2012. október 8., hétfő

Művészet vagy kreativitás?

Az ünnepségek kísérői a kiállítások és az árusok, így volt ez a szüreti napokon is, szeretek nézelődni, sokszor rátalálok, számomra érdekes és figyelemre méltó tárgyakra, egyszerű emberek munkái, csupán kedvtelésből csinálják, viszont a végeredmény megítélésében sokszor elgondolkozok, hova is sorolnám őket, kreatívak, vagy művészek? Számomra, aki ezekkel az adottságokkal nem rendelkezek, mindegyik művészi tárgy,attól függetlenül, hogy nem galériákban látható, nehezen tudnám meghúzni a határt e két szó közt.
"Az alkotás nem csak ott van jelen, ahol az ember nagy történelmi jelentőségű műveket teremt, hanem mindenütt, ahol az ember elképzel, kombinál, változtat, valami újat teremt, bármilyen szegényesnek is tűnjék az a zsenik alkotásához képest."
( Vigotszkij, 1967. )
A képen látható hölgy, hódfarkú, nálunk csak mezei cserépnek nevezzük, vásárol föl, régi tanyák vagy házak bontásánál, többségük több mint 100 éves, talán a valamikori nádtetőt váltották egykor fel. Megtisztítja őket, előkészíti és többnyire vajdasági motívumokat fest rájuk, pipacsot, búzavirágot, búzamezőt tanyával, szemet gyönyörködtető látvány, bevallása szerint legnehezebb része a cserepek mohától való megtisztítása, ha ő mondja...Valahogy nagyon sajátunknak éreztem őket, egy darab agyag a vajdasági földből, régi a múltunkból, csodálatos vajdasági mezők virágos kertjével, ezt a kettőt nem is tudtam otthagyni.
A csomagolásra szánt zacskókat is ő maga készíti papírzsákokból, ő kreatív vagy művész?
Számomra a legmeghatóbb része a kiállításnak, egy kis sarok volt, a magyarkanizsai gerontológiai központ lakóinak munkái, gyufából és dobozokból.
Ezek az emberek már mások segítségére szorulnak ellátásukban, mégis van bennük alkotókészség, kreatívak? Nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy nem depressziósak, idejüket kitölti a már remegő kézzel készülő művek alkotása.
 Kárász gróf, kiről a legszebb sétálóutcát nevezték el Szegeden, itt élt Horgoson, itt van a kastélya is, húgának kézimunkája, a minta egyik kastélyuk mennyezetének volt a dísze, ő lerajzolta, átvitte vászonra és kihímezte, olyan szépen és finom öltésekkel, úgy néz ki mintha festmény lenne.
Lopó tök, ami ha az én kertemben termett volna, csak annyit állapítottan volna meg róla, hogy kicsit eldeformálodott, viszont más madarat látott meg benne és a maga ízlése szerint meg is festette, itt jut eszembe egy kedves idézet Dr Gyökössy Endrétől: "Boldogok, akik észreveszik egy diófában a bölcsőt, az asztalt és a koporsót, és mindháromban a diófát, mert nemcsak néznek, hanem látnak is."
A graffiti, nem az a falfirkálós, ehhez már kell adottság, néztem, hogy készül, alapozzák, tervezik, mire beesteledett el is készült, be kell vallanom, a régi épület szomorkás kinézete megváltozott, a szürkületben vidámabb kinézetre váltott, ezek a fiatalok kreatívak, vagy kicsit művészek is? Íme a végeredmény.
Egy fotó, ami nem tartozik sem egyik, sem másik fogalomhoz, én fotóztam és most kicsit pirulva vallom be, büszke vagyok rá, nagy tömegben, a majorettek tempós mutatványában elkapni ezt a pillanatot, még egy fotósnak, jobb géppel rendelkezőnek is feladja a leckét.
"A művészet szót ma általában szűkebb, esztétikai értelemben használjuk, azonban nincsen egységes, mindenki által elfogadott meghatározása, a szűkebben vett művészet határai nem tisztázottak, számos emberi termék határesetet jelent, amikor nehéz eldönteni, hogy műalkotásnak tekinthető-e vagy nem."
( forrás Wikipédia )

20 megjegyzés:

  1. Élmény volt végig olvasni és nézni a beszámolód .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, jó volt mind ezt látni is, én nagyon élvezem ezt az ünnepséget, számomra tartalmas.

      Törlés
  2. Művészet vagy kreativitás? - teszed fel a kérdést, és ha végig olvasom ott a válasz. Minden kornak meg van/volt a maga kitaszítottja, (giccs és egyebek néven), a művészet és alkotás meghatározás alól. Aztán jött újabb kategória: naiv, vagy amatőr néven, és abba már sok minden belefér - joggal. Nem lehetünk egyformák, de abban azt hiszem mind egyetértünk: ami szép, az szép, bárki alkotta, bármilyen körülmények között. Én ismét kigyönyörködtem itt magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök a hozzászólásodnak, kedves Zsuzsanna, én csak be szerettem volna mutatni néhány alkotást, ami eltérő volt az ilyen helyeken található kínálatból és lekötötte figyelmemet.
      Számomra az adottság Istentől kapott ajándék,én felnézek az ilyen emberekre és ha él is azzal amit kevés embernek adatott meg, nagy tisztelője vagyok, úgy mint Neked, hozzád mindig nagy örömmel látogatok, tudom nem fog csalódás érni.

