jó tudni, hogy van aki segít, van aki tettekkel bizonyítja, hogy mindig itt lesz számunkra és örül nekünk, szükségünk volt most erre az érzésre.

      Törlés
  7. Hallo Rózsa, csak most olvastam soraidat, egy hétig Lappföldön voltam. Örömmel olvastam, hogy kellemesen teltek napjaitok , a képek gyönyörüek. Én is örültem a találkozásnak és remélem, hogy jövöre ujra találkozunk. Mindkettötöket szeretettel üdvözölve:
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, az életünk lassan visszatér a régi mederbe, de szívesen emlékezünk, ebből merítünk erőt a napjainkhoz.
      Örülök, hogy megismerhettelek és bízok benne, hogy fogunk még találkozni.

      Törlés
  8. Válaszok
    1. Számunkra is gyönyörű volt, még tart a hatása :)

      Törlés