2013. január 5., szombat

A 60 éves nagyi


Január 1.-én, éjfél után fél 1-kor születtem egy kis bácskai faluban, akkor még odahaza szültek az asszonyok, így apám néhányszor is szaladt a bábaasszonyért, aki nem volt hajlandó jönni, azzal indokolta meg, hogy megvárja az Új évet és azonnal indul, mire odaért én már megszülettem, valahol már itt kezdődtek a problémák velem. Még soha ilyen szomorúan nem készültem a születésnapom megünneplésére mint most, nem hiszek a számisztikába sem más jóslatokba, de ez olyan Monk szerűen kerek és páros én pedig egyedül leszek, a férjem ügyeletes volt szilveszter éjszakáján, természetesen volt több lehetőség, hogy ne így legyen, de nagyon sértve éreztem magam, már így 60. felett ezt megengedhetem magamnak, hogy kötözködős, raplis öreglány legyek. A Himnusz után, petárda és tűzijáték durrogása, jó volt egy kis időre azt hinni, hogy az egész világ engem ünnepel. Másnap jöttek a gyerekek a tortával és konfetti bombával(ezt egy évben sem hagyták még ki), családi ebéd volt, már jobban éreztem magam. Reggel viszont alig tudtam felkelni az ágyból, egy konok vírust szedtem össze, még gyengélkedek és ha most az év első napjáról jósolnám meg az évet, semmi jó nem várna rám. Remélem nem így lesz.

50 megjegyzés:

 1. Kedves Rózsa
  Üdvözöllek a hatvanasok táborában :) Még nagyon sok szép születésnapot és teljenek az elkövetkező évek is jó erőben, egészségben, családod és gyönyörű unokáid körében.
  Mobi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen kedves Mobi, épp azon gondolkoztam mi fog változni 60 év után, azt hiszem semmi és a blogom is marad 50 év felett :)

   Törlés
 2. Nagyon boldog szülinapot utólag is! Sok erőt, egészséget, örömöt, boldogságot kívánok Neked!

  VálaszTörlés
 3. Nagyon boldog szülinapot sok szeretettel
  István , Tibor ....

  VálaszTörlés
 4. Isten éltessen, drága Rózsa! Boldog születésnapot kívánok jó erőben és egészségben!
  Millió puszi: Erzsi
  / Az én anyukám is azon a vidéken született./

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm kedves Erzsi:)
   Mindig nagy öröm számomra mikor földimmel, vagy leszármazottjával találkozok itt a blogon.
   Puszi:)

   Törlés
 5. Drága Rózsa!

  Boldogságos születésnapot kívánok neked, így utólag is, ám annál nagyobb szeretettel.
  Erőben, egészségben gazdag boldog új évet, mert biztosan az lesz a kezdeti nehézségek ellenére!
  :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen Mónika, nagyon remélem, hogy megküzdök hamarosan ezzel a vírussal és az idén már nem találkozok vele.:)))

   Törlés
 6. Nagyon boldog szülinapot kvánok Neked kedves Rózsa:) Hozzá még egészséget és még sok boldog, örömteli évet az unokáiddal:)Egy virtuális ölelést is küldök neked sok szeretettel.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, az ölelés viszonozva, remélem így nem terjed a vírus:)))

   Törlés
 7. Boldog szülinapot!
  Gyors gyógyulást:))

  VálaszTörlés
 8. Drága Rózsa! Én biztos vagyok benne, hogy a kezdeti nehézségek után gyönyörű éved lesz! Ebben a tudatban kívánok Neked, még sok születésnapot, erőben, egészségben, vidámsággal.
  Mielőbbi gyógyulást kívánok szeretettel!

  VálaszTörlés
 9. Rózsa! Boldog születésnapot, sok boldogságot és jó egészséget szeretteid körében, s nem utolsó sorban Boldog Új Évet!

  VálaszTörlés
 10. Draga Rozsa!

