2011. június 30., csütörtök

Nyúl a táplálkozásban




Férjem nyúltenyésztéssel foglalkozik, hobbiként kezdte, kaliforniai nyulakkal, kiállításokra jártunk, több Sampion díjat elnyerve, de idővel Vajdaságban a helyzet változott, így célszerűnek találtuk az „önnellátásra” való berendezkedést. Kihasználva a falun élő lehetőségeket, kiegészítve csirkékkel és egy kis kerttel, ma már a piacon többnyire csak a gyümölcsöt szerezzük be.
Az emberek többsége a nyulat kedvencként éli meg, ez így is van, nagyon aranyosak és szeretni valók, de táplálkozási lánc a természetben, melybe az ember is beletartozik, mindig volt, van és lesz. Ha már így van, törekedni kell arra, hogy a táplálkozásunk minél egészségesebb legyen, már amennyire ezt a mai körülmények megengedik.

A nyúlhús nagy biológiai értékű, könnyen emészthető táplálék, a fiatal, ún. pecsenyenyúl húsa finom rostú, gyorsan elkészíthető, fehérjetartalma más állatok húsához viszonyítva magas, zsírtartalma jól emészthető zsírokból tevődik össze és  alacsony, viszonylag alacsony kalória és magas fehérje tartalma révén nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy diétás étrendben javasolják.
Nyulaink, zár helyiségben, ketrecekben, ellátva önetetőkkel és önitatókkal nevelkednek. Az épületet az időjárástól, nyugati részén szőlőlugas, északi részén dús lombbú diófa védi, a levegőcserét egy ventilátor biztosítja, szúnyogoktól a védelmet, szúnyogháló.

Táplálkozásuk természetes takarmányból áll, indítótápot a leválasztás után, rövid ideig kapnak. Bizonyított, hogy a zabbal táplált nyúl koleszterin szintje sokkal alacsonyabb, így táplálékuk sok zabot tartalmaz az árpa, kukorica és széna mellett.
Trágyájuk magas víztartalmú, így az egészet nyugodtan a kert trágyázására használjuk, amit kertem bő terméssel hálál meg, megterem benne az egész évre való. Az innen származó zöld hulladék, komposztálóba kerül, szobanövényeimnek mindig van föld az átültetésre. Így nálunk semmi sem felesleg, minden fel van használva, újrahasznosítva.

Nyulaink 3 – 3,5 hónap alatt érik el a 2 kg sújt, mikor vágásra kerülnek. Mivel étrendünket a csirkehús mellett, a nyúlhús teszi ki  többségében, így változatosan kell elkészíteni, mert a sült nyulat különböző módon hamar meg lehet unni. Idővel megtanultam, hogy a nyúlból is elkészíthető minden eddigi kedvenc, hagyományos étel is, melyekről szándékozok recepteket közölni az elkövetkezőkben.
20 -30 nyúl kerül egyszerre vágásra, így az előkészítése is könnyebb, kiválasztom azokat, amelyeket egészben sütésre szántam, a többit a férjem feldarabolja. Vannak részei, melyek sütéssel „eltűnnek”, kevés a hús rajtuk, de másként elkészítve kiadósabbak, az apró csontok miatt egyes részeinek az íze nem élvezhető, de ezekre is találtam megoldást. Így kerülnek mélyhűtőbe, már szortírozva melyik részből mit fogok készíteni.

16 megjegyzés:

  1. Én nagyon szeretem a nyuszkókat. Így szőrösen is, de "receptbe ágyazva" is. Mégis nagyon ritkán fogyasztok, mert a család többi tagja idegenkedik tőle.
    Néha szoktam őket cukkolni miatta: -"megértelek én benneteket, hisz a Mikulást sem, meg a Jézuskát sem esszük meg."
    Azért csak várom a recepteket. :)

    VálaszTörlés
  2. Őszintén bevallom, elejében én is idegenkedtem tőle, de látva a férjemet, milyen jóízűen fogyasztja én is nekiláttam, mikor a lányok ezt látták, ők is megették és azóta is szeretik:)

