Az idén, nagyon sok szép és jó ötletet találtam a blogokon, egyszerűek, nem drágák csak egy kis kézügyesség kell hozzá. Szerettem volna már régen saját készítésű ajándékkal meglepni szeretteimet, Mondo Fróni blogjában meg is találtam a megfelelőt. Valamikor sokat varrtam, hímeztem, a szekrény egy részében még megőriztem a megmaradt anyagokat, bár sokszor neki akartam fogni a kitakarításának, valahogy sajnáltam őket, most igazi kincseket leltem ott, két füzetet kellett vásárolni és már el is kezdhettem, az idő is sürget, az idén az eddigi megszokottól eltérően fogunk ünnepelni és be is szerettem volna mutatni, talán még valaki szeretne egy ilyen receptes könyvet készíteni. Az első receptet én fogom beírni, karácsonyi sütemény, melyre az ajándékozottak még emlékszenek, ez egyben egy emlék is szerintem, sokszor szoktam anyám receptes könyvét lapozni, ilyenkor sok szép emléket idéz fel a gyerekkoromból mikor meglátom a kézírását, nem csak a süteményre emlékszek, talán még az illatát is érzem.
Gyonyoru ajandek Rozsa:)en az utobbi evekben egyre inkabb hajlok a kezzel keszitett ajandekok fele, sokkal szemelyesebb, ertekesebb igy.Pedig kozben meg tudom, hogy egyre kevesebb idonk van:(
VálaszTörlésBizom benne, aki kapja nagyon fogja ertekelni:)
Kedves Ágnes, már tavaly is szerettem volna, nem kezdtem neki időben, így elmaradt, szeretném ha megőrizné, az aki kapja, ha nem is ír bele recepteket, már én is a gépbe mentem és kinyomtatom ha kell.
TörlésKedves Rózsa!
VálaszTörlésItt most mellékelek egy kimondott karácsonyi , finn kuglófreceptet. Talán hozzá lehet tenni a receptkönyvhöz:
Datolyás/aszaltszilvás kuglóf
Mi kell hozzá?
250 g mag nélküli datolya ( Finnországban kis, összepréselt datolya-csomagokat mindenütt lehet kapni ) vagy ugyanennyi aszaltszilva
3 dl viz
1 dl cukor
200 g margarin
2 tojás
2 kávéskanál sütöpor
2 ” vaniliáscukor
3½ dl liszt
Hogy csináljuk?
A datolyát ( vagy az aszaltszilvát ) darabokra vágjuk, a cukorral és vizzel összekeverjük és puhára fözzük ( kb. 10 perc) . A forró masszába beletesszük a margarint, hagyjuk elolvadni és ezután kihütjük. Hozzákeverjük egyesével a tojásokat , majd a lisztet , a sütöport és a vaniliáscukrot.
Margarinnal kikent és zsemlemorzsával behintett kuglófformába önjük az elég folyékony tésztamasszát és közepesen meleg sütöben ( kb. 175 fok) kb. 45 percig sütjük.
Megjegyzés. A tészta nagyon jól emelkedik, a formát nem szabad egészen színig megtölteni a tésztával.
Tipp: Tegyük hideg sütöbe és hagyjuk , hogy a sütövel együtt, lassan melegedjen fel a tésztamassza. Akkor nem ” ugrik meg” és nem is fog összeesni ha kivettük a sütöböl.
Hogy mikor kész azt úgy próbáljuk ki, hogy beleszúrunk egy kést és ha nem ragadt rá semmi a tésztából akkor készen van a kuglóf.
Ha készen van, ne vegyük ki azonnal a sütöböl, hanem zárjuk el a sütöt és nyissuk ki az ajtaját, igy lassabban hül le a tészta és nem esik össze , mint esetleg akkor ha hirtelen kerül ki a meleg sütöböl.
Akinek tetszik, az a kihült kuglófot porcukorral szórhatja be.
Nagyon jól eláll, 2-3 nappal a sütés után jobb mint azonnal akkor, ha kész lett. Mélyhütöben hónapokig eltartható.
Sajnos a kuglóf képét nem tudtam idetenni.
Kedves Judit,
Törlésnagyon szépen köszönöm a finn kuglófreceptet, talán a füzet színéről is kitalálta, melyikbe fogom írni, jó ötlet és valószínű én is ki fogom próbálni.
Nagyon szépek lettek! ;)
VálaszTörlésKöszönöm Mónika, a kép nem a legjobb, de a receptes füzetek jól nézek ki, kicsit nehezebb volt elkészíteni, mint ahogy gondoltam.:)
TörlésGyönyörű ajándék.....egészen biztos, hogy örömet szerzel vele!
VálaszTörlésReménykedek benne Erika, köszönöm.
TörlésJó ötlet és szép kivitelezés. Boldog lehet aki kapja :-)))
VálaszTörlésAz idén először készítettem ajándékot, egy szép élménnyel gazdagodtam, remélem az ajándékozottak is megértik az üzenetét.
Törlésszép és jó ötlet....talán megpróbálom.
VálaszTörlésNem nehéz elkészíteni, megmarad emlékbe, nyugodtan kezdjél bele.
Törlés