2013. október 16., szerda

Füstölt hal házilag

Lappföldi túránkon napi rendszerességgel készült a füstölt hal, számunkra ezek új ízek voltak, szívesen fogyasztottuk. Férjemnek annyira ízlett, hogy egy kísérletet tett idehaza, természetesen a Tiszában fogott hallal és sikerrel járt, nagyon finom lett. Nem sok minden kell hozzá, egy fémdoboz, melynek van teteje, bírja a hőt, benne egy rács, melyre a halat kell helyezni. A doboz aljára fa forgácsot teszünk, minden fa alkalmas erre, kivéve a fenyőt az illata miatt. A rácsra ráhelyezzük az elkészített, besózott halat, ráhelyezzük a doboz tetejét tűz forrásra tesszük. Nem feltétlenül kell hozzá nyílt láng, férjem is a lávaköves grillen készítette. A hő hatására a forgács elszenesedik, füstöl, a hal pedig a dobozban keletkezett párában megpuhul, így egyszerre füstölődik és puhul is. Nem időigényes, nem tart tovább mint egy egyszerű ebéd elkészítése és nagyon finom, olyan volt mint amit Lappföldön ettem, mégis valami hiányzott....
Ez a két drágaság, kik nagy ügyességgel vágták hozzá a fát és tüzeltek.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon jol nez ki!! mi is csinaljuk itt, van egy olyan grillsutom, aminek kulon fustolo resze van, lezarhato, kemenyes.Kacsat is szoktam a hal mellett, es meg sok egyebet.Nagyon finom.
    Es azt is tudom mi hianyzott..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom őszintén, még nem hallottam ilyen grillsütőről, nagyszerű lehet, erre mifelénk nem igen ismerik a füstölt halat, azért jó más tájakról elhozni a számunkra újat.

      Törlés
  2. Imádjuk a füstölt halat:) Mi is szoktunk ilyet készíteni, a nyírfa az egyik kedvencem füstölésre:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi vajdaságiak, nem vagyunk valami nagy halfogyasztók, náluk inkább a halászlé bográcsban, vagy esetleg paprikás az ismert, nem tartozik egyik sem a kedvenceim közzé, viszont így füstölve minden nap tudnám fogyasztani.

      Törlés
  3. Nagyon guszta.........az elkészítésének a technikája érdekes........ még nem készítettem füstölt halat. Talán itt az ideje kipróbálni!
    Csodálatos élmény lehetett.......együtt az unokákkal.....elhiszem, hogy most nagyon hiányoznak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, ha szeretitek a halat, érdemes kipróbálni, nagyon finom és az elkészítése sem időigényes.
      Azt hiszem ez a hiányérzet olyan örökös marad, mindig hiányozni fognak, tényleg egy nagyon szép időszak volt, sok szép élménnyel.

      Törlés
  4. Rózsám, örülök, hogy megosztottad velünk ennek a finom sült halnak a készítési módját. Olvasva tényleg nem ördöngösség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon is egyszerű Rozám, én is azt hittem mikor először ettem belőle, hogy nagy tudomány, hidd el nagyon is egyszerű.

      Törlés
  5. Látod, a facebook hatására visszataláltam hozzád is, csak időm legyen olvasni.
    Ezt tényleg egyszerű így elkészíteni!

    VálaszTörlés
  6. Hurrá ! Nem kell megvenni a drága halfüstölőt amit a férjem kinézett magának ! Már régóta halat akar füstölni ugyanis.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg nem igényel nagy befektetést, a végeredmény pedig kitűnő, írd meg, hogy sikerült nálatok.

      Törlés