2011. december 13., kedd

Mézes pálinka, Luca - búza, pogácsa


A Luca – napi népszokásokból, hagyományokból, már kevés maradt meg, tájakhoz, vagy akár csak falvakhoz kötődnek. Nekem sikerült ebből hármat megőrizni és remélem tovább adni.
A pogácsa készítése hosszú ideig az én feladatom volt, változást hozott legkisebb unokám, Luca érkezése, mivel ezen a napon ünnepeljük a Névnapját és egyébként is náluk töltjük a délutánt, a lányom átvette a pogácsa sütést, nagyon ügyesen készíti és úgy, ahogy nálunk készült, jól megmosott fémpénzt, szorosan fóliába csomagol és a tésztába helyezi. Örömmel nézem az unokákat, mint annak idején a lányaimat, már csak a szemük kívánja, de még versengnek ki talál több pénzt a pogácsájában.
Luca – búza keltetése az én feladatom, nem szoktam előre kicsíráztatni, viszont egy kevés földre szóróm a szemeket, melegre és világosságra helyezem, minden nap kicsit megöntözöm, többnyire Karácsonyra akkorára megnő, hogy kicsit ollóval megegyenesítem, ez kerül a fa alá és az asztalra is.
A családfőnek is megvan a feladata, a mézes pálinka készítése. Ennek a szokásnak, ezen a tájon nincs hagyománya, én hoztam a szülői házból, ahol édesapám készítette, a férjem ezt elfogadta és még ő készíti, abban reménykedik, hogy a veje egy nap átveszi tőle. A recept nem bonyolult, 1/3 méz és 2/3 pálinka, összerázni és ezt minden nap megcsinálni, hogy a méz feloldódjon a pálinkába és összeérjen, Karácsonykor ez kerül az asztalra a dióval és mézzel együtt, ezzel koccintunk és kívánunk boldog Karácsonyt egymásnak.

14 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszik ezek a szokasaitok is nekem:)
  A mezes palinkarol eddig csak olvastam, talan kiprobalom:)
  A pogacsa az hasonlo az enyemhez:))

  Szepen unnepeltek, szeretem:)

  VálaszTörlés
 2. - Kicsit melegítsd meg a pálinkát is és a mézet is vegyítés előtt. A pálinkát tényleg csak óvatosan, mert már 80 fok körül forr. Jobban és gyorsabban feloldódik el a méz. :))

  VálaszTörlés
 3. Kedves Ágnes,
  dicséretre méltó,hogy a távolban is megtartottad szokásainkat és ápolod.
  A mézes pálinka itt, Horgoson nem szokás, én hoztam a szülői házból, megtartottam, Te ezt meg fogod érteni, mikor más környezetbe kerülsz görcsösen ragaszkodsz minden szokáshoz, ami a múltban a tiéd volt, mikor már a szülők is távoznak, talán ezekkel ott vannak veled ünnepeken, ők is és a gyerekkorod is.
  Puszillak:)

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm Józsi a hasznos tanácsot, átadom a férjemnek, de ez már csak jövőre lesz aktuális.
  Ennek a mindennapi rázogatásnak is megvan a maga oka, így a családfő is "aktívan" részt vesz a várakozásban.

  VálaszTörlés
 5. Jajj, de nagyon jó:) Rózsa, ezt én is be fogom vezettetni nálunk:) Imádom a hagyományokat. Nem csak követni, hagyománnyá tenni is szeretek jó dolgokat:)

  VálaszTörlés
 6. Kedves Rózsa nagyon sok Boldog Névnapot Kivánok igy ismeretlenül is:)) Jó volt ezt igy olvasni, hisz erről még nem hallottam. Viszont a pogácsa receptedet szivesen elolvasnám :))

  VálaszTörlés
 7. Kedves Roza, annyira örülök, hogy tetszenek a hagyományaink, soha nem késő elkezdeni és ha a család többi tagjának is tetszik, talán még tovább tudják vinni.

  VálaszTörlés
 8. Anikó kedves, köszönöm az ünnepelt nevében is, a pogácsa receptet el fogom kérni a lányomtól, most már ő készíti és leírom, igazi Luca-pogácsa, Luca is segítkezett a készítésnél:))

  VálaszTörlés
 9. A receptet én is figyelni fogom. A szokásaitok dicséretre méltók!

  VálaszTörlés
 10. Kevesen vagyunk, hogy megmaradjunk hagyományainkat ápolni kell, átadni az utánunk jövőknek.
  Törekszek több szokásunkat, hagyományunkat bemutatni és a jövőben is így fogom tenni. Szerintem ma minden házban Vajdaságban volt Luca-pogácsa és búzát is ültetettek.
  Örülök, hogy tetszik kedves Hólabda, a recepttel tartozok, de bármilyen pogácsa erre a célra megfelel.

  VálaszTörlés
 11. Erdélyben a Luca-kalendáriumot készítik, jövő évi időjóslásra.:))
  Jó értesülni a más hagyományairól, szokásairól.
  Köszönöm.

  VálaszTörlés
 12. Kedves Gréti,
  szeretem a blogokat, ahol olvashatok más tájakon élők hagyományairól és mélységesen tisztelem a tulajdonosokat, akik ápolják és ezt közreteszik.
  Köszönöm, hogy olvastad:)

  VálaszTörlés
 13. Kőszönöm Kedves Rózsa, nagyon szép nálad lenni. Kivánok jó egészséget ,békességet, Szép ünnepeket, Boldog Újévet neked és kedves családodnak ! ZSuzsa , Erdely

  VálaszTörlés
 14. Köszönöm Zsuzsa, Áldott ünnepeket neked és szeretteidnek.

  VálaszTörlés