2012. május 28., hétfő

Sziklatemplom Helsinki

Áldozócsütörtök munkaszüneti nap Finnországban, így a gyerekek kirándulást terveztek, uticélunk a 100 km-re levő finn főváros, Helsinki volt, a Sziklatemlomot szerettük volna meglátogatni, bár én már jártam ott, nagy izgalommal vártam. A templom a hatvanas években készült el, nincs harangja és a bejárat sem túl sokat mondó.
Egy sziklatömbbe robbantották be a templomi teret, tetejét üvegből és rézből alkotott kupolával fedték be, melynek átmérője 23 m, belső tere 12 m magas. Falain nincs semmi dísz, a természet megalkotta rózsaszín-szürkés gránit, csodálatos hatással bír az odalátogatókra.
Akusztikája fantasztikus, koncertek rendezésére alkalmas. Amikor beléptem, az egész teret csodálatosan beárasztó, halk, orgona hangja fogadott.
Nagy egyszerűségével, tiszteletet parancsoló, a látogatók többsége leült elmondani egy imát, vagy fohászt ki tudja kiért és miért, vagy csak egyszerűen fejet hajtott az emberi kézzel alkotott, Isten teremtése előtt.
Végül egy gyertyagyújtás valakiért, kinek ez az álma nem vált valóra.

12 megjegyzés:

  1. Rózsám gyönyörű hely ahol voltatok

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rózsám, tényleg gyönyörű helyeken jártam, sok szépet láttam, amit sem leírással, sem képekkel nem tudok visszaadni kellőképpen, ez a hely az egyike volt azoknak, ahol szó nélkül maradtam...

      Törlés
  2. Csodálatos hely, ahol jártál. A fotóid is sokat visszaadnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A látványa nem csak rám, a többi látogatóra is ilyen hatással lehetett, semmi a vakuk villogásán kívül nem zavarta meg nyugalmamat.
      Örülök, ha vissza tudtam adni a képekkel egy részt belőle és köszönöm a látogatást kedves Hólabda.

      Törlés
  3. Nagyon szép lehet ez a templom élőben, egyszer megnézem:) Nálunk is munkaszünet az áldozócsütörtök. Szép hetet kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves trollanyu, szép kirándulás lesz, nem fogsz csalódni.
      Szép, gondmentes hetet kívánok neked:)

      Törlés
  4. Ez valami meseszep, es nagyon kulonleges, soha hasonlorol sem hallottam meg.
    Nayon kulonleges elmenyekkel lettetek gazdagok, az mar biztos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, ha jól tudom, ez Európa legnagyobb sziklatemploma, számomra, vajdasági lévén, ahol egybeér az ég a földdel, dombok sincsenek, egy ilyen egyszerű, gránit templom, nagy élmény.
      Köszönöm, hogy olvastad.

      Törlés
  5. Lélegzet elállítóan szép! Szeretem a hegyeket, a sziklákat, a fákat, és ismét csak köszönet, hogy megosztod az élményeket velünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sokat gyönyörködtem az ott található sziklákba, az utak mentén vagy akár városokban is, egyszerű dolog, mégis tud nagyon szép lenni, megnyugtató számomra, hogy ezzel más is így van:)

      Törlés
  6. I see the pictures are wonderful places.

    VálaszTörlés