2011. december 27., kedd

Az első mimóza



Így a két ünnep közt, mit is írni? Sok változatosság nincs, készülünk a következő ünnepre, búcsúztatjuk az évet, reménykedünk egy szebbe, jobba. Szabadkán jártunk ma, kicsit nézelődni a most már újévi vásárban, nálunk ezek az ünnepek hosszú ideig tartanak, a karácsonyt követi az újév, majd a pravoszláv karácsony és pravoszláv újév, így a vásár csak nevet változtat. Az idén kifogásolhatatlan a kínálat, hazai termelők és kézművesek szorgos kezeinek eredményét találjuk Szabadka legszebb részében, a főutcán. Nem messze tőle, az első sarkon, egy árus mimózát árul, már messziről éreztem az illatát, még nincs teljesen kinyílva, de friss, nemrég érkezett a montenegrói tengerpartról, Herceg Noviból. Egy csepp tavasz, mi még a telet várjuk. Érdekes hangulat alakult ki idehaza, az ebédlőt betölti a fenyőillat az előszobában a mimóza ontja édeskés illatát, sárga színével hirdeti a tavaszt.
mimózáról többet itt                   

12 megjegyzés:

  1. Végigolvastam mind a két írást! A mimózát személyesen alig ismerem, Valamiért mindig a fuxiát kötöm a nőnaphoz. Egy két év, meg ilyen időjárás és az se lesz biztos. Mert a karácsonyi kaktusz régen elvirágzott.
    Az írásod nagyon kedves, köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Hólabda, volt már olyan év, hogy a karácsonyi bevásárlásból mimózával jöttem haza az alig járható, behavazott úton, érdekes dolgok ezek, 800 km van tőlünk a tengerpart, az idén nyilván nagyon enyhe telük van.

    VálaszTörlés
  3. Mimoza:)))emlekszem hogy vartam a rendelesem es magot kuldtek, nem azt , ami a kepen volt.Hiaba elultettem, ahogy kellett , soha nem kelt ki:((maradt az en mimoza lelkem:DD

    Gyonyoru a foton, es ahogy irod az illatat szinte erzem:)

    Sajnos itt olyan kiszamithatatlan a zidojaras, hogy hiaba neveltem mar pl citrom narancsfat, de neha indok nelkul, elpusztul.Illetve az idojaras miatt.

    Lemondtam arrol, hogy mimozam lesz, de a Tied jo volt nezni!:)Koszonom!!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg nagyon érdekes! A karácsonyi bevásárlás és a mimóza? Nagyon enyhe lehet a tél a tengerparton. Köszönöm a részletes leírást.....nagyon keveset tudtam a mimózákról. Valamikor régen sokat jártunk át Szabadkára mi is.....most már valahogy elmaradt. Emlékszem fiatal lányként az első farmernadrágot ott vettem.......nálunk még nem is lehetett kapni. Imádtam azt a piaci hangulatot!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű növény. Szép napot! :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Ágnes,
    sajnos a mi éghajlatunk sem való a mimóza ültetéséhez, de ez már hagyománnyá vált, hogy vásárolunk mimózát, amit a tengerpartról hoznak, köszönve annak, hogy ez az ország egy volt Montenegróval és a szálakat a határok nem tépték el.
    Mellesleg, egy nő mimóza lelkű, ez így van rendjén:)))

    VálaszTörlés
  7. Kedves Erika,
    örülök, hogy ismered Szabadkát és jártál itt, azóta sok minden megváltozott, így a piaci hangulat is, ha nem feltétlenül szükséges, már én sem járok oda, de Szabadka még mindig nagyon szép város.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Józsi, nagyon kedves növény a mimóza, a szürke téli, hangulatlan napokba, nemcsak illatával, de színével is hoz egy kis üdeséget.
    Szép napot neked:)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörű... Jó hogy megmutattad...Legyen szép napod!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Vera, örülök, hogy tetszik, köszönöm a látogatást, további szép napot kívánok.

    VálaszTörlés
  11. Régen szagoltam már mimózát, hogy imádtam kedves finom és még is bódító illatát.....most eszembe juttattad és jó érzés tölt el a gondolatra is.
    Sajnos mostanában nem járunk Szabadkára:(
    Kívánok szép 2012-es esztendőt!

    VálaszTörlés
  12. Jutka kedves, még most is érzik az illata, egy vázába helyezem és megszárítom, köszönöm, hogy itt jártál és valami szépet idéztem fel emlékeidben.
    Boldog, békés új esztendőt kívánok.

    VálaszTörlés