2012. június 22., péntek

Június

Júniusban a legszebb, ilyenkor sokat szoktam barangolni, élvezni a végtelen zöldet, melyet csak az ég kékje és a mező tarkasága bont meg. Petőfi verseiben ezt az Alföld szépségét rég megfogalmazta, azóta már sok minden változott, kivéve a szépsége.
A hullámzó búzamező látványa megnyugtatóan hat.
Régebben sokan termeltek mákot, évekig nem láttam, most ismét megjelent itt-ott, gyönyörű lila virágaival.
Homokvidék ez, meg kellett kötni fákkal, ezen a részen már gyümölcsösök és szőlő van, valamikor a táj híres volt a boráról, később a szőlők elöregedtek, már újabb ültetvényt ritkán látni.
Itt található a Szelevényi erdő, a környék legjelentősebb erdeje a ragadozó madarak és az odúlakó fajok fontos fészkelőhelye.
Szelevényi puszta területén 15 ritka növényfaj él, védett növények, az árvalányhajon kívül megtalálható a homoki nőszirom és homoki fátyolvirág mely most virágzik és ez az egyedüli lelőhelye az országban.
Alig 10 km-re a kanyargó Tisza, a napokban virágzott, sajnos nincs képem róla, a teljes rajzást megelőző nap voltam ott, szabad szemmel nem volt látható. Hosszú ideig nem virágzott, a tiszavirág rendkívül kényes teremtmény, szennyezett vízben nem táncol, egyszer volt alkalmam látni egy csodálatos, teljes rajzást, mintha sok, sok apró, fehér virágszirom hullana a vízbe, a túlsó partot sem lehetett látni.
Egy bejegyzést az alföldről talán egy ilyen képpel kell zárni, ma már ritka látvány, estefelé a gulya hazafelé tart.

"Szép vagy,alföld, legalább nekem szép!
Itt ringatták bölcsőm, itt születtem.
Itt boruljon rám a szemfödél, itt
Domborodjék a sír is fölöttem."
(Petőfi Sándor)

18 megjegyzés:

  1. Gyönyörű képeket hoztál kedves Rózsa, és szívmelengető a bejegyzésed. Nem csak most, mindig! Örömmel olvastam. Még egyszer szép hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Számomra megtiszteltetés és öröm minden jöttöd kedves Zsuzsanna.

      Törlés
  2. Nagyon szép képek ezek, örülök nekik. A séta is kellemes lehetett, hiszen ami nincs a képen, az illatok, hangok. Azt hozzáképzeljük. Pihentető hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Hólabda, igen az illatok, minden mező más illatú, a hangok változtak, sokszor a traktorok hangján kívül mást nem hallani, viszont az erdő és a puszta "mesél".

      Törlés
  3. Mindig különleges volt nekem az alföld. Bár soha nem éltem ott, de egy időben sokat jártam egyes részeit. Megszerettem. Nem csak a tájat, de az embereket is. Mások voltak ott az emberek mint felénk. Remélem ez nem változott. Szép hétvégét kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán mégis van egy kis elidegenedés amit a fejlődésnek tudunk be, kevesebbet barátkozunk, ezt felváltotta a TV és az internet, de továbbra is vendégszerető, békések vagyunk:)
      Szép, nyári hétvégét kívánok neked.

      Törlés
    2. No igen. A kor -amiben élünk-, sajnos nem mindig a legjobbat hozza ki. Szép legyen nektek is! :)

      Törlés
    3. Sokszor nosztalgiázok a múlton, nem ellenzem a fejlődést, sőt törekszek a magam módján haladni vele, azért nem vagyok meggyőződve, hogy minden jobb mint volt régen...

      Törlés
  4. Nagyon szépen írsz az alföldről, nekem, aki kevésbé szereti a sík vidéket. Én a hegyek között érzem magam otthon. A sík vidékben még nem találtam meg küönlegességet, majd talén te megmutatod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adelit, először is köszöntelek a blogomon, remélem jobban meg fogjuk ismerni egymást és a tájakat ahol élünk.
      Mondták már többen az ismerőseim közül, hogy Petőfin és rajtam kívül a síkságban nem sokan találtak még valami szépet, szerintem mindennek megvan a maga szépsége, én itt vagyok itthon.

      Törlés
    2. Igazad van, mert tényleg megvan minden tájnak a maga szépsége, ennek ellenére én az alföldön mondhatom úgy is unatkozom. A lányom azt mondja az alföldön szárnyal a lelke(nagy rajongója a sík vidéknek), nekem az erdő fái között bolyongás jelenti ugyanezt. A hegyek között mindig másra, valami újra lehet figyelni. Én ezt az újdonságot az alföldben még nem találtam meg.
      Én is szeretettel köszöntelek az elsősorban városismertető blogomban. Jó nézelődést, s azért ígérem nemcsak a városban maradunk, s biztos fogok én is sík vidékről írni. Egy most éppen van a tarsolyomban, ez lesz a következő.

      Törlés
    3. Szeretem a tájleírásokat olvasni, biztos vagyok benne, hogy sok érdekeset találok nálad, egyébként a hegyek lenyűgöznek, a tavak látványa is csodálatos számomra, a síkságon élek, ezt ismerem.
      További szép napot és jó munkát.

      Törlés
  5. A homoki fátyolvirág felénk is nagyon elterjedt, annyira szeretem a lehelletnyi lilás színét....szemfüles virágkötők most gyűjtik csokorlazítónak.Megszáradva is gyönyörű...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán ennek a nagy szárazságnak köszönhetően, az idén rengeteg van, bódító illat fogadott, ami a csokrokat illeti, itt is sokszor látom, hogy gyűjtik be erre a célra.

      Törlés
  6. Saját fotók?
    SZépek, régi emlékeket idézők!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Saját fotók, szeretek fotózni, természetesen nagyon amatőri szinten, viszont örülök ha valakinek szép emlékeket idézek fel, mint most neked is.
      Köszönöm a látogatást.

      Törlés
  7. Szeretettel kívánok szép hétvégét kedves Rózsa!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Zsuzsanna, szép, nyári hétvégét neked is.

      Törlés