    VálaszTörlés
  3. Én még soha nem ettem nyulat kicsit én is idegenkedem tőle , ahogy MJ-írta , de amit nem kóstolt az ember arra nem mondhatja , hogy nem finom :)

    VálaszTörlés
  4. Azért ez nálam is hosszú folyamat volt, míg a kedvenc ételeim közzé sorolhattam.
    Köszönöm Anikó a látogatást:)

    VálaszTörlés
  5. Kevés húst eszünk, nyulat is ritkán. De kedveljük. Nem is baj, hogy eszembe hoztad, hamarosan nyúlebéd lesz :))
    Szép estét!

    VálaszTörlés
  6. Erikám, örülök, hogy ötletet adtam:)

    VálaszTörlés
  7. A nyúlhúst nálunk is elfogyasztják a családtagok. Egy ideig neveltünk is. Figyelem a receptjeidet. Az új dolgokat szívesen kísérletezem.

    VálaszTörlés
  8. Nem egészen új dolgokra gondoltam, a régi, megszokott receptekre, de igazad van, ahány ház annyi szokás, mindig vannak új receptek.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszett. A képek is szépek. A nyuszikat nagyon kedvelem,már rég nincsenek,de újból kedvet kaptam hozzájuk.:)Köszi.

    VálaszTörlés
  10. Próbálom kicsit népszerűsíteni őket kedves Elena, és ha egy is követi a példát, már elégedett leszek:)
    Köszönöm, hogy itt jártál.

    VálaszTörlés
  11. Nyúlhúst már én is ettem, és mondhatom nagyon finom! Az anyósom nevel nyulakat, tőle kapunk néha! Igaz a család többi tagja nálunk sem lelkesedik, főleg az unokám! Ő inkább szeretgetni akarja őket. Kecském már van, talán egy-két nyúl is elférne nálunk. Egyébként pedig igazad van az "önellátásra" kell berendezkednünk.
    Szép hétvégét Nektek!

    VálaszTörlés
  12. Már régen nem számoljuk megéri-e vagy sem, mert nem mindig koronázza siker a munkánkat, de egyet biztosan tudok, mikor és mivel van permetezve, mindig friss zöldségfélét használok, melyet főzés előtt szedek le a kertben(ezt külön élvezem), tudom mivel táplálkoztak és, hogy egészségesek a jószágok, amit fogyasztunk és ez már megéri a munkát, és persze szeretem is.
    Köszönöm, hogy itt jártál:)

    VálaszTörlés
  13. Sajnos, mi is úgy jártunk, hogy megúnták a gyerekek, nekem meg a szívem szakadt meg értük, így aztán a férjem ette meg majdnem az egészet, ha levágtunk egyet-egyet, persze, hogy ő is megúnta!
    Egy ideje már nem tartunk nyuszit, de most erősen elgondolkodtam...Köszi a szép írást.
    Szép hétvégét Nektek is!

    VálaszTörlés
  14. Közölni fogok recepteket, melyek hagyományosak, nem specialitások és szinte észre sem vehető, hogy nyúlból készültek, így a gyerekek is talán megeszik, köszönöm, hogy itt jártál:)

    VálaszTörlés
  15. Nekem volt alkalmam meg is kóstolni a különböző módon elkészűlt nyuszkókat... :-)
    Nekünk is vannak itthon, Édesapám foglalkozik velük. Neki ez kikapcsolódás. Mindannyian szeretjük a családban.
    Amit pedig én tudok a nyuszkókról, hogy az 50 év felettieknek különösen ajánlott. Ugyanis jó a vérnyomás problémára. :-)

    VálaszTörlés
  16. :)Ha most jössz, még van nyúlpástétom, azt is megkóstolhatod:), egyébként igazad van, 50 év felett már vannak gondok a vérnyomással, koleszterinnel, ezen a nyúlhússal való táplálkozás sokat segít.

    VálaszTörlés