2012. június 10., vasárnap

Kert

Kertünk büszkesége, féltve őrzött kincs, egy játékon, Ágnes blogján nyertem, érdekes, kalandos úton jutott el hozzám, pattogatni való kukorica, eper színű és alakú. A hidegek miatt későn veteményeztünk, minden kicsit le van maradva, a biztonság kedvéért később még egy sort elvetettünk, érdekes módon minden egyes szem kikelt. Férjem szereti az újat, érdekeset, így mindketten naponta kísérjük a fejlődését, hisz ilyen még erre felé senkinek sincs.
A tök kertünk egyik sarkában húzódik meg, sok helyet igényel, remélem termés is lesz rajta.
A krumpli, egy valóságos erdő, szépen van alatta, már sütöttem belőle, ilyenkor szeretjük, mikor még apró.
A zöldség kicsit hiányos, viszont a pasztinák szép lett, mindkettőt már lehet használni levesbe.
A folyósbab, ami elválasztó kerítést fog képezni az udvar és kert közt, már kapaszkodik, ki kellett húzni a hálót és itt-ott hozott virágot, nemsokára ha nem éri semmi sem, fehér és narancssárga színben fog pompázni 2 m magasságban, sűrűre szoktam vetni, így mutatósabb.
Hagymát, vöröset és foghagymát egyaránt, kicsit talán sokat dugattunk el, nem fog kárba veszni, így jut a lányomnak is, mindkettőt már lehet fogyasztani.
A zöldbab szép,virágzik, jó termést ígér. 
Hát igen...a diófa...sajnos a szép koronája már a múlté, nem élte túl a fagyokat, leveleket sem hajtott, meg voltam győződve róla, hogy már többé nem is fog, későn, több ágán levélbe borult, valamit kellene tenni a csupasz ágakkal, mindketten idegenkedünk a csonkításától. A többi növény is fejlődik, a paradicsom virágzik, káposztából is lesz, a paprika kicsit le van maradva, viszont a zeller dús, haragos zöld, férjem sok időt tölt a kertben, sok munka és derékfájás eredménye ez, aggódva figyeljük az időjárást és rettegünk, hogy néhány perc alatt semmivé válik a sok munka.

20 megjegyzés:

  1. Azt hiszem megéri a derékfájás! Gyönyörű a kert kedves Rózsa, ha szabad még kicsit irigykedem is. A miénkben már csak gyümölcsfa van, és virág egyébként nagyon kicsi, - vagy fák, vagy vetemény. Az utóbbi mellett döntöttünk. Így bőven van hely a gyerekeknek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már ezt az egészet nekünk is nehéz rendben tartani, kedves Zsuzsanna, lassan nekünk is választani kell majd, ideköt, leköt, minden nap van benne tennivaló. Eléggé nagy területen élünk, virágokból rózsáim vannak, fákból többnyire örökzöldek, maga a kert 10x10 m, itt megtermeljük számunkra az egész évit, azt is amit a fagyasztóba teszek el vagy befőzök, sok a pázsit amit rendszeresen nyírni kell, a férjem még dolgozik és már én is úgy érzem, hogy "rabja" ennek az egésznek.

      Törlés
  2. Szépen gondozott kertetek van.
    Kellemes kikapcsolódást és jó munkát kívánok a gondozásához.

    VálaszTörlés
  3. Meseszep csakugyan:))Tudod azert tetszik , es esik jol ennyire, mert en sem lattam fejlodve csak a csovet ahogy megvettem.Nagyon nagyon koszonom, hogy irsz rola, es a fot meses, az egesz kert:))

    puszillak, es halas vagyok erte:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, megígértem, hogy be fogok számolni róla, vártam kicsit, hogy a kert kifejlődjön, most pedig nem tudtam igazából jó képet készíteni a kukoricáról. Számomra ez a kukorica nem csak kinézetre különleges, egy barátság is, férjem is nagy izgalommal várja, mi is lesz belőle.
      Köszönöm és millió puszi:)))

      Törlés
  4. Nagyon szép a kerted! A kukoricára is kíváncsi lennék többször, majd ha megérik akkor is. Nem ismerem, vagy legalábbis nem emlékezem rá. A töködön már valószínűleg van pici. Egy-két hét és finom receptjeink lesznek. Erre virágbabnak hívjuk a nagy szeműt, és nagyon szépnek tartom én is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Hólabda, be fogok számolni a kukoricáról, annál is inkább mert egy történet is kötődik hozzá, melyet tovább fogok adni a kukorica maggal együtt egy játék keretében.
      A recepteknek örülni fogok, szeretjük a tököt, többnyire kirántom, vagy muszakát készítek belőle, a virágbab elnevezést még nem hallottam, de örülök, hogy leírtad, szeretem tudni egy dolgot hány féleképen nevezünk, különböző tájakon.

      Törlés
  5. De csodás a kerted, látszik rajta a gondos munka és a szeretet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves tőled, bizony sok munka és természetesen szeretet is kell hozzá, jó lenne még egy olyan derék, ami nem fáj ennyire:)))

      Törlés
  6. Hűű hát gyönyörű minden nálad. A kukorica amit Ágitól nyertünk, nálam is nagyon szépen fejlődik, minden szem, jó nagy már. Teszekl fel róla képet én is, ma vagy holnap. Érdekes a diófával pontosan így jártunk mi is. Az egyik fán egy hatalmas ág csupasz....és mindenki azt mondja sajnos, hogy le kell vágni, bár csináltam róla fotót és elküldöm egy kertészetbe. A másik diófánkon meg az összes ág csupasz, de ahol meg kezdődnek a törzsből a csupasz ágak, na ott meg lombosodás kezdődött. Szépen néz ki gondolhatod....és én sem tudom, hogy meg lehet e menteni, de megkérdem majd.
    Puszillak
    Edit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos Edit, valószínű már nem tudjuk megmenteni, olyan tökéletes volt...nagyon sajnálom, a bambuszok is kifagytak, de ismét hajtottak újat és már szép nagy, dús.
      Ami a kukoricát illeti, nagyon kíváncsi vagyok mi lesz belőle, hogy fog kinézni terméssel, várom a te képedet, milyen nálad.
      Jó munkát, puszillak:)))

      Törlés
  7. Nagyon szép minden! Gratulálok!
    Futtass fel a csupasz ágra dísztököt. Szépen lehet irányítani.
    Csak egy ötlet. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Méghozzá nagyon jó ötlet és magom is van, igen, ezt fogom tenni.

      Törlés
  8. Látszik hogy jó nagy kert... ápolt... és csak azt látom benne hogy sok munka van mögötte...Sajnálja az ember mikor egy fa elpusztul... sok idő mire pótolni lehet és termése is lesz...
    Gyönyörködj benne ... mert szép... ne csak dolgozz benne, annak ellenére hogy csak munkával lehet elérni ezt a szépségét..
    Jó munkát és szép napokat !!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kert nem túl nagy, sűrű sorokat vetünk, így számunkra megterem majdnem minden, általában csak gyümölcsöt szoktam a piacon venni, eddig olyan hobbi is volt, az évek múlnak felettünk és egyre nehezebb.
      Köszönöm a látogatást.

      Törlés
  9. Legyen szép a napod Rózsa, és köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Zsuzsanna, hasonlókat neked is:)

      Törlés
  10. Szép, napsütéses boldog hétvégét kívánok szeretettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Zsuzsanna, a mai nap szépen múlott el, bízok benne, hogy a holnapi is valami szépet tartogat a számomra, kívánom neked is a legjobbakat.

      Törlés