2012. december 27., csütörtök

Datolya kuglóf

Minden népnek megvan a saját karácsonyi süteménye, a nyugatiaknak ez többnyire gyümölcs kenyér, a finneknek datolya kuglóf. A receptet egy kedves ismerősömtől, Judittól kaptam, mivel az idén a finnországi unokák nem tudtak jönni, én pedig nagy tisztelője vagyok a Finn népnek, a mákos bejgli mellett az ünnepi asztalon helyet kapott a datolya kuglóf is, a recepten nem változtattam, egyedül egy kis díszítést adtam hozzá tejszínhabból és egy kis mézeskalács fenyőfát.
Hozzávalók
250 gr mag nélküli datolya
3 dcl víz 
1 dcl cukor
200gr margarin
2 tojás
2 kávés kanál sütőpor 
2 vaníliás cukor
3 1/2 dcl liszt
A datolyát darabokra vágjuk, a cukorral és vízzel összekeverjük és puhára főzzük (kb 10 perc). A forró masszába beletesszük a margarint, hagyjuk elolvadni és ezután kihűtjük. Hozzákeverjük egyesével a tojásokat, majd a lisztet, sütőport és vaníliás cukrot. Margarinnak kikent és zsemlemorzsával behintett kuglófformába öntjük az elég folyékony tésztamasszát és közepesen meleg sütőbe (kb 175 fok) kb 45 percig sütjük. Nagyon jól eláll, 1-2 nappal a sütés után jobb mint azonnal akkor ha kész lett. Mélyhűtőben hónapokig eltartható. Erre nálunk nem került sor, nagyon finom lett, így el is fogyott.

14 megjegyzés:

  1. Biztosan nagyon finom lehet, de így díszítve kimondottan jó lenne megkóstolni, még úgy is, hogy ilyenkor elég sok süteményt megeszünk. Nagyon ügyes vagy kedves Rózsa, mint mindig, most is előálltál valami különlegességgel. Egyszer kipróbálom, megsütöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna, tényleg nagyon finom volt és nem is túl nehéz az elkészítése, bár nagyon féltem a sütéstől, bevallom még nem sikerült eddig ilyen jól kisütnöm a kuglófot, Judit azt írta, hogy aszalt szilvából is el lehet készíteni, úgy s nagyon finom és gondolom bármilyen aszalt gyümölcsből, sajnálom, hogy nem tudok küldeni belőle kóstolót :)

      Törlés
  2. Kedves Rózsa!
    Ez nagyon jól néz ki és finom is lehetett. Majd egyszer kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes kipróbálni kedves Hólabda, nagyon finom.

      Törlés
  3. Na ezt biztosan ki fogom probalni!!:)igaz en is szivesen megkostolnam igy, ahogy latom:))

    En datolyas kacsat sutottem tobbek kozott az unnep alatt, de ez jobban nez ki:)

    puszillak, tovabbi szep napokat kivanva!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom Ágnes, hogy nem tudok küldeni neked sem belőle :)próbáld ki, nagyon finom, főként azoknak, akik szeretik az ilyen gyümölcs kenyér féleségeket.
      Datolyás kacsa...hmmm, az is finom lehet.

      Törlés
  4. Nagyon szép:)Mi nagyon szeretjük a datolyát, ez pedig hasonlít is nagyon a skót sticky toffee puddingra, ami a párom kedvence:) Más népek ételeit mi is szeretjük kipróbálni, a finn konyha is nagyon érdekes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még datolyával nem készítettem süteményt, mindenkinek nagyon ízlett.

      Törlés
    2. Rózsám, Ezt nevezem meglepetésnek! Nagyon örültem annak, hogy kipróbálta a datolyás kuglófot. Írja, hogy félt a sütéstöl,de attól ugye nem kell félni, ha betartja a tippeket:
      1.A kuglófot hideg sütöbe kell tenni és amikor bekapcsoltuk a sütöt a tészta lassan melegszik fel és nem " ugrik " meg.
      2. Ha kész a kuglóf, a sütöt elzárjuk, ajtaját résre hagyjuk,hogy a kuglóf lassan hüljön ki- akkor nem esik össze.
      Külön gratulálok a díszítéshez !
      Boldog Újesztendöt kívánva sok sok üdvözlettel:
      Judit
      Finnországból

      Törlés
    3. Kedves Judit, én tartozok köszönettel ezért a receptért, nagyon ízlett a családnak, így az elkövetkező karácsonyokon is ott lesz a bejgli mellett az ünnepi asztalon. Követtem az utasításait, ami a sütést illeti, így semmi gondom nem volt vele.
      Békés, boldog Új esztendőt kívánok.

      Törlés
  5. Válaszok
    1. Nagyon finom lett, mindenki meg volt elégedve.

      Törlés
  6. "és gondolom bármilyen aszalt gyümölcsből "

    Rózsa, azt hiszem, hogy olyan aszalt gyümölcsöt kell választani, aminek erös íze van, pl. az aszalt alma vagy körte biztosan nem jó erre, de nálunk lehet kapni szárított sárgabarackot - az talán jó lenne. Én csak datolyával és aszalt szilvával csináltam eddig - és nem csak Karácsonykor :).
    Finnországban a datolya hagyományos, az aszalt szilvát azért próbáltam ki, mert nem lehet mindenütt datolyát kapni- és talán a szilva olcsóbb is, mint a datolya.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Judit, aszalt szilvával ki fogom próbálni és szárított sárgabarack is kapható nálunk, még gondolkoztam a fügén, de a sok apró mag miatt, nem hiszem, hogy alkalmas erre.

    VálaszTörlés