2012. június 18., hétfő

Árvalányhaj

Az oly sokat emlegetett, a népdalokban, költészetben, vagy népi táncosok kalapjának díszítésében, árvalányhaj, egy karnyújtásira van tőlem, a Szelevényi erdő területén, szégyellem bevallani, de ennyi év itt élés után, most láttam először természetes környezetében.
Többszöri sikertelen próbálkozás után, az idén eltökéltem, mindenképpen megtalálom.
Barangolásunk első napjának kudarca után, másnap ismét útra keltünk, nagy volt a hőség, már nagyon fáradtak voltunk, még nem akartuk feladni, mikor egy kis tisztásra érkeztünk, ahol egy gyönyörű látvány fogadott, szerényen, meghúzódva a fák közelében, átlátszó, fehér fátyolként ringatta a szél virágtársai felett, őt, az árvalányhajat.
Hosszasan néztem ezt a csodát ami elém tárult, fényképezni nehéz volt az átlátszósága , pihe-puha ringósága miatt.
Védett nővényként szerepel és már kevés van belőle, bízva bízok az arra járók megértésében, hogy még sokáig, júniusban mikor virágzik, minél többen gyönyörködhessenek  benne.
Végül, egy rövid, kis videó a lengedező árvalányhajról.

16 megjegyzés:

  1. Lágy keringőt járnak ezek a könnyű kis virágok:)
    Gratulálok! Észrevetted a finom szépségüket....és megosztottad velünk. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt hiszem kedves Jutka, megtaláltad a legszebb kifejezést, szívesen osztottam meg, örülök, ha tetszik.
      Köszönöm a látogatást.

      Törlés
  2. Fiu emlekem van, egyszer kaptam egy csokorral:))nagyon buszke voltam, mert elotte es azota sem lattam, plane nem fogtama kezemben.
    Nagyon szeretem, hogy mindnig valami kulonlegeset hozol:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod, látod Ágnes, eszedbe juttatta a fiút az árvalányhaj:)
      Köszönöm a dicséretet, ez számomra is új volt.

      Törlés
  3. Nagyon szépek a fotóid. Mindig eszembe jut a gyermekkorom, ha te hozod a szép fotókat. Most az villant be, hogy a zokniba belekapaszkodik. Régen minden kis faluszéli házba volt a vázába pár szál és mégsem pusztult ki. A tövét soha nem bántották. Köszönöm ezt a szépséget. Én tökéletesnek látom a fotóidat, hiszen látszik a legkisebb pehely is a száron.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahol én felnőttem, nem volt honos az árvalányhaj, gyerekkoromba meséltek róla, inkább hagyományápolás tárgyát képezte, itt viszont honos és nagyon kell védeni, sokan ennek ellenére viszik a kertjükbe, még nem hallottam, hogy gyökeret eresztett volna valakinél.

      Törlés
  4. Kedves Rózsa ! Furcsa dolgot vettem észre...Tata felé menet, ott ahol régen lápos teület volt, most teljesen kiszáradt a talaj, és megvetette lábát az árvalányhaj.Fantesztikus, ebből gondolom, hogy kezdünk elsivatagosodni, hiszen ez a növény a száraz helyeket kedveli tudtommal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nagyon érdekes annalíz, amit írtál, valószínű jól látod, viszont nálunk ez a rész ősidők óta ilyen homokos, most is bokáig süppedtem a meleg homokba míg ide kijutottam. Régebben, ebben a részben volt gyümölcsösünk, sokszor az autót is rabul ejtette, kerékpárral pedig nem volt érdemes indulni, hisz csak tolni lehet.

      Törlés
  5. Haj, de sokszor nézegethettem a Bakonyban! Gyönyörű volt, mikor egész hegyoldalak mozdultak meg a szélben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. El tudom most már képzelni, milyen látvány volt, ki tudja, lehet egyszer én is látni fogom, nagyon szeretném.

      Törlés
  6. Talán gyermekkoromban láttam utoljára itt nálunk a mezőkön. Képeidet látva döbbentem rá, hogy azóta sem. Tényleg szép látvány, kár érte. Hová lettek a mezei virágokkal tele rétek? Leírni nem tudom, hogy hányféle virág volt, most alig látni.
    Köszönöm a szép fotók okozta élményt, és szeretettel kívánok szép hétvégét Neked, és kedves családodnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsanna, sokat fejlődtünk az utóbbi évtizedekben, talán ennek tudhatjuk be, hogy sok minden el is tűnt, amire még emlékszünk gyerekkorunkból, létrehoztuk a műanyag zacskókat, palackokat, amiket nem igen tudunk kezelni, a sok vegyszer használatát és egyre több az allergiás megbetegedés, a földművesek is a nehéz munkát, kapálást már felváltották vegyszeres kezelésre és eltűntek a virágos mezők. Gyümölcstermelő vidéken élek, de már nem is emlékszek mikor láttam kukacos gyümölcsöt és mi ezt most egészséges táplálkozásnak nevezzük, a fejlődés mindig megszüntet valamit.
      Szép hétvégét kívánok neked és köszönöm a látogatást.

      Törlés