      Törlés
  3. Érdekes a kérdés...! Nagyon tetszik a megfigyelésed!
    A művészet kapcsolat a teremtés csodájával, valami olyasmi, amit csak önmagával lehet kifejezni.
    "A művészet hazugság, amely leleplezi a valóságot"
    P.Picasso
    " Az igazat mondd, ne csak a valódit!"
    József Attila

    Szeretettel jegyi: Hoffer Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea, köszönöm a látogatást és az ide illő idézeteket, biztosan Te más szemmel nézel az ilyen alkotásokra, jogosan, viszont örülök, hogy tetszett a megfigyelésem. Természetesen én sem leszek rajongója a graffitinek, már a koromból kifolyólag sem, de ezek helybeli fiatalok, ezen a helyen szoktak nekik koncerteket rendezni, ez az ő ízlésük, ebben érzik jól magukat, én elfogadom, szerintem míg itt alkotnak, sokkal jobb helyen vannak mint a mai fiatalok egy része.

      Törlés
  4. Rózsa, köszönöm, hogy ott jártál és hogy itt is megmutattad, ezáltal én is nagy élményhez jutottam!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök a látogatásodnak kedves Roza és annak is, hogy tetszett amit láttál.
      Már aggódtam érted, egy ideje nem írtál új bejegyzést, de remélem a kis tündér köti le most minden idődet:)

      Törlés
  5. Szerintem mindenkiben ott rejlik a művész, csak meg kell találni a kifejezés eszközét:) Persze ízlések különbözőek, de ez így van jól. Kreativitás nélkül tulajdonképpen nem is létezik művészet, és én szeretem a graffitiket is, elképesztő dolgokat tudnak alkotni ők is. Nem lesz mindenkiből nagy nevű elimert művész, de nem is ez a lényeg. Nagyon klassz és érdekes témát vetettél fel, jó volt olvasni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves trollanyu, látom neked át tudtam adni a lényeget, ezek egyszerű emberek, nem is gondolnak a művészet magasabb fokára, kedvtelésből teszik és sokszor meglepő eredmény a munkájuk, én is úgy vélem kreativitás nélkül nincs művészet, viszont hol a határ, azt már nem tudnám meghúzni, jó látni az ilyen alkotásokat, örülök, hogy tetszett.

      Törlés
  6. Ismet gyonyoru beszamolo toled Kedves Rozsa!
    A fotod nagyszeru.Mar csak azert is, mert ertem en, evekig probaltam lehullo falevelet fotozni, soha nem sikerult, buszke is lehetsz magadra!
    Nem tudom ki donti el ki a muvesz, kreativitasuk mindenkeppen hatartalan.
    Szamomra is egy elemny volt olvasni, nezni a kepeken az alkotasokat!Koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ágnes kedves szavaidat, sajnos sok sok ember, aki tehetséges, nem tud, vagy nem is akar vele élni, ezeket sajnálom, bár Zsuzsanna adott egy jó magyarázatot, az amatőr, és ide sok minden belefér.

      Törlés
  7. Ezen már gondolkodtam régen én is. Kreatívnak mindenképpen az, s biztosan valamennyire művészi is. Én sok XX. századi "művészt", nem tartok annak, egyszerűen azt mondom rájuk, volt merszük megtenni azt, ami másnak vagy nem jut eszébe vagy úgy gondolja ez csak szemet gyönyörködtető.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adelid, abban, hogy kreatívak, mindenképpen egyetértünk, a következő mondatod pedig figyelemre méltó, köszönöm a látogatást és a véleményezést.

      Törlés
  8. Kedves Rózsa!
    Megint szép fotókat készítettél...Mindenkinek a művészet mást jelent....és ez így is van jól... Jó olvasni soraidat és nézelődni...Szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vera, természetesen mindenki másként látja a dolgokat, ez így jó, köszönöm, hogy itt jártál és szép szavaidat.

      Törlés
  9. Rózsa! Irigylésre méltó, gyönyörű kiállítást láttál...és fényképeztél.Szerintem ez az igazi művészet: meglátni mindenben a "művet", aztán elkészíteni....nagyon tetszik !

    VálaszTörlés
  10. Kedves Rózsa!

    Szeretném megkérni, hogy a cserépfestő hölgy elérhetőségét küldje el e-mail címemre, mert engem is lenyűgöz művészete és szeretnék vásárolni tőle. E-mail cím: zsiraianna@citromail.hu Köszönöm: Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna, valahol meg volt a címe, sajnos eddig nem találtam meg, egyet biztosan tudok, hogy Vajdaságban él, ha előkerül a cím, nem fogok megfeledkezni rólad, el fogom küldeni.

      Törlés