2011. március 21., hétfő

Kerti tó


A tervezés során el kell döntenünk, hogy hova szeretnénk megépíteni tavunkat. A hely kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy délben lehetőleg nagyobb része árnyékban legyen. Ezzel elkerüljük a zöldalgák túlszaporodását. Természetesen készíthetünk mi is műárnyékolót. El kell döntenünk, hogy tavunk mekkora és milyen alakú legyen. Ennek csak a fantáziánk szabhat határt, na és persze a pénztárcánk. A meder tervezésénél vegyük figyelembe, hogy halaink valószínűleg itt fognak telelni, legyen helyük vermelni. Ha átlagosan egy méter mély a tó, akkor nem lesz vele gondunk, a vize nem melegszik túl és nem szaporodnak el az algák. Vermeléshez is elég ez a vízmélység, de a biztonság kedvéért készítsünk pár gödröt, ami mélyebb.

Ha a tervezést befejeztük, jöhet a helykijelölés, kiásás, talajegyengetés. Kisebb tavak medrét áshatjuk magunk is, de az emberi erőnek is vannak korlátai. Érdemes keresni egy markolóst, aki – ha ügyes – fél óra alatt elvégzi azt a munkát, amit saját kezűleg akár napokig csinálnánk.
A mederkialakításnál fontos, hogy több párkányt készítsünk, ahova majd a sekély vízi növényeket fogjuk ültetni. Mikor a nagyolás kész, jöhet a talajegyengetés: fontos hogy minden éles, hegyes tárgyat eltávolítsunk. Ezek a későbbiekben kárt tehetnének a fóliában.

 A tófólia alá mindenképpen kell egy olyan anyag, ami megvédi a rágcsálóktól, rovaroktól és az esetlegesen ottmaradt hegyes tárgyaktól. Erre a legalkalmasabb a geotextília (mezőgazdasági boltban beszerezhető), de megteszi egy-egy nagyobb, régi szőnyeg vagy nagy filcdarabok is.
A feltöltés lényege, hogy nagyon lassan, fokozatosan, a fóliát igazgatva csináljuk. A széleken megmaradt fóliát kövezés alá, vagy egy kis gátat emelve a mögé is elrejthetjük.

Mikor már a tóban van víz, elkezdhetjük megtervezni, milyen növényeket ültetünk, és milyen halak szeretnénk beletelepíteni (bár ezek alapjait célszerű már a tó megtervezésekor észben tartani!). Bármilyen eredetű vízzel töltjük fel, hagyjuk több napig (jobb, ha több hétig) állni, mielőtt valamilyen élőlényt helyezünk bele. Azt, hogy ki milyen növényeket ültet, és milyen halakat telepít, szinte csak az egyéni ízlése dönti el. Növények közül elmaradhatatlan a tavirózsa, mely dekoratív és gyorsan nő. De említhetném még a vízililiomot vagy a vízi mentát is: mind dekoratív, szemet gyönyörködtető. Különböző kertészeti árudákban gyönyörűbbnél gyönyörűbb tavi növényeket kapni, sajnos igen borsos áron.

Növényeket beszerezhetünk vadvizekről is (nád, sás, hínárok). Ennek az az előnye, hogy nemcsak a növényt, hanem vele együtt a tó bioszférájához szükséges mikroszkopikus élőlényeket is betelepítjük, ráadásul ingyen van. Azért arra vigyázzunk, hogy védett növényt ne próbáljunk hazavinni, és a nem védetteket se gyűjtsük védett természeti területről, mert az ilyesmi a hatóságok felé sokba kerülhet… A növényeket célszerű műanyag kosárban beültetni, így a gyökerük azon belül tud terjeszkedni.

Ha jól terveztük a tavat, akkor igazából nincs vele a későbbiekben mit tennünk. Kialakul egy önfenntartó bioszféra. Halainkat, ha nagy mennyiségben helyeztük a vízbe, etetnünk kell. Kis mennyiségnél a tó eltartja őket. Az etetőanyagokat bármely akvarisztikai boltban beszerezhetjük.
A víz tisztasága fokozható szűrők segítségével, azonban egy tó sem olyan átlátszó, mint az ivóvíz. Aki szűrni szeretné, forduljon szakemberhez tanácsért. A vizet különböző vegyszerekkel is lehet tisztítani.
Nyáron, nagy melegben lecsökken a víz oxigénfelvevő képessége, ilyenkor nagy segítség a szökőkút vagy egy dekoratív csobogó.
(www.haldorado.hu)

10 megjegyzés:

  1. Lenyűgöző. Mint a képek, mint pedig a pontos tanácsok. Árpád barátomnak van egy szép kis tava, most fóliázni kell újólag, mert elszivárog a víz egy része. Gyökérre gyanakszunk. Egyszer meg is jelenítettem "Kerti tó" címen.

    VálaszTörlés
  2. Na igen. Engem is állandóan "nyaggat" az előttem szóló, hogy csináljunk egy ilyen szép kerti tavat. De minek, ha minden évben spontán létesül nálunk egy szép kis kacsaúsztató? Mindenesetre köszönöm a bő tájékoztatót!

    VálaszTörlés
  3. Bevallom őszintén, én is minden évben tervezem a tavamat, gyűjtöm a tanácsokat és képeket, de mindig közbejön valami. Szeretem őket, lenyűgöz a látványuk, helyem is van, talán egyszer mégis sikerül.
    Köszönöm a látogatást:)

    VálaszTörlés
  4. Rózsám szép ötleteket adtál csak meg kell//kellene//valósitani//
    Nagyon szép a blogod

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek, nincs akkora kertem, de bár képeken nézegetem.

    VálaszTörlés
  6. Tényleg a megvalósítás a gond, nekem van helyem, szeretném is, főként az első képen láthatót, de talán majd egyszer arra is sor kerül.
    Köszönöm a látogatást:)

    VálaszTörlés
  7. Szép és mutatós. Nekünk van,de eléggé el van hanyagolva,no majd jön a jó idő és pótoljuk.:)

    VálaszTörlés
  8. Én is nagyon szeretnék, azt hiszem ezt mindig lehet újítani, szebbé tenni.

    VálaszTörlés
  9. A padláson lelt sarokkád a kerti "tó" nálunk, mást a löszpart miatt nem mertem megkockáztatni. Tervezem, hogy csempemozaik kerül majd rá- nyuggerségem alatt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a kerti tó szépségét az elrendezése tükrözi, a sarokkád pedig megfelelő.

      Törlés