2011. február 6., vasárnap

Mimóza


Különleges növény a mimóza,érintésre összezárja leveleit, szemet gyönyörködtető aranysárga virágait parfümalapanyagként is használják, illatát a vágykeltő aromák között tartják számon.
A mimóza (Acacia dealbata) eredetileg Dél – Amerikából származik, ott több mint 500 nemzetsége honos.
A növény egyedi tulajdonsága az érintési ingerre történő mozgás, ami úgynevezett turgor nyomás hatására jön létre, amikor hozzá érünk a leveleihez, szinte egy másodperc alatt össze záródnak, majd 5-6 perc múlva újra kinyílnak.
Érdekes, hogy amit mi különlegességként csodálunk, azt a trópusokon az egyik legelterjedtebb gyomnövényként tartják számon.


A kedves virág a gyengébb nem szimbólumává is vált, Olaszországban fél évszázados hagyománya van annak, hogy nőnapra mimózát ajándékozzanak a férfiak a hölgyeknek.
A növény virágzásának tiszteletére montenegrói Herceg Noviban fesztivált szerveznek, több mint 40 éve minden februárban megtartják a tradicionális Mimóza Ünnepet.
Az ünnep karneváli hangulatban kezdődik és a város főterén végződik. Színházi előadásokat, zenei, képzőművészeti, költői és sport rendezvényeket tartanak. Legérdekesebb esemény a gyermek és felnőtt maszkabál ezt követi a halász ünnepség, majd mindenki mimózát megy szedni Herced Novi partjainál és több napos virág kiállítást tartanak. Minden évben képzőművészeti szalon nyílik, amelyen részt vesznek a volt jugoszláv művészek. A legsikeresebb művész jutalmat kap a festészet, grafika és szobrászat terén nyújtott teljesítményeiért.
Az ünnep alatt fellépnek a mazsorettek, az utcákon szórakoztatják a közönséget.



(forrás www.viragcenter.hu , wwwhercegfest.co.me)

2 megjegyzés: