2012. szeptember 20., csütörtök

Órás villa

Mindig nagy öröm számomra, egy régi épület látványa, felújítva, rendbetéve, olyan, hogy "unokáink is látni fogják", hisz városaink, falvaink, nem új építésűek, régiek, jelen van bennük a múlt, melynek számomra nagy értéke van, sokszor ennek hiánya nem csak az anyagiakon múlik, hanyagságon, rendezetlen tulajdonjogon. Sok minden romokban hever, pedig milyen szép dísze lenne egy településnek. Falunkban is sok található, Kárász gróf kastélya is, mire visszaszármaztatták jogos tulajdonosainak, olyan lepusztult állapotba volt, hogy nem igen tudtak vele mit kezdeni. Dicséret illeti az Órás villa tulajdonosát, neki is rossz állapotba származtatták vissza, évek óta önerőből tatarozza, szépítgeti, már pompázik, bízok benne, hogy sikerülni fog nekik és irigylésre méltó dísze lesz kis falunknak. A villa történetéről röviden, Magyar Ede, szegedi műépítész terve szerint, Brauswetter Ottó, szegedi órásmester építette szecessziós stílusban az 1890-es években. Bartók Béla 1906. augusztus 24-szeptember 4. között e villa kertjében jegyezte le a "Kedves Édesanyám..." kezdetű népdalt.

12 megjegyzés:

  1. Nagyon szép épület. Tetszik. Egyszer remélem meg tudom nézni eredetiben is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Soha ne mond, soha, minden megtörténhet, köszönöm a hozzászólást.

      Törlés
  2. Bizony szép!
    Figyelmes vagy, hogy észrevetted megláttad a felújított épületet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Jutka, nem lehet nem észrevenni, ez az épület nagyon rossz állapotban volt:(

      Törlés
  3. Az ilyen épületek adják meg egy hely hangulatát, örülök, hogy sikerült széppé varázsolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adelid, valamikor fénykorában, a szegedi gazdagok ide jártak pihenni a kamarási villáikba, létezett egy tó tavirózsákkal és erdő, ez még most is megvan, de nem minősíteném, viszont gyönyörű része lenne a településnek ha felújítanák.

      Törlés
  4. Csak a tobbieket tudom ismetelni, nagyon szep! jo lenne egyszer korbejarni, beulni:)

    VálaszTörlés
  5. Megelőztél, épp hozzád készültem, mert láttam, hogy itt új csoda vár. Bár minden hasonló történet így végződne, és meg tudnánk őrizni a múltunkat, hogy a jövőnk szebb lehessen.
    Mindig jó látni a fotóidat, és olvasni Téged!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebben egyetértünk, kedves Zsuzsanna, sajnos kevés történet végződik így, mostanában többet barangoltam, fotóztam, már többnyire csak romokat találok.
      Köszönöm a látogatást.

      Törlés