2011. január 30., vasárnap

Téli depresszió és megelőzése


Sokan éppen az ünnepnapokon karácsonykor, szilveszterkor érzik magukat elesettnek és szomorúnak. Természetesen ez bárkinél előfordulhat nem csupán a magányos, egyedülálló emberek esetében. Levertség, fáradékonyság, kiegyensúlyozatlanság akár a téli depresszió (szezonális hangulatzavar - SAD ) jelei is lehetnek. Korábban vitatott kérdés volt, hogy a téli depresszió vagy "November-blues" valóban létező jelenség-e, de kb. 20 évvel ezelőtt összefüggést fedeztek fel a fény hiánya és a depresszió egy bizonyos formája között.
A fényhiány hatására a szervezetben termelődő szerotonin gyorsabban lebomlik. A szerotonin hiánya fontos szerepet játszhat a depressziós állapot kialakulásában. Ezzel szemben a téli hónapokban szintén a fényhiány hatására megemelkedik szervezetünk melatonin szintje, ezért levertnek, fáradtnak, aluszékonynak érezhetjük magunkat, mivel ez a hormon felelős az alvás és ébrenlét ciklusának beállításáért.
Tulajdonképpen a hatás "természetes" a téli hónapokra szervezetünk "takarékra állítja " magát, azonban mai modern életvitelünkben nem tudunk helyet szorítani ezeknek a nyugalmi szakaszoknak. Kutatások megállapították, hogy bizonyos állatfajok is - az emberhez hasonlóan - szorongással és depresszióval reagálnak a természetes fény hiányára.
A nők sokkal hajlamosabban a téli depresszióra a férfiaknál, de mindkét nem esetében megegyeznek a kezdő tünetek: a betegnek nincs kedve felkelni sem, úgy érzi, hogy még napi teendői elvégzéséhez sincs energiája.
Tippek a téli depresszió megelőzéséhez
Sokat segít a téli depresszió megelőzésében, ha az ősz kezdetétől a tavaszi hónapokig minden nap rendszeresen a szabadban könnyű fizikai tevékenységet végzünk. Még egy borongós őszi napon is a természetes napfény három - négyszer erősebb, mint a szobai világítás. Szabadidőnket kihasználva, ha az időjárás is megengedi, természetes fényben mozogjunk: kiadós séta, kerékpározás, kocogás kiváló megelőző hatással bír, szinte csodát tehet.
Amennyiben hajlamosak vagyunk a téli depresszióra, és lehetőségünk van a tél közepén egy déli országban tölteni szabadságunkat, használjuk ki, hiszen tény az, hogy a téli depresszió Alaszkában sokkal gyakoribb, mint a Földközi-tenger térségében.
Étkezésünkkel befolyásolhatjuk kedélyállapotunkat: a mogyoró, lencse tradicionális a téli ünnepekhez kötődő ételek, de magas B-vitamin és magnéziumtartalmuk miatt pozitívan befolyásolhatják kedélyállapotunkat. Szerotoninszintünket időlegesen emelheti egy-egy banán vagy keserű csokoládé elfogyasztása is, azonban vigyázzunk a mértékre: a téli depresszióval együtt járhat a "túlevés".
A téli depresszió mindenkit érinthet, de a magányos egyedülálló emberek fokozottan veszélyeztetettek. Figyeljünk magunkra és környezetünkre ! Meghívni a szomszédokat, beugrani az ismerősökhöz, átrendezni a lakást, színház- múzeumlátogatás, előadások meghallgatása vagy utazgatás mind-mind jó módszer lehet a téli depresszió elűzésében.
Fényterápia
Speciális, a nap fényéhez hasonló színes fényt kibocsátó lámpák előtt napi egy órát tölthetnek el a fényterápiában részt vevők. A fény erősség kb. 2500 lux. Újabban vizsgálják a fényterápia hatását nem szezonási depresszióban is. A fényterápia azonban nem helyetesítheti a természetes fény, a mozgás hatását.
(internet)   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése