2012. január 20., péntek

Farsangi fánk


A farsangról, azt hiszem mindenkinek a fánk jut először eszébe, így vagyok ezzel én is. Mindenki szereti, tegnap nekifogtam, hogy a farsangnak megadjam a kellő hangulatát, és készítettem. Szerintem mindenkinek megvan a maga receptje én csak ismertetem a sajátomat.

Hozzávalók:

500gr liszt
200 ml tej
40gr élesztő
50gr cukor
60gr olvasztott margarin
5 drb tojássárgája

Az élesztőt a cukorral egy kevés langyos tejben felfuttatom, hozzáadom a többi hozzávalót, mixerrel jól kikeverem, kelesztem míg a duplájára nem nő. Ujjnyi vastagságra nyújtom, kiszaggatom, fél órát pihentetem, majd a közepét benyomom. Forró olajban sütöm, előbb a benyomott oldalával lefelé, fedő alatt 2-3 percig, majd megfordítom és fedő nélkül 1-2 percig sütöm, ettől lesz szalagos. A kisült fánk közepébe, lekvárt teszek és megszórom porcukorral.

12 megjegyzés:

  1. Nagyanyám olyan szalagosakat tudott sütni, de olyat. Mégsem lett a fánk a kedvencem. A csöröge. Az aztán igen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyám készített olyan igazi szalagosat, az enyém meg sem közelíti, a csőregét is sokszor csinálta és mindent kézzel, még a mixert habverésre sem használta.

      Törlés
  2. Ezt nem reggel kellett volna elolvasnom:))csurog a nyalam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :))) sokszor én is úgy járok, valamelyik blogot olvasom és valamilyen finomságot látok.
      Szívesen küldenék...Ágnes.

      Törlés
  3. Csoda szépek lette, Rózsa:) Nem is merem sokáig nézni, mert megkívánom:)

    VálaszTörlés
  4. Én is úgy jártam Roza, ettem is belőle, aztán csak nézegettem :)))

    VálaszTörlés
  5. Ó fánk............... Imádom a kelt dolgokat... főleg mióta nem dohányzom.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem, de a cukor miatt, csak módjával, így, hogy én készítem, még nagyobb a csábítás.
      Vera kedves, ha nem gond, mennyi idő után szoktál le a dohányzásról? Nehéz volt?

      Törlés
  6. Finom fánktol mi kell még jobb.
    jó étvágy:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, bár már rég elfogyott, de gondolom nem fognak haragudni, ha ismét készítek:)

      Törlés
  7. Drága Rózsa!
    Azt hiszem te vagy az én emberem fánk készítésben!
    Nagyon régóta szeretnék már sütni, de ezek a kelt-tésztás dolgok nagyon ijesztőnek tűnnek számomra...
    Lehet, hogy csak azért, mert nincs kenyérsütőgépem ami tökéletesen megkelesztené, vagy saját magam, illetve a kezem szeretném megkímélni effajta munkától, nem tudom.
    Most, akkor ha jól értelmeztem semmi ilyesmiről nincs szó, egyszerűen miután egy kicsit felfutattam az élesztőt a többivel együtt, habverővel (géppel) összekeverem?
    Ennyi az egész, ez hihetetlen!
    :)))
    Muszáj kipróbálnom!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az az igazság kedves Mónika, hogy kicsit én is félek a kelt tészták készítésétől, édesanyám ebben nagy művész volt és ha az övéhez hasonlítom...bátran nekifoghatsz, én a kelt tésztát mind mixerrel keverem ki, nem is bírnám már kézzel, a kelesztésre kell ügyelni és azután az olaj hófokára, ha nagyon forró, meg fog égni a fánk, jó munkát és étvágyat hozzá:)))várom a képet, hogy sikerült.

      Törlés