2012. október 2., kedd

XXIII Szüreti napok Horgos

Elmúlt egy év, ismét vége a betakarításnak, így azt a keveset is ami termett, megünnepeltük, szűk esztendő ez, észrevehető volt a termény kiállítás mennyiségén, de a dekoráció annál szebb és ötletesebb volt.
Három napos rendezvény volt, ahol szombatra esett a legtartalmasabb, a megszokottnál kicsit különbözött nemcsak a kiállítás, a műsor is, új emberek, újat hoznak...
A kézimunka és hagyományőrző csoport az idén nagymamáink hozományából , nálunk ezt stafírnak nevezik, állítottak ki szép gyűjteményt, előkerültek a falvédők, asztalterítők, párnák, melyekkel otthonaikat díszítették valamikor, többségéből még én is őrzök néhány darabot.
A kulturális programban felléptek a népitánc csoportok, nagy meglepetésemre a majorettek, melyet  horgosi, martonosi és magyarkanizsai fiatalok alkotnak, csodálatos hangulatot teremtettek, atraktívak és ügyesek voltak.
Nem maradt el a már hagyománnyá vált, őzpörkölt főző verseny sem, itt mindenki elfelejtette a gyenge termést és az előttünk álló telet, a "Bor utca" megtelt, szinte talpalatnyi hely sem maradt, vidám hangulatban elbeszélgettünk, talán már versenyszellem sem volt senkibe sem, a társalgás volt a lényeg.
Ebben a bográcsban, merem állítani, nagyon finom volt a pörkölt, tudom, mert ettem belőle. Késő este, már nagyon fáradtan, de elégedetten tértünk haza.

12 megjegyzés:

  1. Szüreti napon már voltam, őzpörköltet is ettem már, de majoretteket még nem láttam élőben. Most kicsit irigykedhetek? :) Szépek a képek, kellemes a beszámoló. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit irigykedhetsz, nagyon szép élmény, szép, fiatal lányok, fúvós zenekar kíséri őket, szépen mosolyognak, szóval nagyon szép.
      Köszönöm a dicséretet:)

      Törlés
  2. Csak ismetelni tudom, az elottem irot.Nagyon szepek a kepek, es nagyon hangulatos beszamolo.Engem itt most a kezimunkas erdekel a legjobban, az ozporkolt mellett:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit elnosztalgiáztam nézegetve a kézimunkákat, sok falvédő eszembe jutott, mi nálunk, mi a nagyszüleimnél, motívumok, öltések, melyeket anyámtól tanultam még, voltak angyalkásak, virágosak, feliratosak, jó volt kicsit elmerengni a múltba.
      Talán kicsit igazságtalan voltam a kézimunka csoporttal, ki voltak állítva gyönyörű népművészeti munkáik, szőtteseik, de róluk már sokszor írtam és képeket is tettem fel, most ezt a szép gyűjteményt szerettem volna bemutatni.

      Törlés
  3. Kellenek az ehhez hasonló lazulós, össze jövős napok, események. Kellemes vidám társasággal feltöltődik élményekkel az ember lánya:) szép képeket hoztál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem ezt a hagyományt, talán a falusi rendezvények közül a legkedvesebb.

      Törlés
  4. Jó nézni a képeket és olvasni a beszámolót...

    VálaszTörlés
  5. Csak ismételni tudnék abból,amit előttem már leírtak. Kicsit irigykedem,közben nagyon örülök, hogy mindezt megosztottad velünk. Köszönet érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna, örülök, ha egy kicsit is itt voltál velünk gondolatban.
      Köszönöm a látogatást.

      Törlés