2011. augusztus 9., kedd

Zöld kerítések


Nem szeretem a kerítéseket, bezártság érzését keltik bennem, a falusi építkezési mód és elrendezés, viszont szükségessé teszi őket. Sokszor a tömör kerítés nem környezetbe beillő megválasztása el tudja rontani az egyébként takarosnak mondható ház kinézetét, a drótháló kerítés, mely a legkevésbé költséges, a legjobb indulattal sem mondható, sem szépnek, sem környezet barátnak, viszont különböző növények felfuttatásával, azzá tudjuk tenni.



Folyós bab egy 2m magasságú hálóra felfuttatva, nem csak szép elválasztó az udvar és kert között, de a családnak biztosítja az évi szükségletét babból. Egész nyáron fehér és narancssárga virágokban pompázik, ősszel a betakarítás után pedig a hálóval együtt, eltávolítható.



Ilyen módon tudjuk a dísztököt is elválasztó kerítés díszítésére használni, érdekes, zöld kerítést kapunk, melyről különböző formájú és színű dísztökök csüngnek, ősszel, a termés leszedése után, szintén az egyszeri használatú hálóval együtt, az elszáradt szárakat eltávolítjuk, a termése pedig igen dekoratív, a tél folyamán, egy kosárkában, szép dísze lehet az ebédlőnek.



A lila akác alkalmas az utcai részt lekerítő drótháló „álcázására”, már kora tavasszal, nagy fürtökben pompázó lila virágaival, csodálatos látvány, a nyár folyamán, dús, zöld lombokkal kellemessé teszi számunkra és az arra járók számára a kerítésről alkotott benyomását, viszont ősszel sok munkát igényel a lehullott levelek eltávolítása, de megéri.



Mivel sarokház a miénk, az életünket „kirakatban” töltenénk a bambusz nélkül, mely az örökzöldek családjába tartozik, télen, nyáron zöld színben pompázik, egyformán szép a nyári hőségben és télen hótakaró alatt. Tavasszal, a sok új, kis hajtást el kell távolítani, mert rövid idő alatt képes benőni az egész udvart.



A melléképületet, szőlőlugassal védjük az időjárástól, így biztosítva nyáron a hűvöst és ősszel a termést.
Az udvarunkban a fenyők, rózsák és pázsit, biztosítja számunkra az ott töltött idő kellemességét, melyet sok munka árán, de zöldben töltünk.

12 megjegyzés:

  1. Rozsa Kedves:)

    Ezek mind nagyon jo es szep otletek!! egik evben en a futobabbal probalkoztam, de itt a mokusok mindent ellopnak:)aztan aranyeso bokrokat ultettem, sokat,jovore mar egeszen jol allunk.Masik oldalon a kertben pedig malnat, ribizlit es kokenyt ultettem, a kerites mar soha nem latszik, es a szomszed neni unokai is szemezgetik, ha itt vannak:)

    A garazs melle pedig en is szolot tettem, fol van futva egesz nyaron:))

    Nagyon tetszett a bejegyzes!!

    puszillak, szep estet!

    VálaszTörlés
  2. A dísztököt egyszer kipróbáltam. Palántát neveltem és ki is ültettem őket... a nyolcadik emeleti erkényre! Kis idő elteltével már a plafonon (is) voltak a tenyérnyi lebvelek. Bögrényi virágokat is hoztak, és elég sokat. Termésre persze nem is számítottam – a tök idegenmegporzású növény, Gyöngyös meg elég nagy város, ebben a magasságban a méhek, meg a virágpor sem igen jut be – főleg, ha még szúnyoghálózva is vagyunk
    A Nagymama kertjében tesztként elültetett tő, mintegy nyolc méter távolságra terjeszkedett, géppapír méretű levelekkel, és vagy ötven darab kis tököcskét is kinevelt.
    Én is csak ajánlani tudom.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Ágnes,
    Nagyon megörültem a látogatásodnak és örömmel nyugtáztam, hogy más is rajtam kívül haragszik a kerítésekre. Ehhez Te is tudod, évek kellenek míg kialakul valami, nálunk nincsenek mókusok, de számtalan más kártevő hátráltatja a munkánkat.
    Puszillak:)))

    VálaszTörlés
  4. Hát igen András, az emeleti lakások erre nem alkalmasak, de én láttam egy képedet, gyönyörű muskátlikkal az erkélyen...
    Szabadföldbe ez a tulajdonsága miatt nem ajánlatos ültetni és hagyni futni, mert rámászik a többi növényre is, így felfuttatva pedig nagyon jót mutat és én fel is szoktam használni dekorációnak a termését. Egy bokor több fajta tököt is szokott teremni, más-más formájút és színűt.

    VálaszTörlés
  5. Bizony igaz. Nagyapám óvta, nevelte anno szőlőlugasát, édesanyám kertjében volt dísz a lila akác, régen nagy divat volt a dísztök, manapság már alig látom, futóbab mindig volt, míg volt kert. Én orgonasövényt metszettem míg be nem jöttem a városba. Jó volt visszagondolni kicsit. :)

    VálaszTörlés
  6. Örülök Józsi, hogy ezek a képsorok szép emlékeket ébresztettek benned, számodra emlék, számomra valóság, én ebben élek, így alakítottam ki a környezetemet és szeretem, viszont boldog lennék, ha egyszer az én lányaim is így emlékeznének vissza a szülői házra, mint Te tetted most.

    VálaszTörlés
  7. Bármerre járok, hálás vagyok érte, ha csak egy kicsit is beláthatok a házak kertjébe. Nem tolakodás, gyönyörködés. Szüleim boldogok voltak, ha arrajárók megdicsérték virágaikat, én meg erkélyünk virágaiért söpröm be a lelkes elismeréseket...

    VálaszTörlés
  8. Kedves ÉvaZsuzsanna,
    tulajdonképpen mindenki titokba reménykedik abban, hogy az arra járók megdicsérik munkáját. Egy szép erkély csodálatos dísze a háznak, bevallom én is meg szoktam csodálni és dicsérni a tulajdonosát:)

    VálaszTörlés
  9. Szép képekkel illusztráltad az ötleteket amik nagyon tetszenek nekem is

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jók a képeid. Mivel kertesbe vagyok, néhol nekem is zöldül a kerítés. A babot csak a kertbe futtatom, a kerítésen valahogy a termés eltűnik. Most a borostyánnal kísérletezem. Az örökzöld bambusznak utánanézek valahol.(nem ismerem)

    VálaszTörlés
  11. Rózsa, köszönöm a látogatást, egyszerű dolgok, de én szeretem így a kerítéseimet:)

    VálaszTörlés
  12. Gizella, a babot egyszeri használatú hálóra futtatom, bőven terem, nagyszemű fajta.
    Ami a borostyánt illeti, mindig arra vágytam és nem jött össze, hosszú idő után alakul ki belőle szép, dús kerítés, van itt a közelemben egy háznál, oda járok gyönyörködni benne.

    VálaszTörlés