2011. február 1., kedd

Frontérzékenység


Bár az időjárás változásai mindenkire hatással vannak kisebb-nagyobb mértékben, minden harmadik ember kifejezetten érzékeny ezekre a változásokra. Az időjárás több, mint negyven különböző tünetet képes produkálni, amik közül egy-kettő jelentkezik az arra érzékenyeknél. Lehet ezzel tenni valamit?
Ingerlékenység, a koncentráció csökkenése, munkaundor, feledékenység, fejfájás, rosszullét, erős szívdobogás, szorongás, idegesség, alvászavar - ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos időközönként előfordulnak ezek a tünetek, felmerülhet a frontérzékenység gyanúja. Ha túlságosan érzékenyek vagyunk, de általános egészségi állapotunk nem romlik, s ha egyszerre több ember egészségi állapota is hasonlóan kedvezőtlen, minden bizonnyal erről van szó.
Vannak, akiket a melegfront, van, akiket a hidegfront fordít ki önmagukból. Van, akinek teljesen mindegy, milyen irányba indul el a hőmérő higanyszála - minden hirtelen bekövetkező időjárás - változásra reagál: persze rosszul.
A front - panaszokat olyan jelenségek okozzák, mint a légnyomás-és hőmérsékletingadozás, vagy a levegő páratartalmának hirtelen megnövekedése, sőt; a szélsebesség megváltozása is tüneteket generál. A frontérzékenységet erősen befolyásolja a szervezet és az idegrendszer általános állapota, vagyis akik egyébként is pszichés, illetve szomatikus panaszokkal küzdenek, azoknál sokkal valószínűbb az is, hogy érzékenyen reagálnak az időjárás hirtelen megváltozására. Ebből következik az is, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott életmódot folytatók körében sokkal kevésbé fordul elő frontérzékenység, illetve, hogy a panaszok előfordulása a jellemzően túlterhelt nők körében a leggyakoribb.
A melegfrontra érzékenyek a front beköszönte előtt pár órával már érzik a tüneteket. Ingerlékenység, fáradékonyság, koncentrációzavar, álmosság jelzi a meleg idő beköszöntét az arra érzékenyeknél. Jellemző tünet a szapora légzés, a vérnyomás emelkedése, a magas pulzusszám is. Sajnos, a melegfront hajlamosít a depresszióra trombózis kialakulására is.
A hidegfront inkább már az időjárás megváltozása után kínozza az embert. A hidegfront hatására az idegrendszer ellazul, az ingerlékenység csökken. Tompulnak a reflexek, álmosságérzés, nehézkesebb gondolkodás és fejfájás kísérheti a változást. A hidegfrontra érzékenyek szédülnek, álmosak, a migrénre hajlamosakat komoly fejfájás kínozza, a gyomor, -vese és epebetegek pedig görcsök jelentkezésével is számolhatnak. Az asztmás rohamok, az allergiás tünetek felerősödnek, és fokozódnak az ízületi fájdalmak is. A hasi görcsök (vese-, epegörcs, hasi kólika) mellett a szív koszorúereinek görcsveszélye is nő. Lassúbbá válhat a szívműködés, ennek következménye lehet a vérnyomás csökkenése. A reumás fájdalmak fokozódását is okozhatja a közvetlen hideghatás.


 Front - érzékenyek lehetnek a gyermekek is, főleg a kicsinyek, egy-két éves korukig is akár. A leggyakoribb és leghevesebb panaszok kicsiknél az erősen szeles napokon jelentkeznek. Front idején a babák nyugtalanok, sírnak, rosszul vagy épen túl sokat alszanak, étvágyuk is megváltozik. A jelenség nem kóros, a tünetek általában két - három napig tartanak. Sajnos, front-érzékenység örökölhető, vagyis ha a mama front-érzékeny, gyermeke is valószínűbben reagál rosszul az időjárás-változásra.
Érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy nemcsak az emberek - az állatok is megérzik az időjárás-változást. A macskák ilyenkor különös gondot fordítanak bundájuk tisztogatására, a kakasok a szokásosnál is többet kukorékolnak, a pókok pedig a front elmúltáig elnapolják a munkát.

Hogyan űzd el a frontérzékenységet?

  1. Csökkentsd a mesterséges időjárást (hűtés/fűtés) a környezetedben, amennyire csak lehet, természetesen egy ésszerű komfortzónán belül.
    2. Fogyassz természetes táplálékokat, és igyekezz az évszaknak megfelelően táplálkozni: lédús gyümölcsök nyáron, aszalt gyümölcsök és olajos magok télen stb.
    3. Végezz böjtöt vagy valamilyen méregtelenítő kúrát, ettől az immunrendszered is erősebb lesz, és kevésbé leszel érzékeny a frontokra.
    4. Edzz rendszeresen, hogy a vérkeringésed, a hormonrendszered és az anyagcseréd megfelelően működjön. Lehetőleg a szabad ég alatt, még ha ez csak 5 vagy 10 perc is naponta.
    5. Tölts több időt a szabadban, és kevesebbet az épületben. Ha mindig bent vagyunk valahol, az nem a természetes közegünk, és növeli az érzékenységet az időjárás természetes folyamataival szemben.
Én magam is ebbe a csoportba tartozok és nem a korral jött, fiatalon is frontérzékeny voltam, hogy mi a legjobb megoldás? Sok mindent kipróbáltam, megszüntetni nem tudtam, de enyhíteni lehetséges.






3 megjegyzés:

  1. Én sokáig nem voltam érzékeny a frontokra, néhány éve kezdtem felfigyelni arra, hogy melegfront előtt nagyon álmos szoktam lenni, akár napközben is úgy érzem néha, hogy állva is el tudnék aludni.Köszönöm, hogy olvashattam!

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, Neked írtam, Rózsám, Dzsidzsi vagyok!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm mindkettőtöknek a hozzászólást, én nagyon frontérzékeny vagyok, akár időjós is lehetnék:)

    VálaszTörlés