  Amikor nalam olvastam, hogy beteg voltal,vagy, tudtam, hogy valami tortent, de en arra gondoltam a gyerekek, unokak kozott telnek napjaid vigan.
  Sajnalom, hogy igy alakult a napod, de es nem vigaszkent irom, nekem sok ilyen volt, hogy egyedul voltam, mert a korulmenyek ugy alakultak.
  Es a harmincas evek elejen volt, megis rosszul esett, rosszul viseltem.Megengedett neked is!!

  Nagyon nagyon Boldog Szulinapot KIvanok, jo egeszseget, vidamsagos napokat!Kivanom, hogy minden napod jobbkedvu legyen, mint az az ejszaka!
  Gyogyulj meg, sokan vannak akik gondolnak rad ugy is, ha nem mindig tudsz rola:)

  puszillak, nagy olelest kuldok!!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Ágnes, mindig megtalálod a módját, hogy megvigasztald ismerőseidet, ezért is, többek között tisztellek és szeretlek. Az éjszaka egy részét a lányomnál töltöttem az unokákkal, ők is, én is jól éreztük magunkat, már úgy 11 felé fáradtak voltak és én is itthoni kényelembe szerettem volna helyezni magam, így hazajöttem, már az éjfélt idehaza egyedül töltöttem. A férjem szakmájával tisztába vagyok, én is ott dolgoztam, bár az én munkám nem igényelt ügyeletet, mégis gondoltam így már nyugdíj előtt mellőzni fogják, sok ilyen ünnepünk volt, mikor ő távol volt, de akkor még a lányok idehaza voltak és könnyebb volt elviselni.
   Puszillak:)))

   Törlés
 11. "már így 60. felett ezt megengedhetem magamnak, hogy kötözködős, raplis öreglány legyek"

  Rózsa, ezt biztosan nem gondolja komolyan !
  Minden kornak van saját szépsége, a 60 felettinek is. Az én életem legszebb évei közé esnek az 60-70 közötti évek - én már a 70-en is túl vagyok. Ha kötözködös, raplis öreglány lesz a viselkedésével nemcsak a környezetének, hanem elsösorban sajátmagának árt.
  Nézzen fel az égre, gondoljon arra, hogy mi minden szép van az életében.
  Boldog, kezdödö új életévet kívánva
  Judit Finnországból

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Judit, minden egyes szavával egyetértek, mindig mikor Finnországba járok, lenyűgöz az idősebb korosztály életképessége, sportolása, életkedve, de én egy másik országban élek, itt az élet nehéz és lényegesen különbözik a Finnországitól, így én túl sok mindent nem látok magam előtt, de egész életemben meg volt az a képességem, hogy feltaláljam magam és megtaláljam a szépet.
   Köszönöm szép szavait, melyekre emlékeztetni fogom magam, ha kicsit "rapliskodok".

   Törlés
  2. Rózsa, csak annyit, hogy az élet sehol sem fenékig tejfel- Finnországban sem. Aki rövid látogatás alatt sok kellemes élményt szerez, az föleg az ünnepnapokat látja,hosszabb távon egészen mások a hétköznapok. Egyre több munkahely szünik meg,egyre nehezebb munkát találni, emelkednek az adók és az árak.
   Rózsa, akinek ilyen szép családja van, remek unokái mint Önnek, az sok mindent láthat maga elött, a saját élete folytatását, a következö generáció fejlödését.
   Aki olyan ügyesen süt, föz,kertészkedik, barkácsol , fényképez és ír mint Ön, az elött nagyon sok minden van még.
   Akinek annyi közeli és távoli barátja van, mint Önnek, aki hozzáfér az interneten át a világ legtávolabbi sarkaihoz is, azt számtalan élmény várja.
   Fel a fejjel, a mostanság gyakori virusos megfázások nem múlnak el egyik napról a másikra, de elmúlnak.
   Hosszabbodnak a napok, nemsokára kisüt a nap és csicseregnek a madarak.
   Az életörömet ezekben a kis dolgokban érdemes keresni és aki észreveszi az élet kis örömeit az nem keseredik el az idö múlásán és az ösz hajszálakon.
   Sokszor üdvözli:
   Judit

