2011. június 22., szerda

Finnország - természet


Finnország termő területe nagyon kicsi, többnyire tavak, láp nagyobb mocsarak borítják, a repülőgépből olyan benyomást keltett, mintha szigetekből állna egy nagy vízfelületen. Növényzetének többsége nálunk is megtalálható.

Annak ellenére, már érkezésünkkor a földek meg voltak gondosan munkálva, soknak nagyságát, mi Vajdaságiak megmosolyogjuk, hisz nálunk ekkora kertekkel rendelkeznek. Ennek tudatában és a zord időjárást tekintetbe véve, a finnek nagyra becsülik földműveseik munkáját, hisz nagyon rövid idő alatt (már augusztusban a fagy elviheti a termést) kell nekik termelni. Viszont az első, üvegházi paradicsom, ha kicsit szégyenkezve is, de már a bevásárlóközpontokban kapható volt. Sem méretében, sem színében meg sem közelítette a behozatalit valamelyik déli országból, de árában is pont a duplájába került. A termékeken a bevásárlóközpontokban, minden árún nagy betűkkel fel van tüntetve származási helye, nagy a választék, gyönyörű árúból, viszont a család ahol voltunk, míg kapható finn termék, nem vásárol meg másikat, erről meg is győződtünk, lányom földiepret akart venni, nagy volt a kínálat szebbnél szebbekből, melyek már formájukban és nagyságukban, sem a nálunk megszokott földieperre emlékeztettek, viszont sehol sem találta a finn földiepret, kérdésére, hogy van-e már, az eladó azt válaszolta: igen, van, de már reggel elfogyott. Így szomorúan megállapította, hogy holnap majd korábban jövünk, a gyerekek ebbe szó nélkül beletörődtek, hisz tudják, első a hazai, melyből kevés van, ha elfogyott azután jöhet a behozatali. Valószínű a többi család is így gondolkozik, ha már korán reggel elfogy, így a finn gazdának az egyetlen ellensége az időjárás.

A szelektív szemétgyűjtést már többé kevésbé elsajátítottuk tőlük, az újrahasznosítás terén még van mit tanulnunk. A lakónegyedekben el vannak helyezve kontéjnerek, biokomposzt készítésére, ahova szorgalmasan a lekaszált füvet, begyűjtött leveleket hordták.

Mivel az ország nagy részét láp és mocsár borítja, ezeken is lehet közlekedni, egy nagyon egyszerű megoldással.



Kis unokám felfedező útjairól hazatérve, mindig értesített egy újabb, kinyílt virág színéről, még véletlenül sem szakította le a nagyinak kedves gesztusként, elvezetett a helyre, ahol megnézhettem.

Bővelkednek erdőkben, melyek többnyire vegyesek, fenyő és lombhullató szépen megfér egymás mellett, olyanok, ahogy a természet megteremtette, nem tarkítják műanyag zacskók, eldobott üvegek és kirándulás maradványai. A gyöngyvirág erdei növénynek számít, de hogy tud a sziklából kinőni?

Az 1000 tó országa, melyből pontosan 187888 van, tiszta, átlátszó vize sajnos fürdésre nem igen alkalmas, az alacsony vízhőmérséklet miatt, nádasa otthont ad sok ott fészkelő madárnak, kik háborítatlanul élik madár életüket.



Végül, egy saját gondolattal szeretném befejezni a beszámolómat Finnországról. Meggyőződésem, hogy Isten a földet ilyen feltételekkel adta az embernek, hogy munkálja, óvja és védje és a Finnek ennek teljes mértékben eleget tesznek.

15 megjegyzés:

  1. Nagyon szép beszámolo!Köszönöm

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy erről a témáról is hoztál beszámolót Rózsám. Nagy természetvédő vagyok, boldog lennék ha nálunk is igy lenne. Próbálok érte tenni itthon is a magam módján,de másmilyenek az itteni emberek. Köszönöm,örömmel néztem és olvastam végig.

    VálaszTörlés
  3. Rózsám élmény volt itt nézelődni olvasni.nagyon szép .Nekünk még sok mindent meg kell tanulni hogy megvédjük környezetünket

    VálaszTörlés
  4. Elenám, nekem is szívem ügye a természetvédelem,mi is komposztálunk, mi már tanultunk valamit a finnektől, de ez mind kevés, ezt még kicsi korában kell a gyerekkel tanítani, pedig nagyon egyszerű lenne, ha nem is lennénk olyan csendesek mint a finnek, de legalább rend lenne körülöttünk.

    VálaszTörlés
  5. m.k. nem is annyira beszámolónak szántam, mint pozitív példának, amit meg lehet tanulni, lenyűgözőek a finnek, mennyire vigyáznak a természetre, az unokáim valószínű már így fogják tenni.

    VálaszTörlés
  6. Rózsám, ezt mint turista mindet nem észleltem volna, de mint egy finn család "tagja", részem volt benne, már az is jó lenne, ha csak hazai árút vennénk, nem lenne gondjuk a földműveseknek, a hazát így is lehet szeretni.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Rózsa jól tetted, hogy leirtad, hisz nagyon sok tanulni valónk lenne úgy gondolom :)
    A díjat elvittem köszönet érte:))

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm kedves Anikó, nem is beszámolónak szántam, inkább mint pozitív példát, érdemes tőlük tanulni.
    A díjat pedig megérdemelted, további jó és sikeres munkát kívánok:)

    VálaszTörlés
  9. Kedes Rózsa ! Örömmel olvastam, hogy milyen pozitivan írt az én országomról, Finnországról. Kis kiegészítésnek csak annyit, hogy a finn tavak hömérséklete felmehet 20 C-ra is,a víz fürdésre szerintünk nagyon is alkalmas.A fürdés itt a legtöbbször szaunázáshoz kapcsolódik, a víz üdítö, tiszta és nagyon lágy.
    Családja révén biztosan már nagyon sokat tud Finnországról. De ha esetleg többet akar olvasni, akkor kukkantson ide: http://www.magyarfinntarsasag.hu/index.php?ugras=statikus&statoldal=2092&nyelv=0&nyelv=0.Ezenaz oldalon Finnországi levelek címen és is irogatok, 47 év itteni tapasztalatai alapján.
    Sok üdvözlettel:
    Judit M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, nagyon megörültem látogatásának és élni fogok a meghívással, amit Finnországról tudok, mind pozitív, azért hozom a blogomba, hogy tanuljunk tőlük.

      Törlés
  10. Kedves Rózsa! Örömmel vettem észre, hogy megtalálta a Magyar-finn társaság honlapjára írt leveleimet.
    További kellemes ismerkedést Finnországgal !
    Judit M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, szívesen olvasom és sűrűn látogatója fogok lenni.

      Törlés
    2. Kedves Rózsa ! Ma okt. 23.-án többször is próbáltam hívni a megadott mobil számot, a központ azt jelzi, hogy a szám nincs forgalomban, azaz téves.
      Nagyon sajnálom, hogy finnországi tartózkodása alatt nem sikerült elbeszélgetni,de talán jelentkezik még nálam mielött holnapután elutaznak. Remélem, hogy az itteni út jól sikerült és kellemes élményekkel utaznak haza.
      Sok üdvözlettel:
      Judit M.

      Törlés