2013. február 25., hétfő

Csendes percek

Biztosan mindenki életében már voltak ilyen időszakok, mikor hosszabb ideig egyik gond a másikat követi, mint mikor egy gonosz manó beköltözik a házba, mikor az egyik problémának már lassan kialakul a megoldása, a másik viszont már kopogtat az ajtón. Milyen hajlamosak vagyunk ilyenkor megfeledkezni "Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja." Mt 6:34, nem tudtam szabadulni a gondolataimtól, újra és újra visszatértem a gondokhoz, szinte már semmi pozitívat nem láttam meg, a kinti szürkeség ezt csak fokozta. Ülök a meleg szobában, peregnek előttem az életem képei, csend van, semmi sem zavarja meg. Azon gondolkozok, mennyi mindent kaptam, talpraesett gyerekeket, gyönyörű unokákat, egy embert mellém, aki már 35 éve velem van jóban rosszban, amit nem kaptam meg, biztosan nem vált volna javamra, hálás vagyok a meleg szobáért, hisz mennyien fáznak, hálás vagyok a mindennapiért, hisz milyen soknak nem jut, hálás vagyok ezekért a megpróbáltatásokért is, melyek után mindig talpra tudtam állni mint most is-ismét itt vagyok, már a kinti szürkeség sem tűnik olyan nyomasztónak. Béke honol bennem és körülöttem. Kellenek az ilyen csendes percek.

20 megjegyzés:

  1. Azt szokták mondani, hogy a baj sosem jön egyedül. De minden ránk mért megpróbáltatásból tanulunk valamit, erősebbek leszünk. Semmi sem történik véletlenül. Megyünk tovább:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsám....tudom miről írsz. Ilyenkor bizony hajlamosak vagyunk a gondjainkba temetkezni, de szerencsére hamar felülkerekedik az az "egészséges ösztön" s kilábalunk belőle. Nekem a fiam mindíg az mondja.....anya a rossz után jön a jó is!
      A csend, a nyugalom birodalma Neked is meghozta a lelki békédet.
      Örülök

      Törlés
    2. Így van kedves Greti, kicsit elvesztünk a gondokban, talán sok volt most ez nekünk, talán régebben, fiatalabban könnyebben tudtuk kezelni, minden esetre megyünk tovább.
      Köszönöm bátorító szavaidat.

      Törlés
    3. Kedves nagymamis, sajnos a hozzászólásodat csak így tudtam visszahozni, van egy ismeretlen, aki szorgalmasan írogat a blogomba, a spamok közzé helyezi a bloger és ezzel együtt a tiédet is, mivel volt olyan ügyes, hogy a te hozzászólásodra válaszolt.
      A gondjaim még mind nem oldódtak meg, de már képes vagyok másra is odafigyelni, ez már jó, talán többször kellene így leülni és átgondolni az életet, ami nem csak gondokból áll, ha másért nem, saját magam miatt.

      Törlés
  2. Itt vagyok en is Rozsa Draga:)tudom amirol irsz, es azt az allapotot is, amikor nem vagyunk kepesek tul latni a probleman.Megtanultam hagyni, menni a rosszat,mert mindennek van egy ideje.En elegge pozitiv beallitottsagu vagyok, biztosan kiderult mar rolam.Igyekszem meg a rosszban is humort:) talalni, de van nekem is olyan, amirol irtal.
    Tavaly ota, az a haz, az akkora vesztesegem, hogy csak a napokban probalok boldogsag falatokat talalni, ha nincs, mar az sem tragedia.A fontos, hogy megeljem amit elem tar az elet, es biztassam a csaladom:)
    Neked is ezt kivanom, szivbol!
    puszillak:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Ágnes, mennyire megörültem neked, tudom jól, milyen időszakon vagy túl és megérted amit én is átélek most, én is hasonlóan hozzád, tudtam humort csinálni a gondjaimból, sőt mindig azt mondtam, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket, talán első eset, hogy így beletemetkeztem és már mást nem is érzékeltem körülöttem, nem is érdekelt semmi sem, azért nem voltam a blogokon, ha nem tudok valami pozitívval hozzászólni, jobb hallgatni. Ha jól átgondoljuk, az anyagiak nem minden, a lényeges dolgokat megkaptuk az élettől és ezek azok melyek igazán számítanak.
      Köszönöm a bátorítást, puszillak.

