2012. november 23., péntek

Karácsonyi ajándék

Az idén, nagyon sok szép és jó ötletet találtam a blogokon, egyszerűek, nem drágák csak egy kis kézügyesség kell hozzá. Szerettem volna már régen saját készítésű ajándékkal meglepni szeretteimet, Mondo Fróni blogjában meg is találtam a megfelelőt. Valamikor sokat varrtam, hímeztem, a szekrény egy részében még megőriztem a megmaradt anyagokat, bár sokszor neki akartam fogni a kitakarításának, valahogy sajnáltam őket, most igazi kincseket leltem ott, két füzetet kellett vásárolni és már el is kezdhettem, az idő is sürget, az idén az eddigi megszokottól eltérően fogunk ünnepelni és be is szerettem volna mutatni, talán még valaki szeretne egy ilyen receptes könyvet készíteni. Az első receptet én fogom beírni, karácsonyi sütemény, melyre az ajándékozottak még emlékszenek, ez egyben egy emlék is szerintem, sokszor szoktam anyám receptes könyvét lapozni, ilyenkor sok szép emléket idéz fel a gyerekkoromból mikor meglátom a kézírását, nem csak a süteményre emlékszek, talán még az illatát is érzem.

12 megjegyzés:

  1. Gyonyoru ajandek Rozsa:)en az utobbi evekben egyre inkabb hajlok a kezzel keszitett ajandekok fele, sokkal szemelyesebb, ertekesebb igy.Pedig kozben meg tudom, hogy egyre kevesebb idonk van:(
    Bizom benne, aki kapja nagyon fogja ertekelni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, már tavaly is szerettem volna, nem kezdtem neki időben, így elmaradt, szeretném ha megőrizné, az aki kapja, ha nem is ír bele recepteket, már én is a gépbe mentem és kinyomtatom ha kell.

      Törlés
  2. Kedves Rózsa!
    Itt most mellékelek egy kimondott karácsonyi , finn kuglófreceptet. Talán hozzá lehet tenni a receptkönyvhöz:

    Datolyás/aszaltszilvás kuglóf



    Mi kell hozzá?
    250 g mag nélküli datolya ( Finnországban kis, összepréselt datolya-csomagokat mindenütt lehet kapni ) vagy ugyanennyi aszaltszilva
    3 dl viz
    1 dl cukor
    200 g margarin
    2 tojás
    2 kávéskanál sütöpor
    2 ” vaniliáscukor
    3½ dl liszt

    Hogy csináljuk?
    A datolyát ( vagy az aszaltszilvát ) darabokra vágjuk, a cukorral és vizzel összekeverjük és puhára fözzük ( kb. 10 perc) . A forró masszába beletesszük a margarint, hagyjuk elolvadni és ezután kihütjük. Hozzákeverjük egyesével a tojásokat , majd a lisztet , a sütöport és a vaniliáscukrot.
    Margarinnal kikent és zsemlemorzsával behintett kuglófformába önjük az elég folyékony tésztamasszát és közepesen meleg sütöben ( kb. 175 fok) kb. 45 percig sütjük.

    Megjegyzés. A tészta nagyon jól emelkedik, a formát nem szabad egészen színig megtölteni a tésztával.

    Tipp: Tegyük hideg sütöbe és hagyjuk , hogy a sütövel együtt, lassan melegedjen fel a tésztamassza. Akkor nem ” ugrik meg” és nem is fog összeesni ha kivettük a sütöböl.
    Hogy mikor kész azt úgy próbáljuk ki, hogy beleszúrunk egy kést és ha nem ragadt rá semmi a tésztából akkor készen van a kuglóf.
    Ha készen van, ne vegyük ki azonnal a sütöböl, hanem zárjuk el a sütöt és nyissuk ki az ajtaját, igy lassabban hül le a tészta és nem esik össze , mint esetleg akkor ha hirtelen kerül ki a meleg sütöböl.

    Akinek tetszik, az a kihült kuglófot porcukorral szórhatja be.
    Nagyon jól eláll, 2-3 nappal a sütés után jobb mint azonnal akkor, ha kész lett. Mélyhütöben hónapokig eltartható.

    Sajnos a kuglóf képét nem tudtam idetenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit,
      nagyon szépen köszönöm a finn kuglófreceptet, talán a füzet színéről is kitalálta, melyikbe fogom írni, jó ötlet és valószínű én is ki fogom próbálni.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm Mónika, a kép nem a legjobb, de a receptes füzetek jól nézek ki, kicsit nehezebb volt elkészíteni, mint ahogy gondoltam.:)

      Törlés
  4. Gyönyörű ajándék.....egészen biztos, hogy örömet szerzel vele!

    VálaszTörlés
  5. Jó ötlet és szép kivitelezés. Boldog lehet aki kapja :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az idén először készítettem ajándékot, egy szép élménnyel gazdagodtam, remélem az ajándékozottak is megértik az üzenetét.

      Törlés
  6. szép és jó ötlet....talán megpróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nehéz elkészíteni, megmarad emlékbe, nyugodtan kezdjél bele.

      Törlés