   Törlés
  3. Kedves Judit, ez az egyszerűség az amit imádok a finnekben, köztük soha nem éreztem, hogy én egy más világból származok, a természetbe való kirándulás, meglepetésként egy kottában makkara sütés, észre sem vettem, hogy a vejem mit rejtet a hátizsákban, vagy a mökiben töltött szép napok, tó partján palacsinta sütés, igen, ezek apró dolgok, mégis boldoggá tudtak tenni, felejthetetlené, ami az internetes ismeretségeket illeti, arról szándékozok legközelebb írni. Remélem hamarosan megküzdök ezzel a vírussal is és nem leszek "szoba fogságon", a hó is esik, imádok sétálni ilyenkor, apró örömökből állt az életem és nem is kívántam fényt és ragyogást, ez az ünnep eltért a megszokottól és kicsit elszomorodtam, mikor reggel a férjem megjelent a rózsával és ajándékkal, már túl is tettem magam rajta. Azért köszönöm bátorító, optimista szavait, sokat segítettek.

   Törlés
  4. Kedves Rózsa ! Ha nincs láza nyugodtan kimehet, nem kell szobafogságban lenni. Az ilyesféle betegségekben virusok mellett bakteriumok is lehetnek és itteni felfogás szerint a száraz hideg (= minusz fokok ) elpusztítja a bakteriumokat.
   Minden jót mára, sokszor üdvözli !
   Judit

   Törlés
  5. Most szépen süt a nap, a hó nem olvadt el, nemsokára indulok egy rövid sétára, az erőmet még nem nyertem vissza.

   Törlés
 12. Akkor sorjában:
  - Isten éltessen még igen sokáig jó erőben, egészségben!
  - Ehhez akkor mielőbbi gyógyulást, remélem már meg is történt!
  - Boldog új esztendőt kívánok! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pedig sorjában válaszolok :)
   - Nagyon szépen köszönöm.
   - A gyógyulás még kicsit várat magára, valahogy nehezen tudok vele megküzdeni.
   -Köszönöm, viszont neked is örömökben gazdag, boldog új esztendőt kívánok.

   Törlés
 13. Kedves Rózsa szép kerek szám, gratulálok és nagyon sok boldog születésnapot kívánok még!
  (Érdekes,- már nem vágyom a zajos ünnepeket)
  Egészséged remélem már rendben van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm kedves Jutka, az egészség még nem jött rendbe, remélem hamarosan.

   Törlés
 14. Szia! Isten éltessen sokáig! Nemsokára én is betöltöm...:)
  (Erzsi oldaláróljöttem ide, láttam a szülinapi köszöntést!) Szép az oldalad, gratulálok! Elfogadod a barátságom? Én a megszűnő félben lévő Multiplyről jöttem ide.
  Szép estét, kellemes hetet kívánok! Szeretettel, Zsu

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Zsuzsa, először is köszöntelek a kísérőim soraiban, természetesen elfogadom a barátságodat és bízok benne, hogy hosszú életű lesz.
   Köszönöm a jókívánságokat, nemsokára a Tiedet is megünnepeljük.
   További szép estét kívánok. :)

   Törlés
 15. Kedves Rózsa! Isten éltessen sokáig! Egészséget, békességet és jó közérzetet az év minden napjára!
  Millió puszi!!

  VálaszTörlés
 16. Drága Rózsa!
  Sok Boldogságot jó egészséget kívánok sok szeretettel Anikó

  VálaszTörlés
 17. Drága Anikó, nagyon szépen köszönöm.

  VálaszTörlés
 18. Jó egészséget, sok boldog születésnapot!

