2012. november 16., péntek

Őszi depresszió?


Roza blogján találtam egy jó ötletet az adventi naptár készítéséhez, megfogadtam, én is meg fogom csinálni, már a hozzá való anyag válogatásánál, meggondoltam magam, valahogy semmi kedvem sincs hozzá, a látásom sem a régi és az anyag is hiányos, talán jövőre, akkor majd felkészülök rá. Folytattam munkámat a konyhában, bablevest főzök füstölt csülökkel, ami egyébként a kedvencem, most még az illata sem étvágygerjesztő, talán kalácsot is kellene sütni, az már sok lesz, fél életemet a konyhába töltöm és egyébként sem ehetek belőle a cukor miatt, még én is leszörnyedtem az önző gondolatomtól, mi ez? Mi történt, olyan kedvetlen, morcos vagyok, ez lenne az őszi depresszió? Panaszomra a férjem azzal reagált, ha el szeretnék menni valahova, számítsak arra, hogy a autó tartálya üres, már két nappal ezelőtt szólt, hát....nekünk is vannak gondjaink, mint az itt élők többségének. Sétálni? Fázok, érdekes ez hóesésben nem szokott zavarni. Könyv? Most ahhoz sincs kedvem, a TV-ben sem találok semmit sem ami lekötne, az internetet is már kicsit unom. Már tudom is mit fogok tenni, a délutáni kávét gyertyafénynél fogjuk elfogyasztani, csak mi ketten, talán találunk megoldást, bár sok mindenben nem értünk egyet, féltő szemekkel figyeljük egymást, hisz már csak mi maradtunk egymásnak, talán ez lenne az "együtt megöregedni" fogalomnak a szépsége, talán egy beszélgetés után a morcosságom is elillan mint a köd, a napfény hatására.

19 megjegyzés:

  1. Nem kell csodálkozni, velem is gyakran megesik, hogy nem jön hogy reggel felkeljek. Nem, nem a lustaság jele, egyszerűen meguntam , azaz belefáradtam a mindennapos gondokba, rohanásba.
    Ha üres a lakás, akkor zenével és egy jó kávéval kezdem a napot, s ha kimegyek vásárolni a közeli boltba és beszélgethetek szomszédasszonyaimmal akkor máris jobban érzem magam. Az egyedülléttől óvakodom, ha lehet. Ja és itt a mi drága Kormink az új családtagunk, egy szelid kandúr... Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juci, sokat vagyok egyedül, megtanultam ezzel élni, a férjem még munkaviszonyban van, egyébként nem vagyok hajlamos a depresszióra, kivéve ezeket a szürke, ködös őszi napokat, tényleg már reggel sincs kedvem felkelni. A mindennapok egyformasága is zavar, de nem volt soha hosszúidejű, mindig valaki jött, valahova mentünk, ez most egy olyan időszak mikor semmi sem történik, egyébként a kávéval, zenével és a házi kedvenccel egyetértek veled.
      Puszi és köszönöm a látogatást.

      Törlés
  2. Draga Rozsa!

    Tudod, hogy atjott hozzam , ereztem, hogy kedvetlen, szomorkas vagy.
    Ismerosek a problemaid, az egyformasagot en is utalom, es nagyon hamar megunom.En szinte egesz nyaron hasonlo rosszkedvu voltam, persze a nagy valtozas miatt.Mindenkinek vannak gondjai, kisebb nagyobb, de bizom benne a kavezastol jobb kedved lett.
    Puszillak es kuldok egy nagy olelest!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, tényleg jobb kedvem lett és a nap is kisütött ma, ezért szoktam mondani, hogy az ősz nem tartozik a kedvenceim közzé, addig míg szép az idő, gyönyörűek a színek, még élvezem is, mikor már ködös, szitál, szürke,nagyon kihat a hangulatomra, amivel egyébként nincs semmi gond, ami még érdekes, mikor esik a hó, akkor is szürkület van, az nincs kihatással a hangulatomra, sőt imádok hóesésben sétálni és örülök mint a gyerek az első hónak.
      Ölelés viszonozva:) és a puszi is :)

