2012. június 30., szombat

Ribizli receptek

Az idén, a tavalyi évhez képest, mikor csak kóstolóban volt, szépen termett a ribizlim. Én frissen szeretem fogyasztani és nagyra értékélem ezt a bogyós gyümölcsöt, viszont a mennyiség miatt, kénytelen voltam több mindent készíteni. Már a szedése sem könnyű, az előkészületek sok munkát igényelnek, viszont a receptek, melyeket hoztam, gyorsan elkészíthetők és megérik a fáradságot, nagyon finomak.
Ribizli szelet
28 dkg margarin
35 dkg liszt
12 dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 citrom leve (reszelt héja)
1 sütőpor
A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk, tepsibe tesszük és világosra sütjük.
6 tojás fehérjéből habot verünk 20 dkg porcukorral, hozzáadunk 28 dkg ribizlit és 15 dkg őrölt diót, rátesszük a tésztára, lassú tűzön sárgára sütjük.
Mivel a dióm elfogyott, viszont mogyoróm még van bőven, kicsit megpörköltem, ledaráltam és ezt adtam hozzá, annyira ízlett mindenkinek, hogy a jövőben mogyoróval fogom készíteni.
Ribizli szörp
A megmosott, átválogatott gyümölcsöt egy kevés konzerváló szerrel, zúzzuk össze, egy nagy edénybe lefödve 24 órán át hagyjuk állni, ezután tüllzacskón átszűrjük, de nem nyomkodjuk, hanem hagyjuk lecsöpögni. Minden liter ribizliléhez 1 kg cukrot teszünk és a hideg gyümölcslében felolvasztjuk, majd főzzük, a forrástól számított 3-4 percig lassan forraljuk, leszedjük a habját, üvegekbe töltjük, száraz gőzben hagyjuk kihűlni..
Ribizli dzsem 
A ribizlit megmossuk, lecsurgatjuk, összenyomkodjuk, majd gézen keresztül kifacsarjuk. 1 liter léhez 70-75 dkg cukrot adunk és felfőzzük, kb. 20 percig főzzük, habját leszedjük és ha kezd kocsonyásodni, fórrón üvegekbe töltjük, lekötve szárazon dunsztoljuk. 

10 megjegyzés:

  1. Rózsám, minden amit készítettél, ínycsiklandozó, szemet gyönyörködtető:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jók a receptjeid, szívesen olvasom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi mindet szeretjük, köszönöm a látogatást.

      Törlés
  3. Valahogyan kivesztünk a ribizli bokorból.....pedig régen sok mindent készítettünk belőle, sőt csak úgy a bokorról is szerettük enni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy a legjobb, a bokorról, nekem van 10 bokrom:)

      Törlés
  4. A kedvencem, en fagyasztva is szeretem, Anyuka, az anyosom szokta eltenni a fagyasztoba nekem, mindig van, amikor megyek haza:)ez azert kulonleges, mert senki nem szereti, csak en.
    Az elozo kertbe ultettem, es az iden lett eloszor emlitesre valo mennyiseg.Mivel meg hozzank tartozik, igy lassan leeszegettem:)de sajnos a foto elmarad.

    A receptjeid nagyon jok, csak ehhez valoban jo sok mennyiseg kell:)
    Koszonom a beirasod:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ágnes, én is tettem a fagyasztóba is valamennyit, nálunk mindenki szereti, főként a gyerekek a szörpöt és a dzsemet is, nem minden évben terem ennyit, most is kicsit csalódva néztem a mennyiséget, amit befőzés után kaptam, nagyon kevés:)))

      Törlés
  5. Lecsüccsenni a bokor tövébe, szemezgetni és kissé jóllakottan felállni. :) Már ha nem permetes.

    VálaszTörlés