2011. szeptember 8., csütörtök

Pindzsúr



Tulajdonképpen ez egy leegyszerűsített változata az igazi pindzsúrnak, melynek elkészítése hosszadalmas, ízben pedig nem sokat különbözik. Van aki ajvárnak  nevezi, melytől összetételében különbözik, mi egyszerűen lovacska salátának, illetve vadász salátának nevezzük. A szerbiai háziasszonyok, nagy mesterei a paprika, télire való eltevésének, számtalan módját alkalmazzák, a velük levő együttélésből, honosodott meg a mi konyháinkban is, így ilyenkor ősszel a piacok megtelnek piros, szebbnél szebb paprikahegyekkel és a vajdasági termelők is termelik különböző fajtáikat.
Hozzávalók egy adaghoz:
3kg paprika
2kg paradicsom
2dcl olaj
2dcl cukor
1dcl ecet
2,5 ek só
1-2 babérlevél
őrölt bors ízlés szerint
2-3 fej foghagyma(zúzott)
4-5 erős paprika( ha nem szereti valaki a csípőset, ez ki is maradhat)
1 tasak konzerválószer
A paprikából eltávolítom a magházat a magokkal, ledarabolom és a paradicsommal együtt, húsdarálón ledarálom, hozzáadom a hozzávalókat és kevergetés mellett, lekvár sűrűre főzöm, kiveszem belőle a babér levelet, üvegekbe rakom, beteszem a sütőbe, melyet egy óra hosszára 150 fokra kapcsolok, hogy a teteje kicsit „besüljön”.
Utána a sütőt kikapcsolom és hagyom benne kihűlni. Mikor teljesen kihűlt, az üvegeket celofánnal beborítom.
Használható húsok mellé saláta helyett, felvágottakhoz, vagy akár egy margarinos kenyér dúsításához.

18 megjegyzés:

  1. Én erről még nem is hallottam! Ki fogom próbálni, nagyon finom lehet! Köszönöm, hogy megosztottad velünk!

    VálaszTörlés
  2. Nagymamis:) mi nagyon szeretjük, minden évben készítek, a paprikán kívül minden megterem a kertben hozzá, de ha nagyobb mennyiséget szeretnél készíteni, ajánlom, hogy még egy személy segítségét vedd igénybe.:)
    Köszönöm, hogy itt jártál.

    VálaszTörlés
  3. Az '50-es években (Magyarországon) „Pritamin” elnevezéssel hoztak forgalomba (kis üvegekben) paprika-készítményt, amelyet a téli-, akkor még „paprikamentes” időszakra ajánlottak. (Ebből fejlődött ki a mai „Erős Arany” stb.)
    A Pritamin sikere nem tartott sokáig. A háziasszonyok ugyanis rájöttek, hogy egyszerűen... sóval kevert, kimagozott, darált paprikaőrlemény. – No, attól kezdve házilag – sokkal olcsóbban – készítették! :-)

    VálaszTörlés
  4. Házilag mindig jobb, ha nem sajnáljuk rá az időt, mert többsége nagyon időigényes. Míg többen voltunk és nagyobb háztartást vezettem, a kecsapot is házilag készítettem, van kertünk, így a hozzávalók többségét nem veszem.
    Köszönöm András a látogatást.

    VálaszTörlés
  5. Még ilyent nem tettem el,nekünk is megterem minden a kertben,fogok eltenni,köszönöm Rózsa,majd megírom hogyan sikerült,puszi érte

    VálaszTörlés
  6. Anikó kedves, örülök, hogy adtam ötletet, hidd el, nem fogsz csalódni benne, de azért várom, hogy sikerült és ízlett-e:)))
    Puszi.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Rózsa én sem ismertem , de most már a te jóvoltadból megismerhettem puszillak

    VálaszTörlés
  8. Anikó kedves, örülök, hogy itt jártál:))
    Többek közt ezért szeretem a blogokat, sok minden újat megtanulok és sok mindent megtudok tájakról, szokásokról.
    Puszillak:)

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon jó! Megmutatom Melindának.

    VálaszTörlés
  10. Józsi, próbáljátok ki, aránylag kevés tartósítószert tartalmaz a többiekhez viszonyítva és "feldob" egy legegyszerűbb margarinos kenyeret is.

    VálaszTörlés
  11. Én ajvárként ismerek hasonlót, de nagyon finom.
    Magát a darált paprikát régen otthon is raktuk el, de csak sób.

    VálaszTörlés
  12. Hólabda, az ajvár összetételében és elkészítési módjában különbözik a pindzsúrtól, az ajvár paprikát és patlidzsánt tartalmaz, melyeket roston megsütünk, levesszük a héját és azután daráljuk, ízesítjük és főzzük, de az biztos, hogy nagyon finom.
    Köszönöm a látogatást:)

    VálaszTörlés
  13. Gracias por esta receta que tiene una pinta buenisima..Vivo y amo el campo
    Gracias y abrazos desde España
    Victoria

    VálaszTörlés
  14. Viktoria, digo gracias por ello me gustan la naturaleza, campos, ríos.
    Saludos de Serbia.
    Rózsa:)

    VálaszTörlés
  15. Rózsám köszi hogy megosztottad már megvettem a pirospaprikát a többi van, holnap beszámolok az eredményről is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi szeretjük és lényegesen könnyebb elkészíteni mint az ajvárt, ízre pedig majdnem az, várom a beszámolót:)

      Törlés
  16. Rózsám elkészült a Pindzsur!!!Az a tapasztalatom, hogy még egy kétszer oda állhatok a sparhethez hogy maradjon is valamennyi télire:))).Köszi nagyon finom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elfelejtettem mondani, hogy nem túl sok lesz belőle és ha ízlik, készítsél még.

      Törlés