2011. január 30., vasárnap

Téli madáretetés

A tél embert és állatot egyaránt próbáló időszak,különösen ha az kemény és hosszan tartó hideggel,hóviharokkal,ónos esővel érkezik. A nálunk maradó, illetve az északról hozzánk érkező énekesmadarak áttelelését mi is segíthetjük a kertünkben, vagy parkban kihelyezett madáretetővel. A segítség mellett sok ember számára kikapcsolódást, felüdülést nyújthat egy forgalmas téli etető megfigyelése. A téli madáretetéssel gyermekeinkkel is megszerettethetjük a madarakat és rajtuk keresztül az egész természetet.

A szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy senki ne adjon a madaraknak sózott szalonnát, mert az fokozott vízfelvételre kényszeríti őket, a margarin és a vaj pedig akár bélgyulladást is okozhat. A kenyér- és süteménydarabkák ugyanakkor gyorsan átnedvesednek, és ideális táptalajt jelentenek a kórokozóknak. A madáretetés legfontosabb szabálya, hogy ha valaki elkezd etetni, ne hagyja abba a tél végéig. Ellenkező esetben a "becsapott" madarak közt egy hirtelen beálló fagyos időszak nagyobb pusztítást végezhet, mintha bele sem kezdtünk volna az etetésbe. Az etetéshez legjobb a napraforgómag, ezt a legtöbb madár szívesen megeszi. Néhány faj, pl. a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért számukra hó- és macskamentes helyre érdemes kiszórni számukra üzletekben kapható pintyeleséget, rostaalját, búzát stb. A rigófélék viszont a konyhai hulladékot is szívesen átböngészik, és örömmel fogadják az apróra felvágott gyümölcsöket is. Fontos az is, hogy a madáretető mindig tiszta legyen, hogy elejét lehessen venni a fertőzéseknek és járványoknak.

A nagyobb kertekbe, városi parkokba az úgynevezett dúcetetőket érdemes kihelyezni, mert itt nagyobb madársereg várható, nagy forgalmat bonyolítanak le. A betondzsungelben az ablaketető a bevált. Az etető készítésnek egy igen egyszerű módja is létezik, mikor egy műanyag flakont, palackot a felső harmadában kivágunk, és ezt töltjük meg napraforgómaggal, a madarak ezt is szívesen látogatják.
A madáretetés az esztétikai élményen túl, egy nagyon fontos tevékenység, hiszen madarak ezreit mentjük át a zord télből a madárdalos tavaszba.
Sokan magányosak, egyedül élnek, számukra jó társaság a madarak jelenléte, meghálálják csivitelésükkel és a reggeli ébredés is szebb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése