2011. szeptember 26., hétfő

XXII Szüreti napok Horgos



Hétvégén Horgos helyszíne volt három napos rendezvény sorozatnak a XXII-ik Horgosi szüreti napoknak. Tulajdonképpen, Horgoson ez a 240-ik szüret volt, 240. évvel ezelőtt írták alá az első gazdák a letelepedésről szóló szerződést.



Az ünnep a termények megáldásával kezdődött, majd a különböző kiállítások megnyitásával. Míg végignéztük a szép termény kiállítást, sok érdekes és finom terméket meg lehetett kóstolni, tönköly búzából készült finomságokat, különböző kecske sajtokat, horgosi pálinkát és természetesen volt borkóstoló is.





 A kézimunka csoport bemutatta a régi horgosi tiszta szobát, csodálatos fehér hímzésekkel, melyeket a hímzés királynőjének is neveznek.


 A hagyományápolók bemutatták a régi horgosi lakodalmas szokásokat.



 A gyerekeknek is volt szervezve kézműves foglalkozás és játékok, az egészen kicsik sem maradtak ki, ők az árusok bő kínálataiból választhattak, természetesen amit a szülők megvettek nekik.


 Délután a testvérfalvak tánccsoportjai szórakoztatták a látogatókat, este az idősebb korosztálynak szüreti bál volt rendezve, a fiatalabb korosztályt a népszerű Bikini zenekar szórakoztatta. A sport kedvelői sem maradtak ki, volt horgász verseny, asztaltenisz verseny és kerékpár verseny.


 Az idén sem maradt ki a vadászok igen csak népszerű pálinkaversenye, és a nagyon népszerűvé vált, őzpörkölt-főző verseny sem. Néhány évvel ezelőtt, ebben a versenyben a vadászok vettek részt, ma már bárki benevezhet, hívhat asztaltársaságot akik majd jó étvággyal elfogyasztják a finom pörköltet miután a zsűri mintát vett belőle és izgatottan várják az eredmény kihirdetését. Ezzel az ünnepség kinőtte magát egy össznépi ünnepéllyé, több mint 100 versenyzője volt ennek a kategóriának. 

4 megjegyzés:

  1. Kedves Rózsa itt én is ellettem volna szivesen jó volt végignézni és olvasni a bejegyzésedet puszillak:)

    VálaszTörlés
  2. Régebben aktívan részt vettem az előkészületekben és az ünnepségen, de már az utóbbi 2-3 évben, csak mint látogató, jól érzem magam, szeretem ezt az ünnepet.
    Köszönöm, hogy itt jártál, kedves Anikó:)

    VálaszTörlés
  3. Jó volt olvasni a tartalmas beszámolót.....szép képeket hoztál.......gyönyörű termések.......a tiszta szoba mindig a nagymamámat juttatja eszembe. És jó, hogy a szervezők minden korosztályra gondoltak, amikor összeállították a programokat.
    Nálunk is volt a hétvégén szüreti mulatság....egy kicsit szerényebben ugyan, de nagyon jól sikerült.
    Köszönöm a beszámolót!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Nagymamis, az idei szüreti napok nálunk is a megszokottnál sokkal szerényebbek voltak, csak a testvérfalvak művelődési egyesületei voltak vendégként meghíva, anyagiak híján a kultúrotthon sem készült el,viszont a hangulata a sok nehézségek ellenére is megmaradt.
    Köszönöm a látogatást:)

    VálaszTörlés