      Törlés
  3. Jó reggelt Rózsa ! Erre énfelém Finnországban sokan szenvednek lehangoltságtól ilyenkor, amikor minden szürke - már lehullottak a levelek és hó még nincs az ország déli részén - és egyre rövidülnek a napok. Itt megfigyelték, hogy az erös fény, pl. egy lámpa a reggelinél segít ezen. Kaphatók olyan finnül un. erösfénylámpák :kirkasvalolamppu
    amik nem vakítanak-tejüvegesek- és ezeket sokan használják. Az én menyemnek nagyon jó tapasztalatai vannak ilyen lámpával.
    A másik talán az, hogy pozitivan kell gondolni most arra, hogy nemsokára jön a karácsony, hogy az óvodás unokák Mikulásra készülnek nagy örömmel. Most lehet rendezni a nyári képeket, talán egy kis albumot is lehet készíteni az itteni unokáknak a Nagyival töltött idöröl a közös élményekröl szóló szöveggel. Magamról tudom, hogy az én felcseperedett unokáim milyen szívesen nézegetik a régi képeket, amik felidézik az együttes kirándulások hangulatát.
    Kellemes hétvégét kívánva sok üdvözlettel:
    Judit M.
    Ui: Egy kérdés : Hogy tehetném a képemet a hozzászóláshoz a nevem mellé ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó estét kedves Judit!
      A lámpát, melyről ír, láttam, a lányom akkor szerezte be, mikor ott voltunk, még ő sem tudta megszokni a félhomályt, eddig úgy intézte, hogy hosszabb időt itt töltöttek télen, a kicsik tavaly kérdezték meg először tőlem, nagyi miért van nálatok nappal világos :)
      Már régen készülök a sok 1000 képből, ami nyáron készült, mindegyik unokának egy albumot készíteni, valószínű ezt most meg fogom valósítani, köszönet az ötlethez.
      Ami a képet illeti, mikor kísérőnek feliratkozott, melyik azonosítóját használta? Valószínű a Google, mikor hozzászól a bejegyzéshez, van ott megjegyzés írása mint... egy kis nyíl, rákattint, megjelenik egy legördülő ablak és kiválasztja az azonosítót, mint követő rendelkezik képpel, ami a feliratkozásoknál meg is jelent.
      Ma már sokkal jobb a hangulatom, napsütésre ébredtem, a férjem is változtatott a tervein, szabaddá tette magát, kicsit csavarogtunk, beszereztem apróságokat a karácsonyi ajándékok készítéséhez, a netten találtam jó ötleteket, hamarosan nekifogok.

      Törlés
  4. Kedves Rózsa, köszönöm a képre vonatkozó tippet. Megpróbáltam, de nem sikerült hozzátenni a megjegyzéshez.
    Szép Vasárnapot kívánva:
    Judit M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit, ne adja fel ilyen könnyen, próbálkozzon, én is sokszor számtalan próbálkozás után tudom elérni amit szerettem volna.
      További szép napot kívánok.

      Törlés
  5. Nálunk ma volt bableves füstölt csülökkel és mellé pogácsa. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mikor főztem, nem voltam jó passzban, most mire jó kedvem lett, a bab elfogyott, irigylem az ebédeteket és még pogácsa is :)

      Törlés
  6. Mindegy, hogy süt vagy borongós, együtt vagytok, ez a legfontosabb és a legjobb. (Érdekes, rám a nyári hőség van rossz hatással, mert el kell bújnom előle a félhomályba :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben egyetértünk, hálás vagyok az Istennek, hogy megtartott bennünket eddig, így együtt.
      A férjemre van a nyári hőség ilyen hatással, annyira különbözik ez az embereknél és az is mennyire törekszenek ezt leküzdeni.
      Köszönöm a látogatást, kedves alterego.

      Törlés
  7. Kedves Rózsa! Azóta már bizonyosan elmúlt a rosszkedved, de hasonló szürke hétköznapokra ajánlok egy, egy színes vidám hangulat javító kézimunkát:)
    További szép hetet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jutka, telitalálat, belefogtam valamibe, még nem tudom sikerülni fog-e, kézimunkázok, egy blogon találtam, egy jó ötletet karácsonyi ajándéknak, most azzal lekötöttem magam, ha sikerül, hamarosan látni fogjátok.
      Köszönöm a látogatást:

      Törlés
  8. Sajnálom, hogy nem volt kedved az adventi naptárhoz... De majd jövőre:) Én egyébként csak magamtól, ránézésre készítettem el, nem azokat vettem hozzá, amit ott írnak... Ott olyan is van, amiről azt sem tudom, micsoda:))
    Viszont finomat főztél!
    Sajnos, a depresszióval és nem csak őssze, vagy télen küszködök:(( És a legrosszabb az, hogy egyik pillanatról a másikra, teljesen váratlanul érkezik:((
    No de, amíg nem jön, addig jó kedvű és tettre kész vagyok legalább:))
    Ölellek szeretettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rozám, még nem tettem le a naptár elkészítéséről, nekem is olyan anyagom van, ami kéznél volt, találtam még sok jó ötletet a karácsonyi ajándékokhoz, karácsonyfa díszítéséhez, most az sem tudom, melyikkel kezdjem:)
      Ami a depressziót illeti, sajnos a mi korosztályunk és egyre többen a fiatalok közt is, szenved tőle, nálam szerencsére csak ebben az időszakban, mikor elmúlnak a szép őszi napok és jön a köd és szürkeség, jelentkezik a kedvtelenség, az is rövid időre, míg nem találok valamit, ami leköt és felejteti velem.

      Törlés
  9. Online pénzkereseti lehetõség:

    Akár már 100 Dollár egyszeri befektetéssel is elkezdhetõ (100USD ~ kb 22.000 Forint )
    - Passzív házak ingatlanbefektetési alap és Hálózatépítési marketing rendszer
    - Keress pénzt azzal hogy befektetõket toborzol a cégnek.
    - Tegyél szert passzív jövedelemre.
    Részletek a honlapomon: http://passzivhazak.uw.hu

    VálaszTörlés
  10. Drága Rózsa ! Kell annál nagyobb ajándék, mint kettecskén leülni, és gyertafényben megkávézni ?Ez a "márcsk mi maradtunk egymásnak " érzés engem is meg szokott rohanni...dehogy vagy te depressziós ! Vannak ilyen napok ! Elmúlik....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már rég túl vagyok rajta, egyébként sem vagyok hajlamos a depresszióra, ez az átmenet a szép ősz és ködös szürkület közt, szokott hangulatingadozást kiváltani bennem.

      Törlés