  VálaszTörlés
 19. Jobbulást kívánok először is... jó egészséget....Ezek a kerek évfordulók... azt hiszük valami történi fog....mikor kerek szám van... Vártam a 30, 40, 50....és hamarosan leszek is... vészesen közeledik a 60 nekem is.......
  Szép kerek évforduló.... Nagyon boldog szülinapot kívánok... Tudom olyan mint a többi nap.... de mégis más ....Sok sok boldogságot!!!!!!!!Legyen szép napod!!!!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Vera, nagyon szépen köszönöm, szerintem is kicsit más mint a többi... a Tiéd is nemsokára meg fogjuk ünnepelni.

   Törlés
 20. Kedves Rózsa!
  Utólag is boldog születésnapot! Érdekes, az előző "kerek" évfordulókon én sose éreztem semmit, de amikor tavaly augusztusban elértem ezt a kedves számot, annyira lehangolt lettem, pedig semmi se történt, ami indokolta volna. A te eseted iszont sokkal jobb, mint az enyém, nekem nincsenek unokáim, pedig a két gyerekem benne jár a korban, mert okulva a saját életemből én fiatal szülő és fiatal nagyszülő akartam lenni. Egyébként az én családom is arról a vidékről való, a nagyapámnak, aki postásként, az I. vh-t végigharcolt katonaként és büszke magyarként nem volt hajlandó Trianon után felesküdni a szerb kormányra, 24 órát adtak, hogy a feleségével és 6 gyerekével(az anyám legkisebbként akkor volt 6 éves) elhagyja az országot azzal, amit a kezükben el tudnak vinni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a jókívánságot. Azt hiszem ez egy nagyon is kerek szám, talán valami történik mélyen bennünk, talán összegezünk valamit, vagy csak nagynak találjuk a számot, ki tudja, de ez a lehangoltság volt, épp úgy mint nálad, soha nem titkoltam az éveimet, semmi gondom nem volt az öregedési szóval sem, nem tudom...
   Ami a hozzászólásod második részét illeti, sok igazságtalanság történt ezen a vidéken, sok család járt így vagy hasonlóan, az én őseim sem akarták elfogadni az új hazát, nemrég a lányom visszahonosított, ő már Magyar állampolgár is, gondolom most már az ősök nyugodtan aludják örök álmukat egy bácskai kis falu temetőjében, egy utód visszakapta azt, amiről ők soha le sem mondtak.

   Törlés
 21. Kedves Rózsa ! Mielőbbi felépülést kívánok, és azt hogy még nagyon-nagyon sok esztendőn át(soha) ne legyen ennél "boldogtalanabb" születésnapod !!!!
  Szeretettel, Irén

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy legyen kedves Irén, köszönöm szépen :)

   Törlés
 22. Rózsa drágám, még nagyon-nagyon sok, Isten áldásával kísért születésnapot kívánok! Jó egészséget, boldogságot, kedves családod körében!
  Ölelésem küldöm!!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pedig nagyon szépen köszönöm, puszillak kedves Roza :)

   Törlés
 23. Jöttem, hogy megnézzem, jobban vagy-e már ???

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Tőled, nagyon jól esett, hogy gondoltál rám, sajnos még nem vagyok jól, nálam általában el szokott komplikálódni, az ízületeimmel van most gond, így most nagyon kevés a mozgásterem, az időm és erőm többi része elmegy az orvosokhoz való menéssel, vérvételekkel, pedig de jó lenne, ha jó lenne :), most nálunk esik a hó, jól esne egy szép, hosszú séta.
   Köszönöm, hogy itt jártál.

   Törlés
 24. Szóval Te is januári vagy, mint én? Mi bakok ! Monk nekem is a kedvencem, és ne félj, tapasztalatból tudom, hogy túl lehet élni ezt a nagy, kerek számot!Bocs, hogy csak most írok, de nálunk is voltak problémák . Akkor hadd mondjam el kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel:BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT A BOLDOG ÚJÉVBEN !Puszi Panni

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Panni, kicsit késve köszönöm meg a jókívánságokat, van egy kis lemaradásom, de be fogom hozni, tudod a "bakok" ilyenek :)

   Törlés