      Törlés
  3. Ez az IGAZI Pozitív gondolkodás...lassan már elfelejtünk a mindennapi "apró" örömökért hálásnak lenni.
    Amúgy nálunk is sorban jönnek a kellemetlenségek, ami el tudott romolni (számítógép, mosógép), az elromlott, egészségügyi problémáim is akadnak...mégis. Úgy gondolkodom, mint Te! Hálás vagyok Istennek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Panni, látod ismét egyformán gondolkozunk, ez valahogy a problémákkal úgy működik, mint mikor kezdesz gurulni le a lejtőn, egyre nagyobb a lendület, idővel annyira hatalmába kerít bennünket, hogy az igazi értékeinkért tényleg már nem is érkezünk hálásak lenni, időt kell szakítani rá, átgondolni mi lenne ha... és már a gondjaink kevésbé tűnnek súlyosnak, egyébként is mindig megoldottak, vagy így, vagy úgy.

      Törlés
  4. Hiányoztál, jó hogy itt vagy...Minden alkalommal hálát adok a sorsnak, hogy fel tudok kelni egyedül, felhúzom a zoknim már... és sorolhatnám... Milyen érdekes... Már a kicsi dolgoknak is örülünk... melegbe vagyunk.stb... Kicsi dolog ez egyáltalán? Mát talán nem is az..Átértéleljük a dolgainkat....Nálunk is történik mindig valami... le vagyok törve.napokig de eszembe jut, egy olyan támasz van mellettem aki segít és sajnos vannak még rosszabb helyzetek...kilátástalan helyzetek..
    Már jó ideje itt ülök és gondolkodom, leirjam e... de leirom...
    Párom szokta mondani, nem mehetek el... mert mindig hoz annyi fonalat hogy elbibelődjek vele, mindig hoz ezt vagy azt amit szeretek...és ha én feladom, ki fogja ezt vagy azt megcsinálni...és nem hagy meghalni...Kicsit megmosolygom mindig.. mintha olyan egyszerű lenne,...

    Valóban kegyes a sors hozzánk... jó társ, gyerekek, unoka...van a fejünk felett fedél...Bocs hogy hosszú lettem...Gyere és írj!!!Kézimunkáiddal mi van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vera, én most annyira örülök nektek, hogy nem felejtettetek el és mindenkinek van egy bátorító szava hozzám, hálás vagyok, hogy ezt leírtad, sok ilyen kis figyelmességre fel sem figyeltem párom részéről, most kicsit belegondoltam és megpróbálom renden hozni az elmulasztottat.
      Sajnos nem tudok kézimunkázni, a gépnél is még keveset vagyok, nem tudok sokáig ülni, gond van a hátizmaimmal.

      Törlés
  5. Örülök hogy itt vagy. Valahol egyszer azt olvastam: -annak kell örülni ami van! Bölcs ember,bölcs mondása, e a betartásához erő kell. Az meg néha úgy tűnik kevés. Hát gyűjteni kell hozzá ha kevés, mint ahogy te is tetted. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te is itt vagy, sokszor az erő gyűjtéséhez egy ilyen bátorítás is kell, mint a Tied, köszönöm.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Vera, azt hiszem lassan bár, de javulok.

      Törlés
  7. Kedves Rózsa, a kor sajnos nem jön egyedül, mindenkinek aki elért egy bizonyos korba van valami baja. De hányan vannak a nálunknál sokkal fiatalabbak akiknek komoly bajai vannak - ezzel nem az Ön nehézségeit akarom lekicsinyelni. Az élet túl rövid ahhoz, hogy depresszióval töltsük az idöt nem igaz ?
    A legjobbakat kívánva napsugaras üdvözlettel Finnországból !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit,
      egyetértek minden szavával, kicsit összejöttek a gondok nálunk és nem csak az egészséggel, bár gondolom egészségesen sokkal több problémát lehet megoldani.
      Örülök, hogy jelentkezett és a napsütésnek is Finnországban, nálunk most borongós az idő és esik az eső, jó lenne ott lenni :)

      Törlés
  8. Rózsa, örömmel olvastam bejegyzéseit a finnországi levelekhez, köszönöm.
    Itt most is süt a nap, de minusz 5 C fok van, a rengeteg hó még nem olvad. Szép mai napot !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, mindig öröm számomra olvasni a leveleit, főként azokról a helyekről, ahol már jártam és szép emlékek kötnek hozzá.
      További szép, napsütéses napot kívánok.

      Törlés
  9. Hallo Rózsa ! Csak nem kezdödött egy "csendes hónap " ?
    Nálunk ma esik a hó. Reggel minusz 21 C volt. Finn tavasz.
    Sokszor üdvözli:
    Judit M .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, minden rendben nálam, csak mostanában el vagyok foglalva, kevés időm jut az internetezéshez, remélem be tudom pótolni.
      Nálunk szép idő van, most várható a lehülés.
      Üdvözletem.

      Törlés